Uporni Đoković desetom meč loptom slomio Ćorića!

Novak Đoković plasirao se u osminu finala Mastersa u Monte Karlu pošto je u dva seta porazio Bornu Ćorića – 7:6 (2), 7:5.

Izvor:

Sreda, 18.04.2018.

13:00

Uporni Đoković desetom meč loptom slomio Ćorića!
Photo by Julian Finney/Getty Images

Najbolji srpski teniser je na taj način uspeo da veže dva trijumfa na nekom turniru prvi put od januara i eliminacije u osmini finala Australijan opena, dok će mu naredni rival u Kneževini u četvrtak biti Austrijanac Dominik Tim.

Novak je dobro počeo, ako izuzmemo rano spasenu, odnosno propuštenu brejk šansu, jer je već u četvrtom gemu uspeo da stigne do prvog brejka.

Prvi je uspeo da pronađe pravim ritam, ubrzo je stabilizovao i servis, ali i dalje nije imao potrebnu konstantnost kako bi ispratio dobar nivo igre koji je postavio. Ćorić to koristi i vraća brejk za 4:3, da bi onda propustio ogromnu šansu za totalni preokret.

Veliko je pitanje zaista kako bi se meč razvijao da je Borna, pri rezultatu 15:40 i servisu rivala, samo pogodio prazno polje pošto se Novak okliznuo.

To je ostavilo ogroman trag na njega, toliki da nije mogao da se oporavi do kraja prvog dela igre, pa Đoković posle preokreta rutinski rešava taj-brejk u svoju korist, prvi u 2018. godini iz četiri odigrana.

Energiju iz prvog seta preneo je i na start drugog, što je bilo dovoljno za novi oduzet servis protivniku. Ipak, iznervirani Hrvat se ovoga puta budi, još jednom iskoristivši i najmanji pad u igri našeg igrača i uspeva odmah da uzvrati.
Photo by Julian Finney/Getty Images
Međutim, najbolji srpski teniser u potpunosti preuzima kontrolu, pravi novi brejk i uz konstantno bolju igru, iz gema u gem, kreće ka zasluženom trijumfu.

Delovalo je da do kraja neće biti previše uzbuđenja, pošto je Novak stigao do tri vezane meč lopte, posle dve propuštene na servis protivnika, kada Ćorić u potpunosti 'pušta' ruku i preokretom dolazi na korak do ostanka u meču.

Nije Đoković mogao ni još četiri šanse da pretvori u slavlje i prolaz dalje, a kao novi problem javio se nedostatak snage i svežine, pa uporni Hrvat vraća brejk u poslednji čas.

Opet, ništa u ovom meču nije bilo kako se činilo, pa je tako bilo i u narednom gemu. Novak frustriran prethodnim dešavanjima još jednom preuzima kontrolu. Pravi novi brejk, četvrti u meču i posle 138 minuta igre dolazi do zaslužene pobede pošto koristi tek desetu set/meč loptu.

Iako je dvanaestostruki Grend Slem šampion i dalje daleko od prave forme, kao i optimalne fizičke spreme, svakako da može da raduje evidentan napredak u igri. Pre svega zbog načina na koji se kreće i namešta na udarce, koji ponovo završavaju tik pored linije, dok smo istovremeno videli i nekoliko karakterističnih proklizavanja i fenomenalnih vinera iz bekhenda.

Đoković je stigao do drugog slavlja u isto toliko duela sa Ćorićem, a narednog protivnika u Monte Karlu pobeđivao je u pet od sedam susreta.

II set:

Photo by Julian Finney/Getty Images
Opet, ništa u ovom meču nije bilo kako se činilo, pa je tako bilo i u narednom gemu. Novak frustriran prethodnim dešavanjima još jednom preuzima kontrolu. Pravi novi brejk, četvrti u meču i posle 138 minuta igre dolazi do zaslužene pobede – 7:5.

Delovalo je da do kraja neće biti previše uzbuđenja, pošto je Novak stigao do tri vezane meč lopte, posle dve propuštene na servis protivnika, kada Ćorić u potpunosti 'pušta' ruku i dolazi na korak do ostanka u meču. Nije Đoković mogao ni još četiri šanse da pretvori u slavlje i prolaz dalje, a kao novi problem javio se nedostatak snage i svežine, pa uporni Hrvat vraća brejk u poslednji čas – 5:5.

Novak je i dalje veoma dobro servirao, štaviše odlično. Ekspresno je stigao do novih 40:0, ali se Borna probudio u poslednji čas i serijom hrabrih udaraca došao do đusa. To je bilo sve što je uspeo jer Đoković sa dva forhend vinera dolazi na dva gema do trijumfa – 4:2.

Izgledao je Ćorić sve nervoznije, mučio se tokom gotovo svakog poena, ali je ipak uspeo da se održi u meču, koliko-toliko – 3:2.

Ovakav razvoj situacije naterao je Hrvata da promeni taktiku, pokušavši da on sada bude agresivniji prilikom svakog udarca, ali je Novak nastavio sjajno da udara bekhend i bez izgubljenog poena potvrđuje vođstvo – 3:1.

Nažalost, kao i u prvom setu, usledio je pad u Đokovićevoj igri, ponovo dovoljan da Ćorić uzvrati brejkom, ali onda Srbin pokazuje da je spreman da se bori za svaki poen, kako bi se što pre vratio tamo gde mu je i mesto. Spektakularnim riternima dolazi do brejk lopte pošto je gubio 40:0 i ponovo se vraća na pravi put za plasman u narednu rundu – 2:1.

Preneo je Novak energiju sa kraja prvog na početak drugog seta, nastavio odlično da se kreće i dubokim udarcima tera rivala na greške, a takav pristup doneo mu je novu brejk šansu, odnosno ranu prednost u drugom delu meča – 1:0.

I set:

Photo by Julian Finney/Getty Images
Prvi put ove godine Đoković uspeva da dobije taj-brejk. Otvara ga na idealan način sjajnim bekhendom, a iako je Hrvat imao nekoliko dobrih poteza u nastavku, previše je grešio za ovaj nivo igre pa Srbin sa ubedljivih 7:2 stiže do prvog seta – 7:6.

Ćorić servira skoro perfektno pa lagano osvaja naredni gem i odvodi set u taj-brejk – 6:6.

Hrvat preuzima inicijativu, Đoković je pod veliki pritiskom, pravi nekoliko grešaka i Ćorić stiže do dve brejk šanse. Imao je Hrvat "zicer" za preokret, ali nije video da je Novak izgubio ravnotežu, imao je prazan teren ispred sebe ali je poslao forhend u aut. Srbin spasava i narednu brejk loptu što mu podiže samopouzdanje, pa onda odličnim servisom preokreće situaciju u gemu – 6:5.

Nastavio je srpski igrač agresivno, pokušavši da novim brejkom ujedno i stigne do prednosti, međutim sada Ćorić odličnim servisima takođe bez ikakvih problema stiže do novog izjednačenja – 5:5.

Nije Novak previše mislio o propuštenim šansama, svu energiju iskoristio je za još jedan miran i, na kraju, rutinski osvojen gem, čime je naterao Bornu da u narednom servira za opstanak u ovom delu susreta – 5:4.

Ovoga puta Ćorić koristi momentum i potpuno se vraća u prvi set – 4:4.
Foto: Getty images
Isto kao što je zaličilo na nekadašnji nivo igre, isto tako je već u sledećem gemu viđen problem koji traje gotovo godinu dana. Veliki pad u Novakovoj igri, i pored toga što je odigrao nekoliko dobrih poteza, odnosno kazna Ćorića u vidu tri uzastopne šanse da protivniku oduzme servis. Prvu je spasao odličnim servisom, ali ne i drugu – 4:3.

Prerano je svakako govoriti, ali je Novak na momente zaličio na onog igrača koji je, ne tako davno, apsolutno dominirao svetskim tenisom. Posle stečene prednosti, Hrvatu je prepustio samo jedan poen, da bi onda propustio priliku da možda i definitivno prelomi uvodni deo duela – 4:2.

I, bili smo u pravu kada smo rekli da je Srbin prvi dostigao optimalni nivo igre, pošto je ubrzo stigao do nove dve brejk lopte, ovoga puta uzastopne. Prilikom prve je lepo izgradio poen, ali je zamalo bio neprecizan iz forhenda. Ipak, posle još jednog malo dužeg poena, činilo se da će Borna lako smečovati, ali je sunce učinilo svoje, pa je loptica posle kontakta s ramom završila u autu – 3:1.

Usledio je gotovo savršen gem za Đokovića. Četiri servisa za četiri poena u svega 65 sekundi – 2:1.

Obojica su i dalje tražila ritam, da bi ga prvi pronašao naš teniser – što je bilo dovoljno za prvu šansu da rivalu oduzme servis. Međutim, ovoga puta Borna stiže do preokreta i sa tri dobra vezana servisa stiže do izjednačenja – 1:1.

Iako se dobro kretao, odnosno agresivno ušao u meč, Novak nije uspeo bez problema da stigne do svog prvog gema. Pre svega zbog čak pet neiznuđenih grešaka. Ipak, i pored nove greške, uspeo je da se izvuče, spase brejk loptu i posle više od osam minuta igre povede – 1:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

203 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: