Stjuardi: Hamilton nije kriv

Stjuardi Formule 1 utvrdili su da nema dokaza da je Luis Hamilton testirao kočnice ili iznenada dao gas tokom incidenta na Velikoj nagradi Azerbejdžana.

Izvor: AK

Ponedeljak, 26.06.2017.

08:04

Stjuardi: Hamilton nije kriv
Foto: Getty images

Sebastijan Fetel se zakucao u Hamiltonov Ferari posle 15. krivine nakon što je Britanac iznenada usporio.

To je razbesnelo Nemca koji ga je potom namerno udario bolidom, zbog čega je kažnjen sa deset sekundi u pit-stopu, dok Hamilton nije sankcionisan.

Fetel je tvrdio da je Hamilton testirao kočnice na izlazu iz krivine 15 odmah ispred njega, zbog čega nije mogao da izbegne kontakt, ali analiza podataka Mercedesovog bolida od strane FIA nije pronašla dokaz za to.

Štaviše, analiza je pokazala da se Hamilton ponašao upravo onako kako je trebalo pred restart trke posle povlačenja sigurnosnog automobila sa staze u Bakuu.

Zbog pravca između 15. i 16. krivine i zbog "sejfti kara" morao je da napravi rastojanje kako bi bio siguran da neće prekršiti pravila prestizanjem automobila pre nego što to bude dozvoljeno.

"Znamo da prvoplasirani diktira trku, ali smo izlazili iz krivine. Ubrzavao je, a onda snažno zakočio, što sam i ja uradio što sam brže mogao, ali nisam mogao da se zaustavim na vreme i udario sam u zadnji deo njegovog bolida. Mislim da to nije bilo neophodno", rekao je Fetel.

Nemac je kažnjen sa deset sekundi zaustavljanja u boksu zbog "potencijalno opasnog ponašanja", zbog sudara pneumaticima sa Hamiltonom kada je iz njega izbijao bes zbog ranije navedenog kontakta sa konkurentom u borbi za titulu.

Stjuardi su pregledanjem video snimka i te situacije utvrdili da je vozilo 5 se kretalo paralelno sa vozilom 44, a onda skrenulo u njega, što je okarakterisano izuzetno opasnim manevrom.

"Vozio sam pored njega, a onda smo imali mali kontakt, ali sam išao paralelno kako bih podigao ruku. Nisam mu pokazao prst niti nešto slično, samo sam želeo da mu sugerišem jer nisam mogao da mu zaista kažem da nije u redu ono što je uradio", rekao je vozač Ferarija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: