Srpska mašinerija – 'Delfini' u polufinalu SP!

Vaterpolisti Srbije plasirali su se u polufinale Svetskog prvenstva u Budimpešti ubedljivom pobedom nad Australijom – 15:5.

Izvor: B92

Utorak, 25.07.2017.

16:00

Srpska mašinerija – 'Delfini' u polufinalu SP!
FOTO: VSS/UNIQA

'Delfini' su nastavili sa fantastičnim partijama u prestonici Mađarske, pitanje pobednika rešili već nakon dve četvrtine i punom pare grabe ka 11. uzastopnoj medalji na velikim takmičenjima.

Posle 16 minuta igre rezultat je glasio 8:3 za ekipu Dejana Savića – Ćuk je otvorio meč golom, Filipović i Mitrović su pogodili po dva puta, a nakon dva brza gola 'Kengura', na scenu je stupio Andrija Prlainović.

Kada su Pauer i Edvards smanjili, postigao je izuzetno važan pogodak za 6:3 i tada je utakmica prelomljena. U tim trenucima realizacija napada je bila iznad 80%, pa je Srbija do kraja drugog dela još dvaput tresla mrežu Džoela Denerlija.

I u trećoj četvrtini Savićevi igrači postigli su četiri gola i već tada obezbedili polufinale, zbog čega je ostatak utakmice bila formalnost.

Kapiten Filip Filipović bio je najefikasniji sa tri pogotka, dok su po dva postigli Duško Pijetlović, Prlainović, Ćuk i Mitrović. U redovima 'Ajkula' u strelce su se upisivali Kajes, Pauer, Edvards, Gilhrist i Janger.

Naša reprezentacija će polufinalu igrati sa boljim iz okršaja između Hrvatske i Italije.

I četvrtfina

Photo by Clive Rose/Getty Images
1:0 – Srbija je stigla do lopte na startu utakmice i već u prvom napadu došla do vođstva. Australijanci su pokušali da iznenade nešto drugačijom odbranom, koju je šutem sa poludistance kaznio Miloš Ćuk.

2:0 – 'Delfini' su odlično otvorili meč i u defanzivi, pa su posle oduzete lopte krenuli u novi napad. Prlainović je dodao do Duška Pijetlovića, ovaj izuzetnim driblingom okrenuo dvojicu čuvara i izborio peterac. Siguran izvođač najstrože kazne bio je Filip Filipović.

2:1 – Australija je nastavila da napada sa dvojicom sidraša i uspela da smanji rezultat. Džerod Gilhrist izvio se sa desnog boka i preciznim šutem pogodio dalji ugao.

3:1 – Nemanja Ubović je posle još jedne odlične odbrane Srbije dostojno zamenio Pijetlovića na mestu sidraša. Izborio se za poziciju, iznudio isključenje, a Filipović drugim pogotkom vratio na +2.

4:1 – Izabranici Elvisa Fatovića su uplivavanjima sa bokovima ponovo stigli do igrača više, ali nije se moglo protiv angažovane srpske odbrane. S druge strane, Mitrović je divnim dodavanjem ispred gola omogućio Pijetloviću da iznudi isključenje, da bi Stefan iz odbojke iskoristio asistenciju Ćuka.

II četvrtina

FOTO: VSS/UNIQA
5:1 – I drugi sprint na meču dobili su naši igrači, i odmah ga iskoristili – Pijetlović ponovo "okreće" čuvare i zakucava loptu u mrežu za veliko vođstvo.

5:2 – Nisu se Australijanci predavali i nastavili su da igraju svoju, ne baš uobičajenu igru. Nejtan Pauer je dobio dobru asistenciju, odmah šutirao i lopta je iznad glave Mitrovića prošla do gola.

5:3 – 'Delfini' su propustili sledeći napad, da bi ekipa iz Okeanije uzvratila ekspresnim drugim golom. Bez pozicionog napada bekovi su pronašli Lahlana Edvardsa, a ovaj brzom reakcijom smanjio prednost našeg tima.

6:3 – Srbija je uspela da konsoliduje odbranu, a odmah je došao rezultat u napadu – igrač više, kruženje lopte i pogodak Prlainovića za prekid serije rivala.

7:3 – Izabranici Dejana Savića nastavili su sa izuzetno visokim procentom realizacije, a sada još jednom kažnjena loša postavka Australijanaca. Uz malo sreće lopta se odbila do Mitrovića, on sačekao da golman padne i lako pogodio.

8:3 – Golgeterska serija nastavljena je pola minuta kasnije, pošto se aktuelni svetski, evropski i olimpijski šampion još jednom odbranio. Iako je napad bio na izmaku, Sava Ranđelović je pronašao put sa distance i sjajnim golom postavio konačan rezultat prvog poluvremena.

III četvrtina

FOTO: VSS/UNIQA
9:3 – Uspeo je Mitrović da ukroti udarac iz neposredne blizine, a Srbija je iskoristila sporiji povratak rivala. Prlainović je "zategao" sa distance i nastavio gde su saigrači stali u prvom poluvremenu.

9:4 – Seriju od četiri uzastopna pogotka prekinuo je Aron Janger. Ranđelović je morao van bazena, kapiten Australije je precizno gađao za smanjenje rezultata.

10:4 – Ipak, fenomenalni Prlainović na ovoj utakmici pronašao je Ćuka, koji je iza leđa čuvara pobegao i lagano prebacio golmana.

11:4 – Opet su 'Delfini' ukrotili napad momaka u zelenim kapicama, da bi se Milan Aleksić potrudio za jedan od najlepših trenutaka na meču. Video je prazan prostor i u svom stilu, sa više od 10 metara, pogodio donji desni ugao.

11:5 – Konačno su Australijanci nešto uspeli da ubace u mrežu. Džo Kajes je imao mnogo sreće da mu odbitak padne u ruke i iznad glave Mitrovića smanjio rezultat.

12:5 – Međutim, ni tu nije bio kraj promenama rezultata u trećoj deonici – srpski golman je odlično odbranio šut sa distance, lepo pronašao Pijetlovića koji je ostao ispred protivničnog gola, a srpski sidraš pogodio za +7 pred poslednjih osam minuta.

IV četvrtina

13:5 – Nisu srpski igrači spuštali nogu sa papučice gasa, dobili su igrača više, Nikola Jakšić se otvorio kod stative i lepo iskoristio lob dodavanje Mitrovića.

14:5 – Igrači u belim kapicama kao da su se takmičili ko će postići atraktivniji pogodak – sada je Filipović sačekao pad u bloku i sa distance smestio loptu u desne rašlje.

Očekivano, ušlo se u nešto mirniji ritam, a Savić nije želeo da rizikuje sa rovitim Mandićem koji nije ulazio u bazen.

Pokušavali su 'Delfini' da isprobaju neka nova rešenja u finišu meča, Ubović je nastavio tamo gde je stao Pijetlović, dok je njegov brat Gojko potvrdio da na njega može da se računa.

Mitrovića je nekoliko centimetara delilo da u finišu opet bude strelac, ali je utakmica ipak zatvorena golom.

15:5 – Gojko Pijetlović je počeo kontru 15 sekundi pre kraja, dodao do Ubovića, a ovaj preplivao veći deo bazena. Lepo je poslužio Viktor Rašovića koji lagano pogađa za ubedljiv trijumf.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: