Koliko je Rusija spremna za Svetsko prvenstvo?

Prvi put u svojoj istoriji površinski najveća država na planeti biće domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu.

Izvor: B92 Rusija
Podeli
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Najbolje reprezentacije će se u od 14. juna do 15. jula sledeće godine u Rusiji boriti za najprestižniji trofej u ovom sportu, a među njima će, posle osam godina pauze, biti i Srbija.

Naslednica velikog Sovjetskog saveza, zvanični nosilac uspeha iz doba SSSR (evropski šampion 1960. i četvrtoplasirani tim na SP u Engleskoj 1966) i trenutno jedna od najvećih svetskih sila, zaslužila je da pod vođstvom Vladimira Putina, koji je za više od 20 godina koliko je na vlasti doveo u sam vrh svetskog poretka, dobije organizaciju jednog ovakvog turnira.

Proces konkurisanja za domaćina svetskih prvenstava 2018. i 2022. godine počeo je krajem prošle decenije, kada su svi zainteresovani fudbalski savezi imali mesec dana da pošalju aplikaciju.

Prvobitno, devet država je konkurisalo, ali je potom Meksiko odustao, dok je 2010. Indonezija odbijena jer vlada te zemlje nije poslala pismo podrške nacionalnom savezu.

Vremenom, preostala tri konkurenta koja ne pripadaju UEFA su se povukla (Australija, Japan i Sjedinjene Američke Države), pa je bilo jasno da će domaćin Mundijala, prvi put od 2006. i Nemačke, biti zemlja sa "Starog kontinenta".

Više u temi Nikole Đukića Koliko je Rusija spremna za Svetsko prvenstvo?

Sport

strana 1 od 4 idi na stranu