Kada Gvardiola završi, šta će od rekorda ostati?

Mančester siti je postao prvi tim posle Vulvsa 1953. godine koji je pobedio Arsenal, Čelsi, Liverpul, Totenhem i Mančester junajted. I sve to pre Božića.

Izvor: MLJ

Nedelja, 17.12.2017.

13:59

Kada Gvardiola završi, šta će od rekorda ostati?
Getty images

Svoj pečat na neverovatnu polusezonu stavili su razbijanjem Totenhema u subotu sa 4:1.

Kada je Sane već od početka utakmice sa Totenhemom počeo da po volji protrčava pored Kierana Tripijera nije slutilo na dobro za "Pevce". Već od prvog gola i zaboravljenog Gundogana Totenhem se našao u problemu.

Probleme je kasnije produbio maestralni Kevin De Brejne, a Siti je potvrdio svoju dominaciju u Engleskoj.

Gvardiolina ekipa je do sada ostvarila 16 pobeda, a jedini koji su uspeli da im uzmu neki bod su bili momci iz Evertona. Siti je tako na putu da obori i rekord po broju pobeda u jednoj sezoni, čak 30, koji drži Antonio Konte sa prošlogodišnjim Čelsijem.
Getty images
"Građanima" je za to potrebno još 14 pobeda iz 20 utakmica, imaju na raspolaganju čitav drugi deo sezone u kome i da posustanu, i dalje imaju dobru šansu.

Sam Konte je nedavno rekao da je titula u ovom trenutku gotovo nezamisliva, jer Siti ima 14 bodova prednosti u odnosu na najbliže pratioce, Čelsi i Junajted. Osim toga, imaju i gol razliku +44 što je kao Čelsi i Mančester junajted zajedno!

Najveću gol razliku je imao Karlo Ančeloti, +71 na kraju sezone 2009/2010. sa "Plavcima" i najviše datih golova 103. Siti trenutno ima 56 datih golova.

Još jedan rekord koji merkaju u plavom delu Mančestera je rekord Žozea Murinja iz sezone 2004/2005. Murinjo je tada dominantno osvojio titulu sa Čelsijem sa 95 bodova. Gvardiola i ekipa su sakupili 52 iz prvih 18 utakmica. Siti se po broju bodova pre Božića izjednačio sa Mančesterom Ser Aleksa Fergusona iz 1993. godine – za tri utakmice manje.

Venger i generacija "Nepobedivih" iz 2003/2004? Možda i taj rekord padne, ko zna.
Getty images
Gvardiola i njegov tim su tokom ove polusezone pokazali kako svima kako se igra fudbal. Poćetino je pokušavao ofanzivno, Murinjo kombinovano i nijedan nije uspeo da zaustavi "Građane", a trenutno figuriraju kao glavni konkurenti za titulu koja već pre Božića dobrano svima izmiče iz ruku.

Dok ostalima izmiče, Špancu je nadomak šaka. Kada je sezona krenula, krenula je i potrošnja novca. Nekolicina pojačanja iz Monaka, desetine miliona iz džepa i rezultati moraju da dođu? Da nije uvek tako, u svetu fudbala ima mnogo primera.

Španski stručnjak je od Sitija napravio neku novu Barselonu sa kojom je osvojio sve što se osvojiti može. Sa Sitijem mu fali Evropa. Ona je referentno takmičenje kada domaća liga postane nekonkurentna.

Rezultati Sitija proteklih godina mu ne idu na ruku u Ligi šampiona i baš je Liga šampiona merilo u kome će pokazati da li su svi ovi rekordi iz Premijer lige opravdani i jesu li konačno stasali za velika dela na najvećoj sceni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: