Điro d’Italija: Dumolan brani tron, Frum pod lupom zbog dopinga

Stoprvo izdanje Đira d’Italije kreće u petak prologom dugačkim 9,7 kilometara koji će se voziti po ulicama Jerusalima.

Izvor: P. Tadiæ

Petak, 04.05.2018.

09:00

Điro d’Italija: Dumolan brani tron, Frum pod lupom zbog dopinga
EPA/ALESSANDRO DI MEO

Organizatori Trke kroz Italiju odlučili su se da ove godine karavan krene iz Izraela gde će na programu biti tri etape, posle čega sledi povratak u Italiju.

Roze majicu brani Holanđanin Tom Dumolan, a najveći favorit za pobedu na 101. izdanju je četvorostruki šampion Tur d’Fransa – Kristofer Frum.

Britanac će biti pod budnim okom javnosti jer se nalazi pod istragom UCI (Međunarodna unija biciklista) zbog dopinga na La Vuelti 2017. Godine.

Frumu je tada u uzorku urina pronađeno da ima duplo više salbutemola – leka za astmu. Četvorostruki šampion Trke kroz Francusku i dalje se nalazi pod istragom i po pravilu UCI dozvoljeno mu je da se takmiči sve dok se slučaj ne završi .

Pored Fruma i Dumolana među glavne favorite spadaju još Tibo Pino, Esteban Čaves i Fabio Aru, dok će iz drugog plana pokušati da iznenade Migel Angel Lopes, Domeniko Pocovivo, Džordž Benet, Hju Karti, Karlos Betankur, Luis Mentjes, Davide Formolo i Roan Denis. Kada je reč o sprinterima glavnu ulogu vodiće domaći biciklisti Elija Vivijan, Saša Modolo i Nikolo Bonifacio, a šansu na ravnim etapama tražiće i Sem Benet, Jakub Marečko, Žan-Pjer Druker...

Ruta je na 101. izdanju Đira d’Italije prilično valovita i organizatori su se pobrinuli za što veći broj uspona, što vodi ka uzbudljivim borbama među glavnim favoritima.

Trka kroz Italiju puna je legendarnih uspona poput Etne, Zonkolana i ’Kol dele Finistrea’, koji je i ’Ćima kopi’ na ovogodišnjem Điru – odnosno uspon sa najvećom nadmorskom visinom (2178 metara).

Možda i najvažnija etapa, na 101. izdanju Trke kroz Italiju, je šesnaesta kada je na programu individualni hronometar dužine 34,2 kilometra i kada će biciklisti poput Fabija Arua i Tiba Pinoa morati da greške svedu na minimum i da se potrude da imaju što manji zaostatak za Frumom.

Điro kreće u četvrtog maja u Jerusalima, a završave se 27. u Rimu. Očekuje nas paklena borba tokom tri nedelje trkanja i nadamo se da će trka biti uzbudljiva kao i prethodnih godina. OVDE možete pronaći kompletnu startnu listu biciklista koji će učestvovati, kao i profile etapa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: