Pre 27 godina – stadion je eksplodirao, a nebo se otvorilo

Na današnji dan, pre tačno 27 godina Crvena zvezda napravila je pretposlednji korak ka najvećem uspehu u istoriji našeg fudbala.

Izvor: B92

Utorak, 24.04.2018.

09:55

Pre 27 godina – stadion je eksplodirao, a nebo se otvorilo
crvenazvezdafk.com

Najtrofeniji srpski klub je 24. aprila 1991. godine eliminisao minhenski Bajern u polufinala Kupa šampiona, da bi potom u mitskom finalu na stadionu 'Sveti Nikola' u Bariju trijumfom nad Olimpikom iz Marseja ušao u društvo 21 kluba osvajača današnje Lige šampiona.

Posle pobede u prvom meču u Minhenu, što je bio prvi poraz Bavaraca posle 36 uzastopnih mečeva bez poraza, pred više od 80.000 gledalaca na Marakani usledio je pravi triler.

Iako je dobro počelo po crveno-bele, pošto je Siniša Mihajlović iz slobodnog udarca u 26. minutu savladao Rajmonda Aumana, malo je nedostajalo da Jirgen Koler, Klaus Augentaler, Štefan Efenberg, Brajan Laudrup i drugovi šokiraju i rastuže sve u regionu tog dana.

Međutim, Stevan Dika Stojanović pravi najveći kiks u karijeri time što mu lopta posle, činilo se, bezopasnog šuta Augentalera iz slobodnjaka prolazi kroz noge za izjednačenje, da bi samo pet minuta kasnije, u 66. minutu, Manfred Bender doneo potpuni preokret Nemcima i rezultat koji vodi u produžetke.

I, delovalo je da će zaista biti tako, ali je onda usledila akcija koju svaki navijač Zvezde ume da izdeklamuje u po dana i po noći – akciju na ulasku u nadoknadu, posle koje je "Nebo se otvorilo, a stadion je eksplodirao"

"Niko ne shvata da je meni posle gola bilo najteže. Imao sam pravo na dve izmene, i trudio sam se da igračima objasnim da još nije gotovo, Nemci su to. Govorio sam igračima da ispucavaju loptu na tribine, a onda se dešavalo da bukvalno shvate, pa sami prime loptu na našoj polovini i šutnu na tribinu. Srećom, izdržali smo", priznaje Ljupko Petrović, trener Crvene zvezde.

Jugović, Jugović do Pančeva... Jugović... Prosinečki je tu... Mihajlović u sredinu... Šta je sada?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: