Majami je pokazao – nije Jokić najveći problem u odbrani Nagetsa

Nikola Jokić je najbolji igrač Denver Nagetsa ove sezone, ali dok ga s oduševljenjem hvale u napadu, NBA analitičari ga konstantno kritikuju zbog odbrane.

Izvor: AK

Utorak, 20.03.2018.

17:05

Majami je pokazao – nije Jokić najveći problem u odbrani Nagetsa
Foto: Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee

Srbin je uglavnom "žrtveno jagnje" kada je u pitanju defanzivna igra Nagetsa, zbog koje će tim iz Kolorada opet verovatno propustiti plej-of.

Međutim, protekle noći su svi mogli da vide da nije Jokić ključni faktor loše odbrane Nagetsa, u porazu od Majami Hita 149:141 posle dva prodžetka.

Jokić je opet bio impresivan u ofanzivi, postigao je 34 poena, imao 15 skokova, tri asistencije i jednu ukradenu loptu, ali to nije bilo dovoljno da Denver izbegne drugi poraz u nizu.

Džejms Džonson sa 31 i Keli Olinik sa 30 poena su pomogli Hitu da drži korak za Nagetsima predvođenim Jokićem i na kraju imali više snage i živaca u završnici teškog meča.

Posle utakmice je trener Nagetsa Majk Meloun upravo istakao Jokića u odbrani protiv ovog tandema kao ključni faktor.

"Stavimo Nikolu na Olinika, oni svu akciju prebace na njega, stavimo Nikolu na Džonsona, oni svu akciju prebace na njega. Ti momci su su im donosili velike akcije", rekao je Meloun.

Jasno je da je Jokić često najslabija karika u odbrani Nagetsa, spor je, slabo se kreće u prostoru, ne ističe se u odbrani koša niti prilikom izlaska na šut na perimetru.

Međutim, od više od 40 poena koje je Olinik kreirao za Majami (imao je i 6 asistencija), samo 12 je išlo preko Jokića. Od oko 40 poena koje je kreirao Džonson (takođe imao i 6 asistencija), samo osam je išlo preko Jokića.

Jokić jeste kasnio nekoliko put na šut Olinika, niti je dominirao pored Džonsona, ali Olinik je mnogo više poentirao preko Plamlija (15), a Džonson preko Milsepa (19).
Foto: Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee
"Uz sve njegove nedostatke u odbrani, Jokić nije jednini problem. Svesni njegovih mana u defanzivi Nagetsi su letos doveli Pola Milsepa i odrekli se Danila Galinarija, čime su dobili petorku više nego solidnu u odbrani Marej-Heris-Čendler-Milsep-Jokić, koja je tokom 345 minuta ove sezone prosečno dozvoljavala tek 105 poena. Da su sve vreme igrali zajedno, Nagetsi bi bili 11. odbrana u ligi", smatra novinar Rajan Blekburn koji pokriva Denver Nagetsa za NBA.

S Jokićem na parketu sve vreme, defanzivni rejting raste na 107,8, što opet nije preterano loše, dok su s njegovim ofanzivnim rejtingom od 112,2 treći u ligi. S bobzirom na ove brojke, lako je utvrditi kako bi izgledali Nagetsi bez Jokića na terenu:

* ofanzivni rejting bi pao za 7,7 poena na 100 poseda;
* defanzivni bi porastao za 2,1 poena na 100 poseda.

Ovo nije slučajnost jer je tokom svoje kratke NBA karijere Jokić bio uglavnom koristan za odbranu Nagetsa u većini duela sa protivnicima, a kao i svi ostali starteri tima, bolji je u odbrani od svoje rezerve Plamlija. Druga stvar, Jokić ne igra inteligentno samo u napadu, već i u defanzivi, iako ne blokira mnogo šuteva, skuplja skokove i pre svega krade lopte daleko više od proseka drugih centara. Na sve to, fenomenalno organizuje igru tima iz tranzicije, s njim na parketu napad je mnogo efikasniji u kontranapadima posle ukradenih lopti i promašaja rivala sa distance.

"Zbog toga Nagetsi moraju prestati da se žale da su loši u odbrani sa Jokićem na parketu, jer to nije bio slučaj protekle noći. Siguran sam da mogu oko njega da naprave konkurentnu defanzivnu liniju. Marej i Heris imaju dosta mana na spoljnim pozicijama, a Barton je mnogo veća slabost od Jokića. Čendler i Milsep se muče protiv bržih igrača, dok Plamli i Lajles nisu dovoljno inteligentni da nose odbranu", smatra Rajan Blekburn.

Blekburn kao najslabiju kariku Nagetsa vidi Vila Bartona. To pokazuje i statistika, Barton je deo svakog od osam najslabijih defanzivnih trougla Denvera ove sezone, u kojem se rotiraju još Čendler, Marej, Heris, Plamli, Lajles i Jokić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: