Nova vest
Tenis

Nedelja, 05.07.2015.

08:30

Čovek bez kojeg teniseri ne mogu

Reket je osnovni rekvizit u tenisu, nešto što običan navijač podrazumeva i o čemu ne razmišlja previše.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Foto: B92/Saša Ozmo

Međutim, taj reket sklop je raznih elemenata od kojih svaki utiče na način igre i udarce.

Timo van Dril, jedan od španera na Vimbldonu, za B92 govori o tajnama svog posla i životu koji vodi, a konsultovali smo se i sa prvim teniserom sveta Novakom Đokovićem.

Kontrola i snaga su dva osnovna aspekta kada se uzimaju u obzir stepen zategnutosti i vrsta materijala od kojih se izrađuju žice.

“Veliki broj igrača koristi žice od prirodnih životinjskih iznutrica (’natural gut’, u daljem tekstu: crevo) u kombinaciji sa onima napravljenim od poliestera. Iznutrice mogu biti kravlje ili od neke druge životinje“, počinje Timo priču i objašnjava koji materijal pogoduje različitim stilovima igre:

“Poliester malo smanjuje snagu, ali daje više kontrole. Npr, Rodžer voli da igra sa žicama koje su od creva, a Fonjini je upravo prešao sa poliestera na crevo. To im daje više snage jer elastičnost iznutrica čini žice moćnim. Kada udariš loptu, žice će se lakše vratiti u originalni položaj. Neki igrači vole poliester, kao što je Rafa, zato što on igra sa mnogo spina. On bi lomio mnogo žica od creva, zato koristi veoma debeli poliester – on je pogodan za mnogo spina, koriste ga i Almagro i Ferer“.

Moguća je i kombinacija creva i poliestera, što je slučaj sa mnogim igračima, uključujući i Novaka Đokovića.

“Da, Novak koristi crevo u uspravnim žicama (“mains“) i poliester u vodoravnim (“crosses“)“, kaže Timo.

Nešto što laiku verovatno deluje kao ne toliko važno zapravo je ključno, što nam je potvrdio i Novak. Prvi teniser sveta ističe da na balans kontrola/snaga, osim materijala, utiče i kilaža na kojoj su žice zategnute.

Postoji mašina za španovanje koja stegne žice, npr. Novak igra sa reketom čije su žice zategnute masom od 26-27 kg. Što su žice zategnute na višoj kilaži, to je veća kontrola i manje snage. Naravno, važi i obrnuto.

“Tomas Muster je igrao sa španom od oko 32-33 kilograma, to je preko neke gornje granice, a optimalna, najučestalija kilaža jeste između 24 i 28 kilograma, ja koristim 26-27 kg. Svako ima svoju preferencu, ali što je više kilograma, to je čvršći špan i to znači više kontrole i manje snage“, naglašava Novak i dodaje:

“To zavisi i od uslova – kada je sparno, onda žice popuste i izgube na kilaži, zato je meni važno da se reketi španuju na dan meča, a ne veče pre“.

A kada bi morao da igra reketom koji je našpanovan za Nadala?

“Uticalo bi to mnogo na mene, ne bih bio u stanju da igram kao svojim reketom. To je naš najvažniji alat i sa time nema šale. Nije samo špan, igrači su izuzetno osetljivi i na ostale elemente – dimenzije reketa, oblik glave, širinu... Tu su i elementi kao što su vibracija pri udarcu, postoji određena jedinica kojom se ona meri, debljina gripa i oblik gripa“, objašnjava Novak.

Posle usko stručnih tema, vraćamo se na nešto opušteniji razgovor sa Timom van Drilom i pitamo ga da li su igrači razmaženi i da li često kritikuju španere.

“Imao sam sreće u tom smislu, još mi se niko nije žalio. Nekada traže da im se reketi našpanuju ujutru, a ne uveče – potrebno je samo da pažljivo slušaš igrače i onda nema problema. Nikada nisam napravio veliku grešku tokom turnira“.

Posla je preko glave, pogotovo na početku velikih turnira, a nasmejani Timo kaže da ne treba da tražimo dalje od Vimbldona.

“Ovde ukupno ima 14 španera kada je najveća gužva, a u prva dva dana sve skupa smo našpanovali 800 reketa“, kaže i pokazuje nam oguljenu kožu sa jagodica prstiju, “Ne smem ništa da mažem jer to onda utiče na moj osećaj za žice“.

Timo je sâm svoj gazda i kaže da živi lep život – putuje i bavi se onim što voli.

“Turniri uvek sarađuju sa brendovima – ovde radimo za ’Apolo Leisure’, a oni imaju dogovor sa Babolatom. Na Rolan Garosu je to samo Babolat, u Roterdamu radim za TehniFibre. Tako su postavljene stvari – radim prvo za sebe, a onda za kompaniju. Lep je život, ako imaš sreće, možeš čak i da biraš turnire na koje ćeš ići“.

Van Dril ističe da su igrači većinom sujeverni i da se iz toga rode razne zanimljive priče. Kaže da ih ima na stotine, a sa nama je podelio najskoriju anegdotu.

“Svako veče u osam u Hertogenbošu bismo seli i popili pivo. I svako veče trener Nikolasa Maija dolazio je, pušio cigaretu i želeo da se reketi našpanuju. Svaki put je dolazio u osam, popije pivo, popuši cigaru i donese rekete: ’Isto pivo, ista cigara, isti reketi’, govorio je, ’Niko će osvojiti turnir’. I osvojio ga je, a svako veče smo imali istu rutinu – bilo je zaista smešno, u petak je došao u 19.30 i rekao: ’Aha, poranio sam, vraćam se za pola sata’. Lepo smo se zabavili“.

Voli igrače koji se do detalja razumeju u rekete, a kao pozitivan primer naveo je našu Jelenu Janković.

“Ona često španuje rekete – uvek je različita tenzija, uvek blizu meča. Kada njen trener dođe, uvek sadržajno porazgovaramo – dobro poznaju svoju igru i sve što treba da se zna u vezi sa žicama, a uvek je zanimljivo raditi sa igračima koji su potpuno u materiji i u tom smislu“, zaključuje Timo za B92.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve