Kanjoning, esktremni sport i lek za vrućinu

Bili smo na mestu gde je jedina mreža koju možete da uhvatite – paukova.

Izvor: M.Ljubisavljeviæ

Sreda, 09.08.2017.

13:35

Kanjoning, esktremni sport i lek za vrućinu
YTSS

Rečni tesnac između dve stene, plivanje sa rancem na leđima i skok s vodopada nisu rezervisani samo za specijalce iz filmova ili ekstremno spremne sportiste. Sve to mogu da dožive i rekreativci koji se bave – kanjoningom.

Kada krenu letnje žege ljudima koji bi da ostanu u kući su jedini prijatelji često samo ventilator ili klima uređaj.

Onima drugima je na raspolaganju kanjoning, neobičan sport koji ne zahteva savršenu fizičku, ali traži dobru mentalnu pripremu.

To je ekstremni sport u kome nema takmičenja, trke s vremenom ili protivnikom. Suština je u spuštanju na nogama niz kanjon reke, njenim rečnim koritom i uživanje u tome.

"Dobra ravnoteža, štap i spretnost su najbolji prijatelji na mestu gde svaki kamen može da izvrne zglob, a stene da izazovu teže povrede. Mesto je teško pristupačno i do njega se može stići samo helikopterom, pa budite pažljivi. Ne izdvajajte se od grupe. Pitali su me da li ima zmija, reći ću da ima jer je ovo njihovo prirodno stanište pa budimo oprezni i zbog toga. Ovo je ekstremni sport, imamo lekara ako nekome nešto zafali, ali nadamo se da za time neće biti potrebe“, ovim rečima je vodič Miloš Panić otvorio ’brifing’ pre nego što su dve ekipe iz Beograda i jedna iz Požarevca stigle do kanjona Brnjičke reke prošlog vikenda.

Pazi, tu je dublje!

YTSS
Adrenalin je tada prvi put proradio.

Kada je vodič u podnožju brda preko koga se dolazi do reke spomenuo i da kombi ne može da ide dalje, adrenalin je splasnuo, što nije bilo dobar znak za početak dana. Brdo, makadam i Sunce koje u 9 ujutru već nagoveštava da će biti 35 stepeni van šume, nisu baš idealni uslovi za uživanje.

Slika se ubrzo menja na mestu gde se spajaju dve rečice, Ključata i Radenka, nedaleko od sela Donja Radenka.
Tu nastaje Brnjička reka čija hladna voda od starta na stopalima stvara jezu. Dvadesetak minuta hoda po plitkoj vodi je potrebno dok se ne dođe do mesta gde reka useca prvi tesnac u masivu Severnog Kučaja.

Adrenalin raste kada su kanjoneri u pojedinim delovima primorani da plivaju između uskih i visokih stena. Iako plitka, na pojedinim mestima reka ima i dublje ’džepove’, pa se rekreativci koji ne ponesu vodu za spuštanje kroz 14 kilometara kanjona, na tim mestima uglavnom napiju vode.

"Brnjička lira", vodopad visok četiri metra je takođe jedno takvo mesto. Mnogi koji su ubeđeni da skok u vodu nije strašan brzo se predomisle kada stanu na vodopad, a on je jedini izlaz iz prvog tesnaca koritom reke.

Prevrtljivo kamenje i čudna šuma

YTSS
Deo kroz šumu koji usledi se ranije mogao obići stazom. Između dva tesnaca je pre nekoliko godina staza blokirana polomljenim drvećem obraslim kupinom. Kao da je i sama priroda dodala ekstremni detalj već ekstremnom sportu.

A onda se stiže do drugog tesnaca. Od čuvara prirode saznajemo da je mesto bogato brojnim biljnim i životinjskim vrstama i insektima, od kojih se mnoge sretnu usput, te da je vodostaj obično mnogo viši, a reka bistrija.

Taman kada se tabani priviknu na preskakanje ili provlačenje između debala i da je svaki kamen potencijalna ’mina’ ulazi se u drugi tesnac koji je i najuzbudljiviji. Plivanja ima najviše, posle devet sati u kanjonu noge i ruke su već otežale, a dotle je zarađen i propisan broj sitnih modrica i ogrebotina. Bitno je samo da nema povreda jer u avanturu kreću i stariji ljudi i deca.
YTSS
Kanjoning je zanimljiv baš zbog toga što je između ekstremnog sporta i rekreacije. Brnjička reka se nalazi na oko 140 kilometara od Beograda, a u Dunav se uliva desetak kilometara nizvodno od Golupca.

Skok s vodopada, pešačenje kroz šumu, plivanje sa rancem na leđima, ogrebotine i modrice. Ko to nije video ili poneo sa sobom, kao da nije ni bio na kanjoningu. Poneo je i mnogo prirodnih lepota za koje nije ni znao da postoje.

Kao što je već napomenuto, kanjoning ne zahteva vrhunsku kondiciju. Ali traži da se bar na jedan dan odreknemo telefona jer je u kanjonu Brnjičke reke jedina dostupna mreža ona paukova s početka teksta, na mobilne i WI-FI zaboravite.

Možda je u današnje vreme baš to najveći izazov za ljude koji se odluče da pogase ventilatore i klima uređaje, odluče da izađu iz kuće i da se sportom rashlade u hladnoj rečnoj vodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: