Nova vest
Tenis

Sreda, 02.07.2008.

16:04

Kina slavi humanu Ži Ženg

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Kineska teniserka Ži Ženg, koja je napravila veliko iznenađenje plasiravši se u polufinale Gren slem turnira u Vimbldonu, saopštila je da će sav novac koji dobije na ime nagrade pokloniti žrtvama nedavnog katastrofalnog zemljotresa u kineskoj provinciji Sečuan. "Novac koji zaradim na ovom turniru uplatiću u fond za pomoć postradalim od zemljotersa u Sečuanu, gde i ja živim. Želela bih da poklonim celokupnu nagradu, ali jedan deo moram da uplatim našoj teniskoj federaciji", izjavila je 24-godišnja igračica.

Teniserka koja je u Vimbldon stigla zahvaljujući ‘vajld karti’ plasmanom u polufinale zaradila je 187.500 funti, a taj iznosi mogla bi da udvostruči ukoliko pobedi Venus Vilijams i udje u finale.

"Nadam se da ovo neće biti moja poslednja pomoć žtrvama zemljotresa i da će ljudi koji su ostali bez domova uskoro dobiti nove kuće", rekla je Žengova. U zemljotresu koji je prošlog meseca pogodio Sečuan poginulo je više od 70.000 ljudi, a stotine hiljada ih je ostalo bez domova.

Kineska javnost oduševljena je uspesima svoje pulenke, koja je 2006. godine trjumfovala na Vimbldonu, ali u konkurenciji parova zejdno sa Zi Jan.

“Čudo se ponovilo”, naslov je je na Xinhua.com posle pobede Žengove nad Vajdišovom, a Ži se nalazi i početnoj strani China Dailly-a uz naslov “Ženg pravi istoriju”.

“Naravno da smo iznenađeni fantastičnim uspesima Žengove. Cela nacija oseća se ponosnom i insipirsani smo njenim podvigom”, izjavio je Ksie Miking, portparol Teniskog saveza Kine.

"Ništa nije nemoguće. U najmanju ruku više ne treba da nas plaše velika imena sa kojimase Žengova susreće. Čak i da ne pobedi, Ži že Sereni napraviti mnogo problema", izjavio je Điang Hongvei, trener teniskog olimpijskog tima Kine.

Tenisku biografiju Ži Ženg pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve