U Humskoj nije sve crno-belo

Odluka UEFA po kojoj je Partizan kažnjen neigranjem jedne sezone u evropskim takmičenjima napisana je vrlo jasno, ipak u Humskoj kao da ne misle tako.

Izvor: B92

Petak, 13.01.2017.

12:15

U Humskoj nije sve crno-belo
Foto: Starsport

Ceo slučaj, od prve objave informacije posredstvom agencije AP u sredu, pa do sada, prati niz oprečnih informacija, samo naizgled nejasnih detalja, kao i izjava koje nisu u skladu sa onim što piše "crno na belo" u javno dostupnoj dokumentaciji.

Prvu zabunu je unela američka agencija koja je objavila da je Partizan suspendovan na tri sezone, iako se radi o prvoj sezoni u naredne tri u kojoj klub obezbedi plasman u neko od takmičenja pod okriljem UEFA.

Nanizalo se još nekoliko nedoumica, ali ono što jeste definitivno tačno je činjenica da je kazna rigorozna (što je primetila i agencija AP) i za srpsku sportsku javnost uglavnom neočekivana.

Takođe, jasno je i da je odluka Tela za finansijsku kontrolu klubova UEFA (CFCB) konačna i da se na nju, bar ako se poštuju pravni akti UEFA, može žaliti samo Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Međutim, iz brojnih izjava čelnika Partizana bi neko ko odluku nije čitao mogao zaključiti i drugačije, odnosno da u tom dokumentu nije baš sve crno ili belo, već da je pre u sivoj zoni.

Tako je iz kluba saopštenjem u danu objave kazne poručeno "Partizan će igrati Evropu", uz navode da će dugovanja biti hitno isplaćena, i uz zahvalnost Vladi Srbije i premijeru na pomoći.

Takođe, funkcioneri crno-belih su u medijima nekoliko puta uveravali javnost da je kazna "uslovna", da postoje rokovi, da će novac biti uplaćen ili već jeste i, konačno, da će neprijatna situacija biti rešena na najbezbolniji mogući način.

Ipak, ostaje potpuno nejasno na kojoj argumentaciji čelnici crno-belih zasnivaju svoj optimizam.

Verovatno bi ga bilo lakše razumeti kada se ne bi dešavalo da u roku od samo nekoliko sati iz Humske ne stignu potpuno oprečne informacije, ali i da javnosti UEFA nije dala na uvid dokumentaciju o ovom slučaju. Tako su se prvo mogle čuti izjave da je kazna uslovna i da je rok za plaćanje 360.000 evra 31. januar.

Međutim, u papirima jasno piše da je taj rok, koji je bio argument za "uslovnost" bio samo predlog glavnog istražitelja CFCB, koji sudsko veće nije prihvatilo (pogledati 14a u dokumentu, a zatim konačnu odluku (tačka 63).

Zatim se pojavila informacija da je klub obezbedio sredstva i uplatio 360.000 evra na račun dugovanja drugim klubovima i da će tako biti rešen problem.

U istom dokumentu se navodi da problem nije samo dugovanje prema drugim klubovima (koje je 30. septembra iznosilo 454.000 evra), već i dugovanja prema radnoj zajednici (88.000 evra), ali najviše prema poreskim organima u Srbiji - 1.926.000 evra.

U odluci UEFA piše i da su iz Partizana rekli da su rešili dugovanja prema radnoj zajednici i deo dugovanja prema klubovima, ali da za to nisu dali na uvid nikakve dokaze.

Najveća suma jesu poreska dugovanja i tu su informacije najpreciznije. I iz Humske, i iz Niona kažu istu stvar - Partizan je dogovorio sa nadležnim organima reprogram duga.

Međutim, CFCB je raspravljalo o stanju do 30. septembra, a kako je zbog novog reprograma stari poništen i u tom trenutku nije bio važeći, sudsko veće je ocenilo da u trenutku odlučivanja reprogram pravno ne postoji.

Takođe, u odluci jasno piše da "zaključenje novog reprograma nema uticaj na ovu odluku" (tačka 38).

Kada se i eliminišu te nedoumice, stiže se do poslednjih tačkaka u odluci u kojima se navodi da je odluka konačna i da će o njoj biti obaveštene sve zainteresovane strane (63, 5) i da klub može pismenu žalbu na odluku, prema statutu UEFA, može podneti Sudu za sportsku arbitražu (CAS) i to u roku od deset dana od prijema odluke. Ni poslednje poruke iz Partizana, koje se tiču baš ovih tačaka, nisu jasne.

Nakon prvobitnih izjava da se klub žalio UEFA, što nije prava adresa, generalni direktor Miloš Vazura i predsednik Milorad Vučelić su u četvrtak govorili o žalbi na adresu CAS-a.

Međutim, njihove izjave su oprečne. Dok obojica tvrde da Partizan nije iznenađen ove nedelje ovom odlukom, već za nju zna već "dvadesetak dana", Vazura kaže da je žalba već poslata CAS-u, dok je Vučelić u kameru B92 na pitanje "da li je žalba podneta" izgovorio:

"Žalba se podnosi, u fazi je. Ali sve predradnje oko toga, kontakti i ostale svari, ona će biti kompletirana zajedno sa uplatom koja upravo odlazi prema Uefi, odnosno prema klubovima".
StarSport
Iz njegove izjave se može zaključiti i da žalba još nije podneta, što otvara još problema. Prvi je to što se i dalje govori samo o dugovanjima ka klubovima, a UEFA i porez na dan 30. septembra 2016. vidi kao problem, drugi je što se izjave dvojice najviših funkcionera ne poklapaju, a treći što, ukoliko je žalba i dalje samo "u fazi", postoji opravdana bojazan da neće morati ni da se šalje.

Naime, UEFA je u pismenoj formi za B92.net potvrdila da je standardna procedura da klub u ovakvim slučajevima "dobije odluku nekoliko nedelja pre nego što se odluka objavi u javnosti".

Što se podnošenja žalbe tiče, iz UEFA su naveli da bi trebalo da se obratimo na adresu FK Partizan, jer se žalba može podneti samo CAS-u.

Ukoliko je kazna zaista dostavljena pre nekoliko, makar i dve nedelje, rok za njeno podnošenje je istekao.

Na razmišljanje o tome da li je rok probijen nagoni i činjenica da na sajtu suda u Lozani postoji spisak zakazanih ročišta sve do 9. marta i da se nigde ne spominje Partizan.

Ukoliko je žalba već stigla na adresu i ročišta bude u narednim nedeljama, advokatski tim Partizana će verovatno izložiti dokaze i o reprogramu, i o plaćanju radnoj zajednici, i o plaćanju zaostalih dugova drugim klubovima, uz nadu da će veće CAS-a smatrati da je to relevantno, bez obzira na odluku UEFA u kojoj se navodi da je suspenzija izrečena zbog preseka 30. septembra, uzimajući u obzir i ranije prekršaje Partizana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: