VAR izluđuje Italijane – Firenca i Milan ga slave, Lacio proklinje

Video tehnologija (VAR) bi trebalo da spreči nepravdu u fudbalu, često to i čini, ali u Italiji nisu svi preterano srećni zbog nje.

Izvor: AK

Ponedeljak, 19.03.2018.

13:10

VAR izluđuje Italijane – Firenca i Milan ga slave, Lacio proklinje
Foto: Getty images

Proteklog vikenda VAR je bio u centru pažnje u Seriji A, i dok ga slave u redovima Fiorentine i Milana, u Laciju ga po ko zna koji put ove sezone proklinju.

Sudija Klaudio Gaviluči je tri puta koristio video asistenciju tokom duela Torina i Fiorentine, sva tri u penal situacijama, a jednom je zbog VAR promenio svoj odluku.

To se dogodilo već u prvom slučaju u šestom minutu, svirao je prekršaj Moretija nad Simeoneom u kaznenom prostoru Fiorentine, da bi nakon skoro petominutnog pregledanja snimka poništio prvobitnu odluku.

Nije prošlo ni deset minuta, a VAR je opet stupio na scenu. De Silverstri je igrao rukom posle centaršuta Birahija, Gaviluči je ovaj put znatno kraće pregledao snimak posle čega je potvrdio penal, koji je Vertaut promašio.

Vezista "Viole" se iskupio u 59. minutu donevši gostima 1:0, da bi četiri minuta pre kraja Adem Ljajić asistirao Andrei Belotiju za izjednačenje.
Foto: Screenshot/YouTube/Gazetta TV
Međutim, u nadoknadi vremena opet je morao da "radi" VAR koji bukvalno rešava pitanje pobednika. Zahvaljujući snimku Gaviluči je video jasno igranje rukom Ansaldija posel centaršuta Biragija, a Tero je bio siguran sa 11m u 94. minutu za pobedu Fiorentine 2:1.

U međuvremenu, VAR je "pogurao" Milan do preokreta protiv Kjeva na 3:2. "Rosoneri" su gubili 2:1 kada je u početkom drugog poluvremena linijski sudija poništio gol Patrika Kutronea.

Sudija Marijani je posle pregleda snimka utvrdio da je bek Kjeva Jarožinski bio bliži svom golu od napadača Milana prilikom šuta Lukasa Bilje, pa je promenio odluku pomoćnika i potvrdio gol za domaćina za 2:2.

Sredinom drugog poluvremena glavni arbitar je pozvao snimak u pomoć i nakon oštrog starta Stepinskog nad Biljom. Potvrdio je svoju odluku o žutom kartonu, mada je mogao lako da pokaže i crveni napadaču gostiju.

U samoj završnici meča, pri vođstvu Milana 3:2, lopta je pogodila u ruku srpskog fudbalera Nenada Tomovića u kaznenom prostoru njegovog Kjeva, posle centaršuta Čalhanolua.
Foto: Screenshot/YouTube/Gazetta TV
Lopta ga je prvo pogodila u koleno, a onda se odbila i udarila i u ruku, ali kako je analizirao bivši sudija Nikola Ricoli, to ne umanjuje uticaj na igru, pa je Marijano nakon konsultacije sa VAR svirao penal, koji je promašio Kesi, ali je domaćin ipak pobedio.

S druge strane, na rimskom Olimpiku su besni što sudija nije konsultovao VAR. Lacio je remizirao sa Bolonjom 1:1 na svom terenu, a arbitar Damato nije želeo da pregleda snimak posle spornog duela Donsaha i Felipea Andersona u kazenom prostoru gostiju.

"Imali bismo mnogo više poena da nema VAR. Rekli su mi da je trebalo da bude penal, ali niko nije želeo da pogleda snimak. Gledao sam ostale utakmice i prometio da neke sudija više vremena provode ispred ekrana nego na terenu. To više nije fudbal na kakav smo navikli, bez obzira koliko smo poena izgubili zbog toga, a bilo ih je mnogo", rekao je trener Lacija Simone Inzagi.

Da ironija bude veća, navijači Lacija su bojkotovali ovaj meč i protestovali ispred sedišta FS Italije zbog nekoliko pogrešnih odluka VAR tehnologije na štetu njihovog tima ove sezone.

Lacio se prethodnih nedelja žalio zbog odluka VAR u remiju sa Kaljerijem (2:2), potom penala koji je dobila Fiorentina u remiju 1:1, dok njima nije dosuđen, kao i zbog toga što nije sankcionisano igranje rukom fudbalera Torina Jaga Falkea u svom kaznenom u pobedi "bikova" 3:1, dok je Čiro Imobile dobio crveni karton zbog duela sa Nikolasom Burdisom neposredno pre tog momenta.

"Ne želim više da pričam o tome, idemo dalje. Ali i dalje sam uveren da VAR oduzima draž utakmicama", zaključio je Inzagi. VAR je rešio i meč između Beneventa i Kaljarija. Gosti su pobedili 2:1 preokretom u nadoknadi vremena, a pobedu je doneo Nikolo Barela iz penala.

Sudija Manđanelo je prvo svirao korner nakon što je lopta pogodila Sandra, ali je posle pregledanja video snimka utvrdio da je vezista Beneventa igrao rukom, pa je dosudio jedanaesterac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: