"Getlin je trebalo da dobije doživotnu suspenziju"

Džo Pavej, bivšiabritanska trkačica na duge staze, kaže da je Džastin Getlin trebalo da dobije doživotnu suspenziju zbog dopinga.

Izvor:

Subota, 05.08.2017.

15:10

Getty images

Američki sprinter je 2001. i 2006. godine suspendovan zbog dopinga, dok je prilikom drugog pozitivnog testa izbegao doživotnu suspenziju iz atletike, u zamenu za saradnju s antidoping komisijom.

Nedugo zatim, žalio se na osmogodišnju zabranu takmičenja, posle čega je ona prepolovljena u decembru 2007, ali mu je i obrisan rezultat od 9,77 na stto metara.

Osvajač zlata na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine, kao i još četiri olimpijske medalje, započeo je učešće na Svetkom prvenstvu u Londonu – gde želi da dođe do svoje sedme medalje, posle dva zlata u Helsinkiju po dva srebra u Moskvi i Pekingu, ali ga je publika dočekala zvižducima i zvucima negodovanja.

"Nema tu šta da se razmišlja da li mu se zviždi ili ne jer on uopšte ne bi trebalo ni da bude na stazi. Moje mišljenje je da – ako ste varali u sportu – zaslužujete doživotnu suspenziju. Takvi kao on oduzimali su medalje, sjajne nastupe i timske uspehe sportistima koji su 'čisti'. Onima koji su danonoćno radili vredno. Ljudi poput njega su uništavali naš sport, a vređanje sa tribina je samo deo njegove kazne koju je zaslužio", rekla je Pavej gostujući na radiju BBC.

Getlin je ostvario šesto vreme u kvalifikacijama i prošao u polufinale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: