WTA: Nije problem Serena, već nedostatak konstantnosti

“Ne bih rekla da je ostatak ženskog tenisa toliko loš, reč je o tome da je Serena neverovatna“, kazala je Barbara Šet našem Saši Ozmu.

Izvor: Ðukiæ Nikola

Subota, 11.07.2015.

13:00

Default images
Beta/AP Photo/File

Sa drugim delom rečenice saglasan je ceo svet, međutim, da li je bivša austrijska teniserka u pravu kada kaže da ostale devojke na Turu nisu toliko loše?

Povlačenjem zlatne generacije sa kraja prethodne decenije koju su predvodile Lindzi Devenport, Žistin Enan, Kim Klajsters, Ameli Morezmo i mnoge druge, ženski tenis doživeo je veliki pad koji umnogome amortizuju fenomenalni rezultati Amerikanke.

Dominacija devojke sa Floride nije u potpunosti rezultat njenog kvaliteta, već i činjenice da ostalim suparnicama fali ono najvažnije – konstantnost.

Serena je u poslednje tri i po sezone osvojila sedam Gren slem titula i sada ima priliku da ponovo dođe do ’Serena slema’ – da sva četiri najveća pehara budu u njenom vlasništvu u isto vreme. Za to će joj biti potreban trijumf nad Garbinje Mugurusom u finalu Vimbldona za nekoliko sati. Ukoliko se to desi, mlađa od sestara Vilijams može da postane prva devojka posle Štefi Graf koja će ostvariti sezonski Gren slem. Njen servis je snažniji nego kod ostalih devojaka, njeni udarci su snažniji i precizniji nego kod ostalih devojaka i kada joj se igra tenis, trenutno nema konkurenciju.
Photo by Julian Finney/Getty Images
Ali, šta je sa ostalima? Zašto niko ne može da stane na put Sereni Vilijams?

Iako je prošle godine ispadala u prvoj nedelje na prva tri Gren slem turnira u sezoni, bilo je jasno da to nije zasluga njenih protivnica. U poslednjih pet godina jedina igračica koja ravnopravno može da se nosi sa Amerikankom do nekog određenog trenutka jeste Viktorija Azarenka. Beloruskinja je to i dokazala 2012. i 2013. godine kada je bila prva na svetu i zabeležila dve od tri pobede nad Vilijamsovom. U međusobnim susretima gubi sa 16-3, ali je taj odnos splet nekih vanteniskih problema koji su uticali na formu Vike. Brojne povrede usporile su napredak i bile uvertira u bolan raskid sa Redfuom, frontmenom grupe LMFAO, koji je, prema sopstvenom priznanju, uništio. Upravo zbog toga gorenavedeni trenutak u mečevima sa Serenom dođe prerano i protivnica uspe da se izvuče. Klasičan primer jeste njihovo četvrtfinale od pre neki dan za koje mnogi smatraju da je jedini kvalitetan meč dve igračice na ovogodišnjem Vimbldonu.

Marija Šarapova je 2004. godine upravo u Londonu najavila da može da se nosi sa Serenom, kada je pobedila u finalu. Više od 10 godina kasnije Ruskinja nema nijednu pobedu, delom i zbog teške povrede i operacije ramena, ali i velikog kompleksa koji ima od velike rivalke. Maša je sjajno uspevala da koristi „rupe“ u Sereninom raspoloženju, pa je kompletirala Gren slem 2012. na Rolan Garosu, osvojivši ga i dve godine kasnije. Šarapova je kompletna teniserka, ali ni nju ne krasi konstantnost koja bi uticala na podizanje kvaliteta u ženskom tenisu. Čak osam puta ispadala je u prvoj nedelji nekog od najvećih turnira u ovoj deceniji. Jeste osvojila 34 WTA titule, ali je isto tako umela da poklekne pred malo poznatim igračicama poput Darje Gavrilove ili Mišel Larčer de Brito.

Od spomenutih „rupa“ u raspoloženju profitirala je i Petra Kvitova, dvostruka šampionka Vimbldona. Godine 2011. je trijumfovala jer je Marion Bartoli izbacila Vilijamsovu, da bi joj je tri godine kasnije sa puta sklonila neugodna Alize Korne. Kvitova je pored Azarenke devojka sa najboljim predispozicijama da dominira svetskim tenisom – visina od 182 centimetra daje joj dobru poziciju kod servisa, forhend joj je strašan, a bekhend dovoljno dobar da se na njega može osloniti. Manji problem jeste nešto sporije kretanje, a mnogo veći mentalna labilnost. Da je Čehinja nešto mirnija u glavi verovatno bi već imala pet-šest GS titula i ovog teksta ne bi ni bilo. Takođe, aktuelnoj šampionki Vimbldona sigurno se ne bi desio poraz od Jelene Janković u trećem kolu, kada nije uspevala da veže dva propisna udarca.
Beta/AP Photo/Tim Ireland
Isti problem kao Kvitova ima i Ana Ivanović koja je zbog toga propustila da izgradi mnogo veću i trofejniju karijeru. Jer, kada vidite forhend Ivanovićeve prvo što se zapitate jeste ’Kako ova devojka ne dominira svetskim tenisom?’. Često nas je iznenađivala porazima u uvodnim fazama turnira od mnogo slabije rangiranih protivnica ili potpunih anonimusa.

Karolina Voznijacki je na prvom mestu WTA liste provela čak 67 nedelja bez osvojenog Gren slema. Kod nje je najveći nedostatak bio što joj je igra u tom periodu bila previše defanzivna i što nije umela da se nosi sa pritiskom očekivanja. Prošle godine igrala je finale US opena, što joj je najbolji rezultat od 2012. i četvrtfinala u Melburnu. I ovogodišnja razočaranja (dva druga i jedno četvrto kolo GS) nas vraćaju na tu famoznu reč – konstantnost.

Poslednjih nekoliko sezona ženski tenis nam s vremena na vreme donese neko novo ime koje bljesne, pa se vrlo brzo ugasi. Od Simone Halep se posle odličnih nastupa u 2014. očekivalo da nastavi u istom ritmu – to se nije desilo.

Judžini Bušar je bila prava „sveža krv“ iste sezone kada je vezala dva polufinala i finale Gren slemova, ali je onda usledio strahovit pad uslovljen mnogim faktorima. Prevelika nadmenost, pogrešne odluke kod otpuštanja trenera i želja da se do vrha doće preskakanjem stepenika uzele su danak što je rezultiralo potpunim gubitkom samopouzdanja. Ove godine ima skor 8-13 što je pomalo sramotno za devojku koja je pre 10 meseci bila na petoj poziciji.
Photo by Shaun Botterill/Getty Images
O Lucije Šafaržovoj i Agnješki Radvanjski nećemo ni pričati. Za Šafaržovu se predosećalo da će joj je finale Rolan Garosa ostati verovatno jedini takav rezultat u karijeri, dok Radvanjska i pored nekoliko zapaženih uspeha sitnu građu ne uspeva da nadomesti pameću u ovom formatu igre.

“Mislim da se sada sve više teniserki oslanja na snagu, tenis je više fizički sport nego što je bio pre 15-20 godina. Druga razlika jeste što nema toliko raznovrsnosti – sada nema izlazaka na mrežu, nema toliko slajsa, drop šotova, oštrih uglova... Bilo bi lepo da ima malo više varijacija, a ne samo udaranja iz sve snage“, dodala je Barbara Šet za B92.

Sada se pojavila nova devojka koja može ponuditi ono što ostale nemaju, a to je Garbinje Mugurusa. 21-godišnja Španjolka je posle dva četvrtfinala u Parizu došla i do finala Vimbldona, pokazavši da je stvorena za velika dela. Međutim, pred njom je dug put dokazivanja na turnirima svake nedelje, na kojima će morati da bude konkurentna ukoliko želi da nasledi Serenu Vilijams.

Konstantnost je ključ ne samo u tenisu već i u profesionalnom sportu. Osim Serene trenutno ne postoji igračica koja tu osobinu ima u dovoljnoj meri da može uspostaviti dominaciju.

Sva je prilika da je uskoro nećemo ni videti.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: