Karl: Džordan je želeo da trejduje Pipena za Kempa

Knjiga Džordža Karla, nekadašnjeg trenera nekoliko NBA timova, podigla je dosta buke u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor:

Četvrtak, 29.12.2016.

18:11

Karl: Džordan je želeo da trejduje Pipena za Kempa
Getty Images

Najbolji trener lige 2013. godine izdaće predstojećeg januara autobiografiju, pod nazivom – "Besni Džordž: Moje četrdesetogodišnje preživljavanje NBA diva, bezidejnih generalnih menadžera i loših procenata šuta", ali su kolege novinari već uspeli da izvuku nekoliko kontroverznih odlomaka.

Bivši trener, između ostalih, Denver Nagetsa, Klivlend Kavalirsa, Golden Stej Voriorsa, Sijetl Supersoniksa, ali i Real Madrida u dva mandata, najpre se obrušio na Karmela Entonija, sadašnju zvezdu Njujork Niksa, potom i na Demijana Lilarda, a sada je na red došla priča o prošlosti – 'zlatnom' dobu najjače lige sveta.

Kako prenosi novinar uglednog NBC Sporta Den Feldman, bivši trener Supersoniksa tvrdi da je malo nedostajalo da trejduje Šona Kempa i Rikija Pirsa za zvezdu Čikago Bulsa Skotija Pipena. Bilo je to 1994. godine, kada je Majkl Džordan odlučio po prvi put da se povuče i oproba se u bejzbolu.

Šta više, 'Njegovo leteće visočanstvo' je navodno dalo pristanak da ceo posao bude završen.
Getty Images
"Bulsi su uvideli priliku. Četiri dana pre drafta, pozvao me je Džeri Kraus, generalni menadžer Bulsa, a potom me i posetio u Španiji i izneo mi predlog – Šon Kemp, Riki Pirs i naš prvi pik za Skotija Pipena. Skoti je u tom trenutku bio najbolje krilo lige. Nije postojala stvar u kojoj nije bio dobar. Dok je Majkl igrao bejzbol, Pipin je predvodio Bulse u svih pet glavnih kategorija – skokovima, poenima, blokovima, ukradenima i asistencijama – to je toliko retko dostignuće da se dogodilo samo još jednom u istoriji NBA lige. Opet, pošto je njegov saborac igrao bejzbol, možda je Pipen bio i malo van svog 'koloseka'. Kada sam pokušao da zamislim Sonikse bez Šona, znao sam da će mi nedostajati, ali me je istovremeno i poprilično uzbudila zamisao Gerija (Pejtona) i Skotija zajedno na parketu, bukvalno bi davili protivničke bekove i plejeve", naveo je Karl u svojoj knjizi.

"Ali, svaki trejd je debata za sebe, ja sam bio za, iako nisam bio siguran. Odlučio sam da pozovem Majkla, popričali smo o manjim bejzbol ligama, košarci na Severnoj Karolini i golfu. Onda smo pričali i o velikom trejdu koji je bio aktuelan, da bih ga ja upisao šta je najpametnije uraditi. On mi je kratko i jasno odgovorio – 'Uradi to. Skoti može da napravi ostale tvoje igrače boljim. Šon ne može".

Na kraju, iako je posušao Džordana, do dogovora nije došlo, a Bulsi su sa povratnikom Majkom osvojili još tri titule, od kojih jednu upravo protiv Sijetl Supersoniksa.

"Poslušao sam ga, rekli smo da dan pre drafta. Vest se ekspresno proširila zemljom, a nije prošlo previše vremena pre nego što je emitovana i na lokalnom radiju KJR. Svaki naredni navijač koji je zvao bivao je sve besniji, navijači su obožavali Šona. To sve slušao je i jedan od dvojice vlasnika kluba i pozvao nas u nas štab za vreme drafta u svlačionici. Opšta ocena je bila da atmosfera nije bila dobra i da moramo da odustanemo od svega, a na mene je pala odgovornost da okrenem Krausa i saopštim mu to, nikako nije bio srećan. Kako se dan razvijao, Kraus je postajao sve očajniji, pa mi je ponudio novu varijantu – ovoga puta bez našeg prvog pika. Zatim je ponudio i značajnu svotu novca, a potom je, kada je sledeći put zvao, i duplirao. Bukvalno nekoliko minuta pre drafta, Akerlej je zabranio bilo kakav trejd. Kraus je poludeo, izvređao me i nazivao raznoraznim imenima. Oni su zadržali Pipena, a mi Šona".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: