MOK odlučuje o dopingu ruskih olimpijaca

Istražitelji MOK očekuju da će brojni slučajevi dopinga ruskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. biti rešeni do kraja novembra.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.10.2017.

23:42

MOK odlučuje o dopingu ruskih olimpijaca
Foto: Getty images

Šef odbora MOK-a zaduženog za rešavanje 28 slučajeva, obavestio je ove nedelje Sportsku komisiju Komiteta o vremenskom okviru slučajeva koji proizilaze iz izveštaja o rasprostranjenom dopingu ruskih sportista u Sočiju, ali i pre tog takmičenja.

Šef tog odbora Denis Osvald rekao je da je prioritet rešiti slučajeve sportista koji nameravaju da se takmiče na ZOI u Pjongčangu, u Južnoj Koreji, naredne godine. Najvažniji su slučajevi šestorice kros kantri skijaša čije privremene suspenzije ističu 31. oktobra.

Osvald je takođe rekao da će Odbor odlučivati o rezultatima sportista za takmičenje u Sočiju, ali da neće utvrđivati njihovu podobnost za učešće na Igrama u Pjongčangu. On je naveo da će dokaze predati njihovim sportskim federacijama da oni odluče.

MOK je formirao i radnu grupu da u celini ispita skandal oko dopinga ruskih sportista, čiji bi rezultati mogli da imaju uticaj na podobnost te zemlje da učestvuje na Igrama u Pjongčangu.

U odvojenim pismima svetskim sportskim liderima, predsednik MOK Tomas Bah rekao je da komisija nastavlja s procenom i da se nada da će Izvršni odbor MOK-a ove godine doneti odluku, "pošto niko od nas ne želi da ovo ozbiljno pitanje zaseni predstojeće Olimpijske igre".

Brojni svetski sportski zvaničnici pozvali su na pravovremeno donošenje odluke i da Rusija bude izbačena sa ZOI u Pjongčangu. Odbori koje je postavio MOK rade na osnovu informacija iz Meklarenovog izveštaja, u kome je on naveo da u Rusiji postoji rasprostranjeni doping uz podršku i prikrivanje države. Prvi deo tog izveštaja objavljen je prošlog jula.

Na osnovu toga, Međunarodna atletska federacija (IAAF) suspendovala je ruske atletičare iz medjunarodnih takmičenja, a paraolimpijski tim Rusije izbačen je sa Paraolimpijskih igara prošlog leta u Rio de Žaneiru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: