Konačno trava u Samari, veštačka "sunca" spremaju teren za Srbiju

Stadion u Samari na kojem će Srbija igrati prvi meč na Mundijalu, na kojem završetak radova odavno kasni, konačno je dobio travnatu podlogu.

Izvor: AK

Četvrtak, 19.04.2018.

11:17

Konačno trava u Samari, veštačka
Foto: Screenshot/YouTube/Александр Карягин

Dvanaest šlepera je dopremilo podlogu pre nekoliko dana iz Nemačke, dva meseca pre duela izeđu Srbije i Kostarike (17. jun).

Lokalni čelnici su ponosno objavili fotografije na Tviteru na kojem se vidi i devet građevinskih dizalica koje drže objekte koji su opisani kao "veštačka sunca".

Oni će biti razmešteni na nekoliko određenih tačaka iznad podloge kada trava bude potpuno postavljena kako bi svojim zagrevanjem omogućiti zemljištu da se što pre "navikne" na podlogu.

Rusi su uložili više od 13 milijardi dolara u izgradnji ili rekonstrukciju 12 stadiona u 11 gradova domaćina. U stadion u Samari kapaciteta 44.918 mesta 320 miliona evra. Osim toga, u svakom gradu su izgrađeni ili obnovljeni putevi, hoteli i aerodromi, a domaćin je najviše problema sa ispunjavanjem roka imao upravo u Samari.

Prvo su arhitekte morale da odustano od svog plana izgradnje staklene kupole u obliku letećeg tanjira jer je bila preskupa, a potom su problemi sa budžetom odložili razvoj projekta za skoro šest meseci.

Sve to je odgodilo postavljanje trave čak pola godine, jer je plan bio da stigne u Samaru pre ruske zime kako bi pustila korenje tokom proleća.

Usledio je i rekordno hladan januar koji je dodatno usporio radove, pa se organizator nada da će veštačkim zagrevanjem trava biti spremna za prvi test 28. aprila (Krilja Sovjetov – Falek Voronjež, Prva liga).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: