Trener Klivlenda za B92: Jokić uvek pre Džordana

Nekadašnji saradnik Grega Popovića, sada prvi trener Klivlend Stejt univerziteta Denis Felton naveo je za B92 nekoliko najboljih evropskih igrača u NBA.

Izvor: MLJ

Nedelja, 25.06.2017.

15:52

Trener Klivlenda za B92: Jokić uvek pre Džordana
Photo by Doug Pensinger/Getty Images

Mada kaže da ne provodi previše vremena gledajući NBA ekipe, Felton je nekolicinu igrača primetio.

Kao trener više voli meku ruku i osećaj evropskih četvorki i petica, neki od najboljih Evropljana su po njegovom mišljenju Janis Adetokumb, Kristaps Porzingis, ali se setio i Nikole Jokića.

"Nisam video mnogo njegovih utakmica, ali ono što sam video jasno pokazuje koliko specijalan talenat on poseduje. Od visokih, klinac iz Njujorka je takođe dobar, a od starijih naravno Novicki..." kaže Felton za B92.

Na pitanje da li bi pre birao atletski moćnog centra poput Deandre Džordana ili "peticu" sa osećajem kao što je Jokić, Felton bira drugog.

"Jokić bi više odgovarao jer volim igrače koji imaju veštinu i osećaj. Džordan ima problema sa slobodnim bacanjima i drugim stvarima u toku napada. Ali, njemu možete baciti loptu bilo gde i on će je sručiti u koš, a i defanzivna sila je na drugom kraju parketa", ocenjuje trener Vikinga sa Klivlend Stejta.

Feltonu se tokom trogodišnje saradnje (2010-2013.) sa "ludim Srbinom" Gregom Popovičem dopao i princip da ekipa bude 50 odsto sastavljena od domaćih, a 50 od internacionalnih igrača. Njegov sadašnji pomoćnik je Dražen Zlovarić, Srbin koji je igrao u Igokei, Partizanu, bečkom Cepteru, a košarku je igrao i tokom školovanja u Americi.

"Igra u Americi sve više i više počinje da liči na igru ovde u Evropi. Igramo tečno, sa više kretanja u napadu gde se oslanjamo na napadačku veštinu, a ne na sirovu snagu, veličinu ili atletske sposobnosti. Igra u SAD zaista postaje sve lepša i lepša i možemo na tome da zahvalimo i međunarodnim igračima i trenerima" , kaže Felton, koji smatra da košarka sve više postaje igra "bez pozicija".

"Drejmond Grin je mnogo toga naučio ovu ligu. On je bio visok i nedovoljno vešt za krilo, a nedovoljno veliki za krilnog centra, pa evo gde je sada. To je pokazatelj koliko je košarka postala igra bez klasičnih pozicija".

Za američku košarku često važi da se u njoj ne igra odbrana. Trener Klivlend Stejta kaže da to nije tačno, ali se njihova reprezentacija jedno vreme upravo u odbrani mučila na takmičenjima.

"Počelo je još kada su Čikago Bulsi dominirali napadom 'trougao', odmakla je košarka od izolacija i igre 'jedan na jedan'. Onda se desilo da su SAD igrale na nekim turnirima na kojima smo se mučili protiv drugih reprezentacija, trudili smo se da ispratimo njihovo kretanje i naučili smo iz toga" .

Promenom pravila u odbrani posle devedesetih, odbrana je postala mekša, pa se i NBA sve više posmatra kao "meka" liga. Trener Klivlend Stejta ne deli to mišljenje jer je promena trenda doprinela tome da danas gledamo tečniju, bržu i atraktivniju igru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: