FIFA: VAR i na ekranima stadiona u Rusiji tokom meča

Video snimci spornih situacija sistema VAR na utakmicama Svetskog prvenstva u Rusiji biće emitovani i na velikim ekranima na stadionima.

Izvor:

Četvrtak, 19.04.2018.

14:25

FIFA: VAR i na ekranima stadiona u Rusiji tokom meča
EPA/JEON HEON-KYUN

VAR će ovog leta prvi put biti korišćen na Mundijalu, uprkos kritikama u fudbalskim ligama.

Međutim, ovog leta navijači će znati kada se pregleda simak i zbog čega je sudija doneo odredjenu odluku, preneo je BBC.

Snimak neće biti prikazan na stadionu u vreme dok sudija bude donosio odluku, već nešto kasnije, kako publika ne bi uticala na sudiju.

VAR se isprobava u engleskom FA i Liga kupu, dok se u Nemačkoj i Italiji već koristi, a od sledeće godine videćemo ga i u najjačoj ligi Španije.

Sistem VAR je u Engleskoj opisan kao "komičan" posle pobede Totenhema u FA kupu protiv Ročdejla, krajem februara, kada je prvo poništen gol Totenhema, a zatim je i poništen gol Sona iz penala.

U ponedeljak u Bundesligi, sudija je po završetku prvog poluvremena, posle pregledanog snimka dosudio penal za Majnc protiv Frajburga, a sa izvođenjem penala se čekalo dok se svi igrači nisu vratili iz svlačionica.

Saopštenje FIFA da će se snimci prikazivati na velikim ekranima na Svetskom prvenstvu, dolazi dan pošto je predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksandar Čeferin rekao da bi još trebalo testirati VAR, pre nego što se njegova upotreba uvede u Ligu šampiona.

Čeferin je izrazio zabrinutost uoči Mundijala, pošto brojne sudije do sada nisu imale prilike da koriste VAR.
Glavni i odgovorni za Su FIFA i UEFA za sudjenje, bivši italijanski sudija Pjerluidji Kolina rekao je da će se korišćenjem VAR "izbeći očigledne velike greške".

"Ne radi se o tome da sudije sude utakmicu uz tehnologiju. Cilj nikada nije bio da se proverava svaki manji incident", naveo je Kolina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: