Heroj dana IV: Rasta – Supermen na travi

Ušao je na konferenciju za štampu u majici sa znakom Supermena kao da se ništa nije dogodilo.

Izvor: ÐN

Petak, 03.07.2015.

00:00

Default images
Beta/AP Photo/Pavel Golovkin

Pola sata ranije, sa Centralnog terena najvećeg teniskog turnira na svetu izašao je kao da se ništa nije dogodilo.

A dogodilo se – desila se velika senzacija u kojoj je nemački teniser Dastin Braun već u drugom kolu eliminisao legendarnog Rafaela Nadala u četiri seta.

Braun je odigrao savršen meč, iako je sa punih 30 godina debitovao na Centralnom terenu Vimbldona, a prethodno stigao iz kvalifikacija. Posle nešto više od dva i po sata igre savladao je Rafu rezultatom 7:5, 3:6, 6:4, 6:4.

Čak 99 puta je odigrao servis-volej, osvojivši tako 71 poen, dok ga je servis služio veoma dobro. U odlučujućim trenucima je bio izuzetno miran, što za njega i nije baš karakteristično. U isto vreme stigao je i da zabavi publiku na Centralnom terenu nekim atraktivnim potezima. Na kraju, meč je završio sa 58 vinera i 22 neiznuđene greške, dok je Nadal imao 42 direktna poena i samo 15 grešaka.

„Sjajno je što Mekinro rekao da je ovo jedna od najboljih partija nekog autsajdera na Centralnom terenu. Drago mi je što je došlo od igrača koji je deo generacije kada se igrao servis-volej i često izlazilo na mrežu. Bilo je sjajno što sam to danas mogao da radim, i to da radim dugo. Imao sam plan igre, znao sam šta je plan jer smo igrali u Haleu. On je sjajan teniser. Znao sam da trava može biti malo sporija nego u Nemačkoj, pa sam očekivao svaki scenario – od tri, do maksimalnih pet setova“, rekao je Braun. Mnogi ne veruju da je igrač van prvih 100 našao lek za Nadala, ali je ovo već drugi trijumf posle onog u Haleu prošle godine.

„On je jedan od najboljih igrača u sportu, a ja sam imao mnogo sreće što smo se dva puta sastajali na mojoj omiljenoj podlozi. Ne bih voleo da smo igrali na šljaci jer bi on onemogućio moj način igre. Srećan sam što smo igrali na travi, bilo da sam pobedio ili izgubio. Sva deca koja treniraju sanjaju da igraju na Centralnom terenu Vimbldona, a protiv njega je ovde bilo posebno. Bilo je teško držati svoju igru toliko dugo i veoma sam zadovoljan što sam to uradio tokom čitavog meča“, dodao je čovek koji je četvrti uzastopni van Top 100 teniser koji je izbacio Nadala sa trećeg Gren slema sezone.
Beta/AP Photo/Pavel Golovkin
Fenomenalan četvrti set u kojem nije dozvolio nijednu brejk loptu jednom Nadalu pokazuje da je Dastin počeo da sazreva u kasnim teniskim godinama. I danas leti po terenu, skače, baca se, odigrava nekarakteristične udarce i stalno izlazi napred, čak i kada pozicija za to nije adekvatna. I danas kupi fantastične poluvoleje, voleje i smečeve, ali ne pravi greške u serijama kao ranije. Jedina je bila na meč lopti u devetom gemu četvrtog seta, na servis protitvnika, kada je pustio loptu da padne u teren, iako je imao lagan volej na mreži.

„Voleo bih da sam napravio brejk, da nisam morao ponovo da serviram. Na 15:40 sam izašao na mrežu posle forhenda i video da njegov bekhend ide malo više nego obično. Mislio sam da će biti predug, ali kada sam se okrenuo, loptica je pala na liniju. Bio sam u fazonu: ’Molim te, nemoj’. Onda je on pogodio nekoliko dobrih servisa. Opet sam pomislio: ’Ok, ako će ovo da nastavi da se dešava, izgubiću’. Definitivno ću pokušati da budem agresivan što je više moguće jer to nisam radio na prvi servis. Bila je to najgora dupla greška u celom meču – pogodio sam dno mreže (prvi poen u poslednjem gemu). Nije bitno, rekao sam, servirao sam za mnogo mečeva i setova koje sam ove godine izgubio. Rekao sam sebi: ’Budi agresivan, izađi’. Ako napravim i sledeću duplu servis grešku ona će biti veoma brza i izaći će u aut“.

Svi znamo kako se završilo...
Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Momak rođen u Zapadnoj Nemačkoj u mešovitom braku Jamajčanina i Nemice. Jedini ’rasta’ na ATP turu sebe ne smatra posebnim, iako su drugi stekli utisak da je ispao iz šablona.

„Ja sam ovakav kakav sam – ovakav sam ceo život. Sjajno je što to ljudi cene, ali i da nije tako, ne bi me mnogo brinulo. Da o tome razmišljam, verovatno ne bih imao kosu, a sigurno ne bih izgledao ovako kako izgledam. S druge strane, i ja mogu druge da gledam kao da su drugačiji, a ja normalan“.

Kao i kod mnogih vrhunskih sportista njegov privatni život trpi. Ipak, ova bajka ipak ima srećan kraj. Dastin se za to pobrinuo, iako mu teško pada odvojenost od devojke, porodice i roditelja. Zato je i pobeda posvećena jednom čoveku, onom koji je urezan u njegovo srce, ali i telo.

„To je potret moga oca – mislim da sam ga uradio prošlog aprila“, opisao je Braun svoju tetovažu koju je dotakao posle poslednjeg poena. „Uvek sam želeo da imam tetovažu, a očev portret imam i u svojoj sobi. Ne viđam ga često, obično se viđamo između sezona. Bio je ovo veoma dug put za mene i moju porodicu. To je jedna od stvari na koje sam dugo čekao i imao sam priliku da se tetoviram u Kelnu prošle godine“.

Emotivna nelagodnost uslovila je slabiju karijeru od one kakvu je mogao da ima, ali ipak neće biti nezadovoljan. Ne posle ove pobede.

Na kraju krajeva, Dastin Braun će za nekoliko godina, na nekoj egzotičnoj jamajčaskoj plaži, moći da svojoj deci kaže kako je razbio jednog Rafaela Nadala na Centralnom terenu Vimbldona.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: