Nova vest
Tenis

Subota, 27.06.2015.

18:00

Serena, Maša, Petra, Srpkinje...šta nas čeka u Londonu?

Najveće pitanje pred ovogodišnji Vimbldon jeste da li Serena Vilijams može da osvoji titulu i stigne na korak do kompletiranja sezonskog Gren slema?

Izvor: Đukić Nikola

Autor:Đukić Nikola

Default images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Prva igračica sveta već je trijumfovala na Australijan openu i Rolan Garosu i ima odličnu priliku da se po ko zna koji put upiše u istoriju tenisa.

Međutim, da bi to uspela moraće da bude na nivou pune dve nedelje, a mnogo je ostalih igračica koje će želeti da je spreče u toj nameri.

Tu se pre svega misli na aktuelnu šampionku Petru Kvitovu, ali i na Mariju Šarapovu, Simonu Halep, Karolinu Voznijacki...

U glavnom žrebu ženskog turnira na ovogodišnjem Vimbldonu nalaze se i četiri srpske predstavnice – Ana Ivanović, Jelena Janković, Bojana Jovanovski i Aleksandra Krunić. Sve četiri imaju lepu priliku za dobar rezultat, ali prvo da vidimo šta nam je doneo jučerašnji žreb.

I četvrtina

Najbolja srpska teniserka Ana Ivanović nalazi se u prvoj četvrtini ženskog dela žreba koju predvodi prvoplasirana Serena Vilijams, pa je njihov duel moguć u četvrtfinalu. Do te faze Ivanovićeva ima nekoliko nezgodnih prepreka.

Takmičenje na terenima Ol Ingland Klaba počinje od malo poznate Ji-Fan Ksu koja nikada ranije nije ušla u glavni žreb na nekom Gren slemu, iako ima 27 godina. Samo jednom je u karijeri prošla u drugo kvalifikacija za GS i ne bi trebalo da bude težak zadatak za Anu.

Već u drugom kolu mogla bi da ide na nezgodnu Alison Van Ujtvank koja je pre nekoliko nedelja igrala četvrtfinale Rolan Garosa. Ipak, Belgijanka se ne snalazi najbolje na travi – nastupala je samo na turniru u Hertogenbošu i ispala od Belinde Benčič u osmini finala. Upravo je devojka iz Švajcarske, 30. nositeljka na turniru, projetkovani rival Ivanovićeve u trećoj rundi. 18-godišnja igračica već je odigrala preko 30 mečeva ove sezone, a na travi je na tri turnira dva puta stizala do finala. U Hertogenbošu izgubila je od Kamile Đorđi, dok je u Istbornu otišla korak dalje i osvojila titulu pobedom nad Agnješkom Radvanjskom.

Planove Belindi mogla bi da pokvari Cvetana Pironkova iz Bugarske koja je poznata po bizarnoj činjenici da dobro igra samo dva turnira u godini – onaj u Sindeju sa početka godine i Vimbldon.

Još dve favoritkinje nalaze se u delu kostura u kojoj je Ana – Karla Suares-Navaro i Viktorija Azarenka imaju najviše šanse da stignu do četvrte runde. U tom slučaju prednost treba dati Beloruskinji jer Španjolka više voli da igra na šljaci, a i u uvodnim fazama Vimbldona je čekaju neugodne Aleksandra Dulgeru ili Kristina Mladenović.

Serena Vilijams se nalazi na pola puta do kompletiranja sezonskog Gren slema, zbog čega će imati dodatni motiv na mestu na kojem je pet puta podizala pehar. Poslednji put to se desilo 2012, a znamo i sami da je tri godine prevelika pauza za Amerikanku. O njenoj formi ne znamo mnogo u ovom trenutku, ali ako uhvati ritam tokom prve nedelje, biće veoma teško zaustaviti je do samog kraja.

Posle verovatno lakog prvog kola protiv Margarite Gasparjan iz Rusije, Serena ide na Čehinju Petru Ćetkovsku koja obožava da igra na travi. Već je 2011. stizala do četvrtog kola u Londonu i mogla bi da namuči prvu favoritkinju.

Iako je u taj deo kostura zapala 32. nositeljka Karolin Garsija, realnije je očekivati Dominiku Cibulkovu u trećem kolu nego Francuskinju koja je u očajnoj formi.

Naša Aleksandra Krunić otvara nastup na Vimbldonu protiv Italijanke Roberte Vinči za koju već možemo reći da je veteranka. Vinči je u dva navrata bila nadomak druge nedelje, ali su sada i godine učinile svoje, pa je pala na 35. mesto. Sve češće se odlučuje za dubl, a posle ispadanja u prvom kolu Rolan Garosa, odigrala je samo jedan meč na travi.

Krunićeva ima solidnu priliku da prođe prvo kolo, dok bi je u drugom čekala još jedna Italijanka. Sara Erani i Frančeska Skjavone su devojke koje obožavaju da igraju na šljaci i zato predstavljaju odličnu protivnicu na ovoj vrsti podloze.

Najbolje rangirana teniserka u toj osmini jeste Venus Vilijams koja bi u projektovanom četvrtfinalu mogla da se sastane sa rođenom sestrom.

Obratiti pažnju na: Kirsten Flipkens – Belgijanka je pre dve godine igrala u polufinalu i sada počinje od Nemice Anike Bek. Mogla bi da bude iznenađenje. Tu su već spomenute Ćetkovska i Cibulkova koja zna kako se igra na Vimbldonu.
Zanimljivi mečevi prvog kola: Cibulkova – Hantuhova, Dulgeru – Mladenović, Benčič – Pironkova.

II četvrtina

Na vrhu druge četvrtine kostura Vimbldona nalazi se Ruskinja Marija Šarapova koja neće biti zadovoljna činjenicom da bi u polufinalu mogla da se sastane sa Serenom od koje je izgubila poslednjih 16 mečeva.

Ipak, Ruskinja će morati da bude obazriva već od samog starta, pošto joj je prva protivnica domaća igračica Džoana Konta. Konta je u Istbornu stigla do četvrtfinala uz trijumf na Jekatarinom Makarovom.

Ukoliko prođe prvu prepreku Maša bi trebalo da ima lak posao sve do četvtrtog kola gde je verovatno čekaju Andrea Petković ili Flavija Peneta.

Na drugoj strani smeštena je finalistkinja Rolan Garosa Lucije Šafaržova, a potencijalno iznenađenje mogla bi da bude i Karolina Pliškova, koja je prošle nedelje igrala finale u Birmingemu.

Obratiti pažnju na: Sloun Stivens – projektovana naslednica Serene Vilijams nema baš karijeru koja se od nje očekuje, ali je poznata po snažnim udarcima koji mogu naneti mnogo štete na travi. Prošle godine je ispala u prvom kolu, ali zato četvrtfinale iz 2013. pokazuje da na ovom turniru može mnogo.
Zanimljivi mečevi prvog kola: Zahlavova-Stricova – Stivens, Stosur – Kovinić, Šarapova – Konta, Begu – Gavrilova

III četvrtina

Trećoj igračici na WTA listi Simoni Halep do sada je uvek malo falilo da ode do kraja na Gren slemovima – na Rolan Garosu je u finalu izgubila od Marije Šarapove, dok je na Vimbldonu u polufinalu zaustavila Judžini Bušar.

Rumunka svoj put počinje od Jane Čepelove, a sve do trećeg kola za nju bi mogla da bude lagana “šetnja”. Tada je verovatno očekuje susret sa Ruskinjom Svetlanom Kuznjecovom koja je odavno prošla zenith karijere.

Simona se u četvrtfinalu ukršta sa Karolinom Voznijacki – taj duel je pod velikim znakom pitanja pošto Dankinja nikada nije preživela prvu nedelju u Londonu. Favoritkinja da je i ovoga puta zaustavi pre četvrtfinala jeste Kamila Đorđi, mlada Italijanka već ima titulu na travi ove sezone i na Vimbldon stiže u odličnom raspoloženju i puna samopouzdanja.

Da bi Halep, Voznijacki ili Đorđi imale priliku da se umešaju u borbu za visok plasman moraju da preskoče izuzetno neugodne prepreke. Tu se pre svega misli na Nemice Anđeliku Kerber i Sabine Lisicki koje su smeštene u treću četvrtinu žreba, kao i na Timeu Baščinski koja je posle velikih privatnih problema ponovo otkrila ljubav prema tenisu i ove godine igra sjajno.

Kerber i Lisicki poznate sup o veoma jakim servisima i udarcima, pa je tako Sabine 2013. godine stala nadomak pehara na terenima Ol Ingland Klaba. Prethodno je izbacila Serenu, ali je izgubila od Marion Bartoli.

S druge strane, njena sunarodnica je napravila najbolju moguću pripremu pred treći Gren slem sezone trijumfom na WTA turniru u Birmingemu.

Obratiti pažnju na: Mirjanu Lučić-Baroni – Hrvatica je još u 20. veku igrala polufinale Vimbldona, a na upravo završenom Rolan Garosu nagovestila je povratak u 34. godini. Kristinu Mekhejl – 23-godišnja Amerikanka je već osetila šta znači igrati treće kolo na ovom turniru, pa bi mogla da pomuti planove Sabine Lisicki u drugoj rundi.
Zanimljivi mečevi prvog kola: Lučić-Baroni – Švedova, Pavljučenkova – Bartel, Baščinski – Gerges.

IV četvrtina

Osim prve, za nas najinteresantnija je četvrta četvrtina ženskog dela žreba Vimbldona jer se u njoj nalaze još dve srpske predstavnice – Jelena Janković i Bojana Jovanovski.

Jelenina prva rivalka biće Ruskinja Jelena Vesnina, trenutno 89. igračica na WTA listi. Istina je da je Vesnina igrala u četvrom kolu, ali je to bilo davne 2009. godine, a još jedna otežavajuća okolnost za nju jeste što nije odigrala nijedan meč na travi.

S druge strane, Jankovićeva u nogama' već ima nekoliko duela ne ovoj podlozi, iako u Hertogenbošu i Birmingemu nije zabeležila neki vredniji rezultat. Jelenine potencijalne rivalke u drugom kolu su Jevgenija Rodina, takođe iz Rusije i Lora Robson iz Velike Britanije. Domaća igračica uvek igra sjajno u svojoj zemlji i na Vimbldonu ima veliku podršku, ali sada dolazi kao potpuni autsajder. Početkom prošle sezone povredila je ručni zglob i zbog toga je propustila gotovo godinu i po dana.

Jankovićeva nije imala sreće pri žrebu jer se već u trećoj rundi ukršta sa aktuelnom šampionkom Petrom Kvitovom. Kvitova, koja je jedine dve Gren slem titule osvajala upravo u Londonu, pre duela sa Srpkinjom mora da prođe Kiki Bertens i verovatno Kurumi Naru. U tom delu kostura još je i Agnješka Radvanjska – Poljakinja je već više meseci u strmoglavom padu koji je rezultirao ispadanjem iz Top 10, ali njeni rezultati na travi je uvek moraju činiti opasnom protivnicom. Radvanjska je igrala finale Vimbldona 2012, a da polako podiže formu potvrdila je u Istbornu gde je zaustavljena na poslednjem stepeniku.

Druga srpska igračica u četvrtoj četvrtini jeste Bojana Jovanovski, koja bi i pored zvučnih imena oko sebe, mogla da zabeleži dobar rezultat.

Bojanina prva protivnica je Tatjana Maria iz Nemačke koja zauzima 76. poziciju na WTA listi i do sada je samo jednom pobedila u glavnom žrebu Vimbldona. Pre šest godina bila je bolja od Jelene Dokić što je jedan od samo tri trijumfa na Gren slemovima.

Druga runda joj verovatno donosi Judžini Bušar koja bi u svakom drugom trenutku bila izraziti favorit, osim u ovom. Kanađanka ima košmarnu sezonu – ima skor od sedam pobeda i 12 poraza, kao i seriju od šest neuspeha u poslednjih sedam mečeva. Privatni problemi, nadmenost i česte i neuspešne promene trenera uslovile su potpuni gubitak samopouzdanja kod Judžini. Takođe, zbog povrede je predala meč na turniru u Istbornu i još nije poznato u kakvom stanju stiže na Vimbldon.

Uz pretpostavku da će savladati Kanađanku, Jovanovski bi se u trećem kolu verovatno sastala Medison Kiz. Devojka sa Rok Ajlenda eksplodirala je ove sezone – snažnim udarcima izvojevala je mnoge pobede nad vrhunskim igračicama, ali posle trećeg kola u Parizu nije imala uspeha na zelenim terenima. Razlog leži u tome što je Amerikanki, koja je visoka 178 centimetara, mnogo teže da se kreće na travi nego na ostalim podlogama. Još jedna lepa šansa za Bojanino iznenađenje.

Ruskinja Jekatarina Makarova smeštena je u taj deo kostura, ali nemojte se čuditi ako i nju neko izbaci pre četvrtfinala.

Obratiti pažnju na: Anu Konjuh – mlada devojka iz Dubrovnika je već 55. na svetu, a prošle godine je igrala treće kolo na Vimbldonu.
Zanimljivi mečevi prvog kola: Kvitova – Bertens, Svitolina – Doi, Radvanjska – Hradecka, Korne – Konjuh, Tomljanović – Kukalova.

Za kraj, ceo žreb pogledajte OVDE, a pročitajte i analizu muškog dela žreba koju je napisao Saša Ozmo.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve