USO: Đoković ili Mari, ko osvaja?

Branilac titule Novak Đoković igra u ponedeljak (22h po srednjeevropskom vremenu) protiv Endija Marija u finalu US opena.

Izvor: AG

Ponedeljak, 10.09.2012.

01:45

Default images

Biće to 15. međusobni duel Srbina i Škota ukupno, drugi u Gren slem finalu i peti ove godine.

Srpski teniser dobio je osam puta Marija, ove godine rezultat je izjednačen (2-2), a poslednji okršaj pripao je Škotu u polufinalu Olimpijskih igara u Londonu (7:5, 7:5).

Marijev put do finala bio je znatno teži od Đokovićevog, ali on je imao dan više odmora zbog tornada koji je pomerio polufinalni meč srpskog tenisera za nedelju. Škot je u prve dve runde zabeležio lagane pobede protiv Bogomolova i Dodiga, a veoma težak ispit imao je već u trećoj.

Felisijano Lopes je bio možda i bolji igrač na tom meču, ali Mari je dobio tri taj-brejka i slavio je sa 3:1 u setovima. U osmini finala čekao ga je Miloš Raonić, svi su očekivali još jedan težak meč za Marija, ali je on odigrao briljantno i slavio je sa laganih 6:4, 6:4, 6:2. U četvrtfinalu je pobedio Marina Čilića koji je imao praktično dobijen meč. Hrvat je imao set i dva brejka prednosti, vodio je sa 5:2 u drugom setu, ali nije uspeo da povede sa 2-0 u setovima. Mari je napravio veliki prekoret u drugom setu i nakon toga je rutinski osvojio i preostala dva.
Do projektovanog polufinala Federer – Mari nije došlo, a krivac za to je Tomaš Berdih koji nije imao sreće u subotu, jer je Čehu jak vetar sigurno više smetao. Iako je dobio prvi set u naredna tri Mari se prilagodio uslovima i izborio je plasman u finale.

Što se Novakovog puta to meča za titulu tiče, slobodno se može reći da bi u finale stigao bez izgubljenog seta da nije bilo vetra u subotu. Novak je lako slavio protiv Lorencija, Dutre Silve, Benetoa, Vavrinke i Huana Martina del Potra, a protiv Ferera je u idealnim uslovima u nedelju potvrdio da je ipak znatno kvalitetniji igrač.

Novak će u ponedeljak igrati svoje deveto Gren slem finale u pokušaju da dođe do šeste titule, dok je Mari pretrpeo poraze u sva četiri prethodna u koja je nastupao. Škot će sigurno imati veliki motiv da se u Njujorku domogne prve Gren slem titule, ali motiv nakon poraza u polufinalu OI imaće i Đoković koji je osvojio poslednja tri najveća turnira igrana na tvrdoj podlozi.

Prvi duel u 2012. odigrali su u polufinalu Australian opena. Posle skoro pet sati velike borbe Đoković je uspeo da pobedi sa 3-2 u setovima iako je Mari vodio sa 2-1. Škot je uzvratio u polufinalu Dubaija (6:2, 7:5), a u finalu Mastersa u Majamiju Novak je dobio sa 6:1, 7:6.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

160 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: