Zvezda: Bravo Vuletiću, sud vam je dao trofej!

Božidar Cerović, zamenik predsednika Crvene zvezde, zahvalio se potpredsedniku Partizana Vladimiru Vuletiću što je priznao kako je njegov klub uzeo trofej 1986.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2017.

14:09

Zvezda: Bravo Vuletiću, sud vam je dao trofej!

"Bravo Vuletiću! Sve ste rekli tačno - Partizanu je Sud udruženog rada dodelio titulu u sezoni 1985/86. na način zabranjen svim sportskim propisima, od povelje Međunarodnog olimpijskog komiteta, preko statuta FIFA, pa naniže. Jedinu zakonitu titulu osvojila je, i to na terenu, FK Crvena zvezda što su potvrdili nadležni organi FSJ, službeno objavili i obavestili UEFA, pa je FK Crvena zvezda naredne sezone igrala Kup Šampiona kao prvak Jugoslavije. Zbog toga je Skupština FK Crvena zvezda, kao najviši klupski organ, zatražila da se uredi evidencija o osvojenim šampionatima koja je na nedozvoljen način menjana nekoliko godina kasnije. Zato hvala Vuletiću što je bio decidan i objasnio da je Sud udruženog rada, koji danas i ne postoji, tada proglasio FK Partizan prvakom u sezoni 1985/86. Njegova izjava će ogromno pojačati Zvezdine argumente. Koristićemo je...", rekao je Cerović, koji je te 1986. godine bio predsednik Izvršnog odbora Crvene zvezde.
Foto: Starsport
Vuletić je juče reagovao na Zvezdine zahteve da joj se dodele tituleiz 1945. i 1986. godine.

"Titulu 1986. godine Partizan je osvojio na terenu. Na terenu u poslednjem kolu kada je ušao poravnat s Crvenom zvezdom sa istim brojem bodova, sa nešto boljom gol razlikom. To kolo, koje je obilovalo sumnjama u regularnost, ne samo utakmica Crvene zvezde i Partizana. To je dalo za pravo tadašnjem predsedniku saveza Slavku Šajberu da poništi čitavo kolo na osnovu nekakvih sumnji. U pravu postoji opšte pravilo koje kaže "IN DUBIO PRO REO" - u slučaju sumnje, a bez dokaza materijalnih, mora se presuditi u korist tuženog, a ne tužioca. A to je vrlo dobro opšte poznato pravilo. Sud udruženog rada i Ustavni sud su presudili kasnije da se Partizanu nadomesti i zasluženo vrati i ta titula, i titula sledeće godine, budući da je čak šest klubova bilo kažnjeno oduzimanjem šest bodova, pa je tako Partizan bio u prilici da ne bude šampion, iako je imao najviše osvojenih bodova. Šampion je bio Vardar" rekao je Vuletić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: