Evroliga: FIBA kalendar je loš, evo predloga

Evroliga je odredila pet predloga koje organizatori najjačeg evropskog klupskog takmičenja vide kao rešenje za promenu pravila u kalendaru FIBA.

Izvor: MLJ

Četvrtak, 21.09.2017.

14:47

Evroliga: FIBA kalendar je loš, evo predloga
Getty Images

FIBA je promenila sistem kvalifikovanja za najveća takmičenja. Sistem prozora podrazumeva da se kvalifikacije za velika takmičenja igraju tokom sezona.

Ako se ima u vidu već postojeći klupski kalendar, to bi za mnoge igrače bilo neizvodljivo pa bi reprezentacije ostajale bez evroligaških igrača i bez NBA igrača.

Time bi bio devalviran kvalitet igrača koji nastupaju za reprezentaciju pa bi bio ostavljen veći prostor i za iznenađenja, odnosno da slabije reprezentacije u najjačem sastavu pobede one jače u slabijem sastavu.

"Evroliga je poslala predlog kalendara svima- klubovima, domaćim ligama, trenerima, igračima, zvaničnicima i samoj FIBA organizaciji 21. septembra 2017. godine sa ciljem da nađemo rešenje za trenutni 'FIBA 2017 kalendar' i mešanje takozvanih 'FIBA prozora' sa klupskim takmičenjima, kako domaćin tako i međunarodnim u Evropi i šire", piše Evroliga na svom zvaničnom sajtu.

Evroliga uzima u obzir košarku u celini i teži usaglašavanju kalendara za čitavu "košarkašku porodicu", kako bi najbolji igrači bili dostupni za sve zvanične utakmice reprezentacija.

Organizatori elitnog takmičenja takođe navode da je cilj i da se što više kvalifikacionih utakmica igra na domaćem terenu.

"Igranje najboljih igrača je ključno za navijače, medije, nosioce prava prenosa da potpuno prihvate taj proces, kao i za nacionalne timove i saveze da održe svoj tradicionalni status u smislu najjačih reprezentativnih takmičenja. To bi takođe trebalo da omogući i najpoštenije takmičenja na terenu između svih učesnika", smatraju u Evroligi.

Evroliga predlaže pet tačaka koje se moraju uzeti u obzir kada se bude razgovaralo o konačnom kalendaru, a sebe smatra jednim od temelja razvoja i promocije košarke.

1. Košarkaškim savezima je potrebna reprezentacija sa najjačim igračima dostupnim za zvanične utakmice
2. Savezima je potrebno da reprezentacije igraju kvalifikacije na svom terenu
3. Reprezentativni kalendar bi trebalo da traje četiri nedelje po sezoni uz dodatak jedne nedelje za pripreme
4. Klupski kalendar bi trebalo da traje 38 nedelja po sezoni
5. Profesionalnim igračima su potrebne barem četiri nedelje za odmor od svih aktivnosti tokom sezone.

Hoće li FIBA i Evroliga uspei da se dogovore?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: