Nova vest
Tenis

Utorak, 07.07.2015.

00:20

Ples po tankoj žici, bruka novinara i iznenađenje

Čovek koji nikada nije igrao u Gren slem četvrfinalu protiv čoveka koji je poslednji put ispao pre četvrtfinala na Rolan Garosu 2009. godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Beta/AP

Međutim, Kevin Anderson uspeo je da nađe način da se ravnopravno bori sa Novakom Đokovićem, čak i da povede sa 2:0 u setovima, a meč je prekinut zbog mraka pri rezultatu 2:2 i nastaviće se sutra (utorak) od 13.00 po lokalnom vremenu, tj. 14.00 u Srbiji.

Slično kao i sa Marijem na Rolan Garosu, Novak je dao sebi i nama noć da razmišljamo, da premotavamo film, da iščekujemo.

Od samog početka po govoru tela videlo se da je Đoković nervozan – čupanje majice, jak udarac po loptici posle osvojenog gema na svoj servis i sl. Jednostavno, za igrače poput Andersona potrebno je strpljenje i oštrina koju Novak obično poseduje, ali sa kojom sada nije izašao na teren.

Kao da mu se negde žurilo, tako je delovao Đoković, a u prva dva seta videli smo mnogo lopti po sredini, nije Novak često igrao pod uglom, što Anderson zbog svoje konstitucije posebno ne voli.

Uz to, ritern ga nije služio najbolje i igra mu nije bila povezana. Međutim, i u takvom odnosu snaga Novak je umeo povremeno da zablista i samo poeni su ga delili od osvajanja oba seta. Međutim, skupo je platio duple greške u taj brejkovima – u prvom na 6:6, u drugom pri vođstvu 4:1. Publika je na nogama, navijaju za autsajdera i protiv čoveka koji je domaćeg favorita tukao na oba prethodna Gren slema.

Đoković je rekao da nije siguran koliko će traga ostaviti poraz iz Pariza i da se nada da će što pre uspeti mozgom potpuno da se preda Vimbldonu. Očigledno mu je bilo potrebno ovako nešto, pošto je posle gubitka drugog seta naglo proigrao.

Andersonov nivo igre za nijansu je pao, ali Novak se digao – pogodio je nekoliko ’nemogućih’ pasinga, počeo bolje da čita servis i da više ulazi u teren. Napravio je brejkove u ranoj fazi oba seta, proradio je i servis, pa je Đoković uspeo da izbori peti set.

A onda mrak i odluka da se duel ne nastavi. Ne treba biti mnogo pametan pa zaključiti da Anderson ne bi imao mnogo šansi u petom setu, pošto je Novak bio u naletu. Ovako, Đoković jeste favorit, ali ko zna šta može da donese novi dan?

Novak je trebalo da bude melem na ranu posle lošeg dana za srpski tenis. Viktor Troicki propustio je verovatno šansu karijere za prvo Gren slem četvrtfinale – baš kao i protiv Endija Marija 2011. na Rolan Garosu, vodio je sa 2:0 u setovima, ali ovoga puta protiv protivnika znatno manjeg renomea, Vašeka Pospišila.

Činilo se da sve ide kako treba, ali što je Kanađanin više smanjivao prednost, to je Viktor bio stegnutiji. Lopte su bile suviše kratke, napadi retki, a Troicki je jedine brejk lopte stvorio u trećem gemu prvog seta.

Na kraju je sve kulminiralo ružnim rečima upućenim sudiji (iako je Troicki bio u pravu), a Viktor je posle meča bio vidno utučen, svestan ogromne šanse koja je otišla i koja ko zna kad će se ponovo ukazati.

Naravno, mnogo je pozitivnih stvari, povratak u Top 20 i odlična sezona na travi, ali četvrfinale je trebalo da bude šlag na tortu.

Posle Viktora izgubila je i Jelena Janković – Radvanjska nije u formi ove sezone, ali sada je odigrala briljantno. Jelena nije imala dovoljno snage da probija u kontinuitetu brzu i kreativnu Poljakinju (“ne mogu da dišem“, rekla je JJ u jednom trenutku), koja je čekala da se rivalka izmori i da uzvrati kontrom. To je bio šablon velikog broja poena i tako je Agnješka došla do pobede.

Jelena nema za čime da žali, pogotovo što fizički još nije maksimalno spremna posle povreda, a na pitanje da li joj sledi odmor, odgovorila je:

“Od čega sam se ja umorila? Možda neki kraći, aktivni odmor. Ne smem sebi da priuštim da se odmaram, da opet omlitavim i da ne mogu da potrčim. Moram da radim na svom telu, da ojačam i da budem brža. Sada sam mnogo sporija, kasnim za jedan ceo korak, moram radom da vratim eksplozivnost“.

Crtice iz Londona

- Apsolutno je neshvatljivo šta pojedini novinari sebi dozvoljavaju. Posle Nikolasa Maija, i Tomaš Berdih doživeo je da novinar koji postavlja pitanje misli da je on pobedio, a zapravo je izgubio, i to glatko u tri seta od Žila Simona. Evo kako je izgledao razgovor:

Novinar: Da li osećaš da si u dobroj formi pred četvrtfinale?

Berdih: Izvinite?

Novinar: Da li osećaš da si u dobroj formi pred četvrtfinale? (ponovio je)

Moderator: Izgubio je.

Berdih: Da li on zna, samo pokušava da mi se podsmeva?

Novinar: Ne. Izvinite, izvinite.

Šta te nagoni da postaviš takvo pitanje o meču u kojem očigledno nisi pogledao niti jedan poen? Ne mogu da odgonetnem.

- Tokom konferencije za medije Endi Mari zastao je u pola odgovora, čvrsto stisnuo pesnicu dva puta i rekao: “Izvinite, moj brat je upravo pobedio“.

- “Sanjaću tvoj glas večeras“, to je Boris Beker rekao Kelsi, ženi Kevina Andersona, a ona objavila na Tviteru. Pošto su se pojavila razna tumačenja, Kelsi je brzo pojasnila: “Ljudi, nije ništa jezivo. Govorio mi je da sam glasna i iritantna“.

- Karolina Voznijacki žalila se posle poraza zašto ima malo mečeva žena na dva glavna terena. “Devojke nisu dobile priliku da igraju na velikim terenima – samo po jedan meč dnevno na Centralnom stadionu i terenu broj jedan. Prošle nedelje u najvećem broju dana bio je i samo jedan ženski meč na terenu broj dva“, rekla je Karolina. I u pravu je, na ostala tri Gren slem turnira uglavnom nije tako.

- Upadljiva je razlika između pripreme za meč Serene Vilijams i Marije Šarapove. O Ruskinji sam već pisao, a sada je ona i Serena trebalo da počnu trening u isto vreme. Međutim, Vilijamsovoj je dobrih pet minuta trebalo da se spremi za izlazak na teren (Maša je izletela odmah), a ranije ga je i napustila. Na terenu lagana priprema za meč, tek poneki udarac svom snagom i ono Serenino zamišljeno lice, kao da u svakom trenutku vizualizuje to kako izgleda drugima sa strane.

- Nik Kirjos pravi sve više neprijatelja u svetu tenisa – posle opomene koju je dobio zbog psovanja, namerno je izgubio gem i posle na pauzi trabunjao nešto o tome kako menja čarape i pitao je sudiju da li je to u redu. Logično, izviždan je. Dečko je ozbiljan talenat, ima srce i donosi nešto novo, ali mora da pripazi na ponašanje, sve ima svoju granicu.

- Pročitajte intervjue sa Karolinom Voznijacki i Dankom Kovinić, kao i temu pod nazivom “Čovek bez kojeg teniseri ne mogu“, a pogledajte i novu galeriju fotografija. Sutra (utorak) ujutru čeka vas iznenađenje, reč je o razgovoru sa igračem kojeg ste već dugo tražili u komentarima. Bilo je malo vremena, nadam se da ćete biti zadovoljni kako sam ga iskoristio.

Pozdrav iz Londona,

Saša (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Podeli:

Tenis

Alkaras otkrio kada se vraća

Španski teniser Karlos Alkaras posle Mastersa u Monte Karlu je odlučio da preskoči i turnir u Barseloni, što je izazvalo bojazan kod njegovih navijača da je reč o ozbiljnijem problemu.

B92.sport

18:24

15 h

U fokusu

Vidi sve