Danas je derbi!

Nedeljni 155. večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana na stadionu Rajko Mitić primakao se i stigao tiho, u senci evropskih mečeva dva kluba (19 sati).

Izvor: MLJ

Nedelja, 27.08.2017.

08:21

Danas je derbi!
StarSport

Dok se među navijačima Zvezde pre četvrtka često moglo čuti "Marko Nikolić vas zna u dušu, daće vam Videoton bar dva gola", sa suprotne strane je uglavnom stizalo "Nemate šta da tražite sa Krasnodarom, daće vam na ’Marakani’ još tri".

Ispostavilo se da su i jedni i drugi pogrešili, pa večiti rivali novi derbi dočekuju u odličnom raspoloženju.

Šampion Partizan jeste eliminisan iz borbe za Ligu šampiona od Olimpijakosa, ali je utehu našao plasmanom u Ligu Evrope, dok Zvezda derbi dočekuje u Evropi prvi put od 2007. godine kada se takmičenje još zvalo Kup UEFA.

Veoma turbulentna tri meseca su iza obe ekipe. Zvezdu je za ta tri meseca preporodio Vladan Milojević na klupi, promenio se opis tima koji je prošle sezone na čelu sa Miodragom Božovićem potučen u tri derbija od Partizana.
StarSport
Sijaset novih igrača, uz ostanak pojedinaca kao što su Gelor Kanga, Ričmond Boaći, Damjan Le Talek i Mičel Donald pokazali su se kao pravi ’miks’ na početku nove sezone za Zvezdu.

A u prošloj je Zvezda imala gotovo bajkovit regularni deo i horor plejof u kome je početna kapisla za gubitak šampionske titule bio poraz od Partizana na svom stadionu. Partizan je kasnije boljim plejofom ostavio Zvezdu iza sebe i osvojio titulu.

Jedino su crno-beli između 17. septembra prošle godine i 18. aprila ove godine pobeđivali crveno-bele, a između toga se pronašao tek poneki remi ’Grofovog’ tima, uključujući i jedan s Partizanom 1:1, odigran zimus.

U ostalim utakmicama je Partizan slavio, dva puta po 1:0 i 3:1, a u Ljutice Bogdana prvenstvenu pobedu nad večitim rivalom čekaju od februara prošle godine kada je bilo 2:1.
StarSport
Aktuelni šampion države je novom superligašu, šabačkoj Mačvi na startu šampionata poželeo dobrodošlicu sa šest golova u mreži. Silovit start i 6:1 mnoge ’grobare’ su opustili pred dvomeč sa Olimpijakosom i narednim izazovima u Superligi.

Euforija nije dugo potrajala jer je već Javor u narednom kolu ukazao na slabosti šampiona iako je bilo 2:1 za Partizan koji će od Voždovca doživeti i prvi poraz u sezoni, 3:1.

Ispadanje iz kvalifikacija za Ligu šampiona poslalo je Partizan na mađarski Videoton u plejofu za Ligu Evrope.

Razloga za zabrinutost je u taboru Partizana bilo posle beogradskih 0:0 i rezultata kojim je bio zadovoljniji trener crno-belih iz prošle sezone, Marko Nikolić.

Za sve to vreme, Zvezda je u domaćem prvenstvu ređala pobede i dugo nije primila gol sve dok Milan Borjan nije kapitulirao protiv Bačke. Gol razlika 16:1, svih pet pobeda do sada, 15 bodova i izbacivanje Krasnodara iz plejofa za Ligu Evrope stavlja crveno-belima breme favorita na leđa.

Tome bi trebalo dodati da su na poslednja tri prvenstvena meča dali čak 11 golova, a Partizan je postigao tri – dva minimalca protiv Vojvodine i Spartaka i spomenuti meč sa Voždovcem u kome su dali jedan.

Međutim, ne treba zaboraviti da su upravo Vojvodina i Spartak druga i treća ekipa na tabeli iza Zvezde sa 15, odnosno 14 bodova i pobede po 1:0 nad ovim ekipama ne treba potceniti.
StarSport
Nadu ’grobarima’ uliva i razbijanje Videotona u četvrtak sa 4:0 čime je Partizan dokazao da ima materijala za ulazak u Ligu Evrope.

Isto to je sat vremena kasnije pobedom 2:1 protiv ruskog Krasnodara pokazala i Crvena zvezda pa se dva tima u najboljem mogućem raspoloženju, kao učesnici grupne faze LE sastaju u meču sedmog kola Superlige.

Otežavajuća okolnost za Partizan je možda i to što je Uroš Đurđević već glavom u Atini i Olimpijakosu u koji odlazi posle derbija, a promena u odnosu na prethodni okršaj je odlazak Leonarda koji je prošle sezone pravio velike probleme odbrani Zvezde.

Večiti derbi će suditi Danilo Grujić na čije su suđenje upravo posle aprilskog poraza od 3:1 u Zvezdi imali mnogo zamerki.

Smatrali su da je gol Tavambe neregularan zbog prethodnog faula nad golmanom Filipom Manojlovićem, ali i da Leonardo nije sankcionisan kartonima kako treba zbog prljave igre.

Bilo kako bilo, Crvena zvezda derbi od 19 časova čeka sa prvog, Partizan sa šestog mesta, ali je istorija sudara dve ekipe pokazala da pozicija favorita u međusobnim duelima dva tima do sada nije značila gotovo ništa.

Ono što bi se na osnovu rezultata u Evropi očekivalo je nešto bolji fudbal nego što je to u prethodnom periodu bio slučaj, jer je teško očekivati da će večiti rivali sada popustiti gas, ma koliko bili umorni od kvalifikacija za Evropu.

Ipak je reč o večitom derbiju, a zna se šta on predstavlja kako na dve strane Topčiderskog brda, tako i šire.

Miloš Ljubisavljević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

180 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: