Nova vest
Tenis

Petak, 10.07.2015.

21:00

Barbara Šet za B92: Nije ženski tenis loš, Serena je dobra

Mnogi je poznaju jedino kao komentatorku na Evrosportu, ali je pre toga bila sasvim pristojna teniserka.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Barbara sa kolegom Matsom Vilanderom (Getty Images)

Barbara Šet je nekadašnja osma igračica sveta, u karijeri je osvojila tri titule i igrala četvrtfinale na US openu 1999. godine.

U razgovoru za B92 Austrijanka je najavila finale u ženskom singlu, uporedila tenis nekada i sad, a govorila je i o talentovanim teniserkama koje dolaze.

Barbara se povukla 2005. godine, a promene koje su tada već bile u zamahu sada su glavne na sceni.

“Mislim da se sada sve više teniserki oslanja na snagu, tenis je više fizički sport nego što je bio pre 15-20 godina. Druga razlika jeste što nema toliko raznovrsnosti – sada nema izlazaka na mrežu, nema toliko slajsa, drop šotova, oštrih uglova... Bilo bi lepo da ima malo više varijacija, a ne samo udaranja iz sve snage“, počinje Barbara priču za B92.

Serena Vilijams uskoro puni 34 godine, a i dalje je superiorna na WTA turu. Da li to znači da je ženski tenis slab?

“Mislim da je Serena izuzetak – ona je bila u Top 10 kada sam i ja bila tamo, 1999. godine. Dugo je u vrhu i mislim da će oboriti rekord Štefi Graf od 22 Gren slem titule. Ona je izvanredna šampionka, verovatno nikada više nećemo imati nekoga kao što je ona. Zato ne bih rekla da je ostatak ženskog tenisa toliko loš, reč je o tome da je ona neverovatna“, smatra 39-godišnja Austrijanka.

U finalu u subotu sastaće se upravo Serena i 21-godišnja Garbinje Mugurusa iz Španije.

“To je prvo Mugurusino finale i sigurna sam da će biti nervozna, ali nikad se ne zna. Ako veruje u pobedu, može da bude nezgodna za svakoga i ima šansu. Čak i Serena kaže da se unervozi u finalima uprkos bogatom iskustvu, ali mislim da onda tu ključnu ulogu ima servis – čak i ako je nervozna, može njime da se izvuče iz nevolje. Zato mislim da će Serena da osvoji titulu, ali možda ćemo videti tri seta“.

Dve najmlađe teniserke u Top 100 jesu Belinda Benčič i Ana Konjuh, koje bi u dogledno vreme mogle da se umešaju u trku za najveće trofeje.

“Mislim da se Belinda već ustalila među boljim igračicama, osvojila je titulu na travi, Ana još možda nije na tom nivou i treba da radi, ali u budućnosti ih obe vidim u Top 10“, zaključila je Barbara za B92.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve