Krasnodar – ponovo putešestvije i ponovo zvezdaš

Po ko zna koji put u svojoj novijoj istoriji, Crvena zvezda ponovo nije pogledala sreća pri tradicionalnom žrebu za evrokupove u Nionu.

Izvor:

Petak, 04.08.2017.

15:45

Krasnodar – ponovo putešestvije i ponovo zvezdaš

Stoji da su lošiji rezultati i nešto duži period bez opipljivog uspeha u Evropi i te kako odmogli crveno-belima – i ovoga puta je bilo lakših protivnika, ali i težih.

U kuglicama su bila imena Milana, kijevskog Dinama, Klub Briža, bečke Austrije i ruskog Krasnodara, a žreb je hteo da vicešampion Srbije ponovo mora na put od preko 2.000 kilometara – u Krasnodar.

Ekipa iz istoimenog grada osnovana je pre svega devet godina, ali to nije smetalo predsedniku i vlasniku Sergeju Galitskom – ruskom milijarderu – da za kratko vreme napravi veoma respektabilan tim.

'Byki' (Bikovi) su se po prvi put u Premijer ligi Rusije našli na ulasku u drugu deceniju trećeg milenijuma 2011. godine, kada ih je sa klupe predvodio bivši trener upravo najtrofejnijeg srpskog kluba, a danas selektor Srbije, Slavoljub Muslin.

Na debiju u elitnom društvu završili su trku na resprektabilnom devetom mestu, naredna godina nije donela napredak jer su bili lošije plasirani za jednu poziciju. Muslin je dobio otkaz, optužujući upravu i Galitskog da su prestali sa ulaganjima u tim, da bi na njegovo mesto se beloruski stručnjak Oleg Kononov.

Iste godine stiglo je nekoliko zvučnih pojačanja, a na kraju sezone obezbeđen je i prvi izlazak u takmičenja pod okriljem UEFA u istoriji – peto mesto u ligi i poraz na penale u finalu Kupa od Rostova.

Dodatno osnažena ekipa je bez ikakvih problema prošla prve dve prepreke u kvalifikacijama, zatim bila bolja od Real Sosijedada, što joj je donelo okršaje sa Lilom, Volfsburgom i Evertonom u grupnoj fazi, koji su završili na trećem mestu. I naredne sezone igrali su u najmasovnijem evropskom takmičenju, ovoga puta sa dortmunskom Borusijom, PAOK i Gabalom – pobedili su u sve tri utakmice kod kuće, pre nego što ih je na startu nokaut faze zaustavila praška Sparta.
Getty Images
U međuvremenu su sezone u nacionalnom šampionatu završavali na trećem, odnosno četvrtom mestu, da bi do novog najvećeg uspeha u klupskoj istoriji došli u takmičarskoj godini za nama – upravo u Ligi Evrope.

Rutinske partije u kvalifikacijama uveli su ih u grupu sa Red Bul Salcburgom, Nicom i Fenerbahčeom, a da su opasniji i opasniji iz godine u godinu najbolje svedoči podatak da su završili kao drugi na tabeli, potom su eliminisali Fenerbahče, pre nego što ih je Selta iz Viga zaustavila u borbi za osminu finala.

U tri kola nove sezone Premijer lige Rusije imaju dva trijumfa i poraz, dok su do duela sa Crvenom zvezdom došli 'duplom' pobedom nad danskim Lingbijem (2:1, 3:1). Dolaskom Igora Šelimova, ruskog stručnjaka, 2016. godine ekipa je dobila još više na identitetu, a jako važan faktor je i činjenica da osamdeset odsto igrača dugi niz godina igra zajedno.

Moskovski Dinamo uspeo je da im 'ukrade' najboljeg igrača i napadača Vandersona, kome je istekao ugovor, ali je uprava ekspresno reagovala i dovela njegovog devet godina mlađeg imenjaka za 8.000.000 evra iz Salcburga. Pred start sezone stigli su i Andrei Ivan iz Univerzitatea Kajove za tru, ali i Mihailo Ristić za dva miliona evra upravo iz našeg tima.

Biće to drugi put u nizu da igrač koji je ovog leta napustio Marakanu zaigra protiv bivšeg kluba, posle Srđana Plavšića u dresu Sparte, odnosno drugi dugačak put posle gostovanja Irtišu u Pavlodaru.

Osim spomenutih pojačanja, gro ekipe čine kapiten Šveđanin Andreas Grankvist, koji je od 2013. u klubu, sjajni nadapač Fjodor Smolov, bivši štoper Udinezea i lisabonskog Sportinga Naldo, još jedan Brazilac – vezista Žoazinjo i urugvajski krilni napadač Rikardo Laborde.

Pošto su oba beogradska večita rivala vučena kao domaćini, ekipa Vladana Milojevića će najverovatnije gostovati u prvom meču 17. avgusta, na velelepnom 'Krasnodar' stadionu kapaciteta 34.000 mesta, dok je revanš sedam dana kasnije u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: