Menja se odnos snaga u srpskom snukeru

Odnos snaga u srpskom snukeru polako se menja i Marko Stoilković preuzima dominantnu poziciju.

Izvor: ÐN

Četvrtak, 01.12.2016.

10:48

Menja se odnos snaga u srpskom snukeru
Foto: Promo

Iako već godinama unazad, beograđanin i njegov najveći suparnik, kragujevčanin Saša Stojanović igraju praktično sva finala nacionalnih rangirnih turnira, ove sezone uočljivo je blago nazadovanje Stojanovića.

Saša je osvojio prva dva prvenstva Srbije (2012 i 2013) i u naredne tri sezone ( 2014-2016) pobeđivao na najvećem broju rangirnih turnira i suvereno držao poziciju br.1 na nacionalnoj rang listi.

Međutim, na završnom turniru, gde se postaje zvanični šampion, ostajao je u poslednje tri godine bez titule. U tome ga je sprečio Marko Stoilković.

Ova, šesta po redu sezona, 2016/17 počela je veoma zanimljivo. Prvi turnir osvojio je Vladan Niškić i postao prvi igrač, pored pomenute dvojice, koji je u poslednjih 5 godina osvojio neki rangirni turnir. Pored njega, Marko Grbović je jedini još koji je uspeo da zaigra u jednom finalu i prekine, barem na kratko, te večite „deja vu“ situacije u finalima.

Već u naredna dva ovosezonska finala, oktobarskom i novembarskom, Stojanović i Stoilković su se opet borili za titulu. Beograđanin je oba puta slavio a prethodnog vikenda u prostorijama „Snuker akademije“ još ubedljivije rezultatom 4:1 u meču koji je sudio Igor Mišković, srpski internacionalni sudija (kat.2). Stoilković je u polufinalu bio bolji od Stefana Ćalića sa 3:0 dok je Stojanović istim rezultatom savladao Zorana Ćakića. Ćakić, srpski broj četiri je redovan učesnik četvrt i polufinala dok je Ćalić prijatno iznenadio izbacivši osvajača prvog turnira, Vladana Niškića i tako uspeo da po prvi put uđe među najbolja četiri. Na turniru je učestvovalo 38 igrača, od toga dve dame i četiri juniora.

Lako je primetiti da je srpski broj jedan, Saša Stojanović u rezultatskoj krizi jer po svojim visokim standardima sve osim titule je neuspeh, a ove sezone jednom je poražen u četvrtfinalu i dva puta u finalu. Posledica je sve neizvesnija situacija na rang listi gde se Stojanovićeva prednost istopila i sada iznosi samo 120 poena. Pobeda na svakom turniru donosi 2000, a drugo mesto 1600, pa ćemo po svemu sudeći do kraja sezone na preostalih pet turnira gledati žestoke okršaje i za prevlast za titulu šampiona ali i najboljeg igrača po zvaničnom rejtingu Snuker saveza Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: