UEFA za B92: Partizan ne može u Evropu!

UEFA je zabranila Partizanu da igra u Ligi šamiona i Ligi Evrope u prvoj od naredne tri sezone u kojoj se kvalifikuje za neko takmičenje, potvrđeno je za B92.

Izvor: AK

Sreda, 11.01.2017.

13:39

UEFA za B92: Partizan ne može u Evropu!
Foto: StarSport

Kako se navodi u dokumentaciji UEFA, Partizan je imao oko 2,5 miliona evra neplaćenih dugova zaključno sa septembrom 2016. godine.

Najveći deo tog novca je na ime poreza i doprinosa, koji su crno-beli obavezni da plate državnim organima u Srbiji.

Agencija AP, koja je prva objavila vest, ističe da je kazna neuobičajeno oštra, ali je UEFA odlučila da je neophodna jer je Partizan nekoliko puta kršio pravila o neplaćenim dugovima u poslednjih pet godina.

Partizan je u "sličnoj situaciji" bio i 2013. godine kada je klub suspendovan na godinu dana iz takmičenja UEFA, pa evrpska kuća fudbala smatra da je žešća kazna jedina odgovarajuća da ispravno utiče na ponašanje kluba u budućnosti.

Iako je prvobitno objavljeno da je suspenzija u trajanju od tri godine, za B92.net su UEFA razjasnili da je reč o zabrani igranja tokom jedne sezone, prvoj od naredne tri u kojoj klub izbori učešće u nekom od evropskih takmičenja.

Iz Humske kažu "uslovno", dokumenta kažu "konačno"

Istovremeno, za B92 su iz Partizana poručili da nije u pitanju suspenzija, već da klub "do kraja meseca mora da uplati 360.000 evra".

Nije poznato kome taj novac treba da se uplati, verovatno se misli na druge klubove, niti kako je moguće da UEFA na svom sajtu objavi konačnu odluku sudskog veća tela za finansijsku kontrolu, ako postoji bilo kakvo rešenje za beogradski klub.

U objavljenoj dokumentaciji se nigde ne spominje takav iznos, ali se navodi da je ukupno dugovanje 30. septembra bilo 2.468.000 evra, od čega dugovanja prema drugim klubovima iznose 454.000 evra, dugovanja zaposlenima 88.000 evra, a zaostali porezi i doprinosi 1.926.000 evra.

Čelnici Partizana su i u izjavama drugim medijima govorili o "uslovnoj kazni" i datumu 31. januar za isplatu duga.

Taj datum se, istina, pojavljuje u dokumentu objavljenom na sajtu UEFA (koji možete videti i u nastavku ove vesti), ali samo kao predložena mera za rešavanje ove situacije.

U pitanju je odeljak u kome se navodi da je u novembru glavni istražitelj Tela za finansijsku kontrolu klubova UEFA nakon istrage predložio da se Partizanu izreknu sledeće mere:
  • izbacivanje iz sledećeg takmičenja za koje se kvalifikuje Partizan, ukoliko Partizan do 31. januara ne izmiri određena dugovanja

  • novčana kazna koju će odrediti Sudsko veće ovog tela


Ipak, veće je zasedalo i odluku donelo u decembru, a kako se vidi iz nastavka dokumenta, konkretno operativnog odeljka, nije uvažilo predloge istražitelja.

"Veće smatra da je isključivanje kluba iz narednog takmičenja za koje bi se klub kvalifikovao u naredne tri sezone neophodno kako bi poslužilo kao adekvatna kaznena mera", piše u dokumentu u kome je Partizanu naloženo da plati i 3.000 evra troškova.

Takođe, u konačnoj odluci Tela za finansijsku kontrolu klubova UEFA, žalba je moguća u narednih deset dana, ali ne na adresu UEFA, već će crno-beli ovaj slučaj morati da, ako žele, iznesu pred Sudom sa sportsku arbitražu u Lozani.

U dokumentaciji se navodi i da su čelnici Partizana priložili dokaze da su sa poreskim vlastima u Srbiji postigli dogovor o plaćanju duga, ali 25. novembra, što je izvan roka koje je veće razmatralo - 30. septembra.

Takođe, klub je tvrdio da je platio sva zaostala dugovanja zaposlenima (88.000 evra), kao i 27.000 evra dugovanja drugim klubovima. Međutim, navodi se da nikakvu dokumentaciju koja bi potkrepila te tvrdnje klub nije dostavio UEFA.

Celu odluku pročitajte u nastavku, odluka je precizirana u odeljku VII:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

692 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: