Zvezda kroz ludu završnicu do pobede u Istanbulu!

Crvena zvezda MTS zabeležila je prvu pobedu u novoj sezoni Evrolige pošto je u dramatičnoj završnici savladala Galatasaraj u Istanbulu – 85:83 (47:47).

Izvor:

Petak, 21.10.2016.

18:45

Zvezda kroz ludu završnicu do pobede u Istanbulu!
StarSport

Ekipa Dejana Radonjića odlično je odgovorila posle nesrećnog poraza od Darušafake na otvaranju sezone u elitnom takmičenju i zabeležila prvi veliki trijumf, dok je tim Ergina Atamana upisao i drugi poraz.

Srpski i regionalni šampion veoma loše započeo je duel u krcatoj areni Abdi Ipekči, što je domaćin iskoristio i uz veoma dobar šut za tri poena stigao do 13 poena prednosti. Međutim, fenomenalni Marko Simonović vratio je svoj tim u 'život', da bi crveno-beli do odlaska na odmor u potpunosti povratili kontrolu i došli do izjednačenja.

Nastavio je naš tim sa sjajnom igrom i na startu drugog poluvremena, raznovrsno rešavajući napade, uz snažnu igru u odbrani, pa su uskoro oni bili ti koji su imali prednost od 15 poena.

Ipak, ovoga puta je usledio odgovor Galate, čemu su kumovale i vezane greške i loša kontrola skoka Zvezde pod svojim košem, a glavnu ulogu u potpunom povratku turskog tima imao je Ostin Dej sa 15 poena u pet minuta.

Poslednja deonica donela nam je veliku dramu, igru koš za koš i nešto više grešaka na obe strane, pre nego što je sve kulminiralo u poslednjem minutu.
StarSport
Galatasaraj je nastavio da nadskače goste (devet skokova u napadu) i da drži prednost na svojoj strani, ali su onda Ognjen Kuzmić i maestralni Stefan Jović rešili susret.

Plej reprezentacije Srbije ukrao je loptu i položio za vođstvo crveno-belih, pre nego što je Dej forsiranjem upropastio sve što je uradio, a rekorder Evrolige po broju asistencija uhvatio je njegov promašaj na dve sekunde do kraja, posle čega je fauliran. Pogodio je prvi penal, dok je drugi namerno promašio za veoma važnu pobedu.

Najbolji u pobedničkom timu bio je Marko Simonović sa 23 poena (4/6 za dva, 4/6 za tri) i četiri skoka, dok ga je najbolje pratio Stefan Jović sa 14 (4/6 za dva, 1/1 za tri), devet uspešnih dodavanja, ali i šest izgubljenih lopti. Odlični su bili i Marko Gudurić i Ognjen Kuzmić (sedam skokova) sa po 11 poena, odnosno Milko Bjelica sa 10.

Kod domaćina se najviše istakao spomenuti Ostin Dej sa 24 poena (3/5 za dva, 4/7 za tri) i osam uhvaćenih lopti, a dvocifreni su bili samo još Džastin Dentmon sa 12 i Aleks Tajus sa 19 poena. Naš Vladimir Micov ubacio je samo jedno bacanje.

Ekipu sa Malog Kalemegdana naredne nedelje očekuju nova dva velika iskušenje, pošto će najpre u sredu dočekati Barselonu u Areni od 21 čas, posle čega putuju dva dana kasnije na gostovanje Panatinaikosu u Atinu. U međuvremenu, odigraće i duel šestog kola ABA lige sa Igokeom u nedelju od 21 čas.
StarSport
Zvezda se izborila za prvi napad na meču, ali nije uspela da poentira što je domaćin kaznio preko Koksala, koji je pogodio uz faul, a zatim i dodatno slobodno bacanje. Tajus je potom bio precizan iz reketa, pa je usledilo njegovo zakucavanje, da bi prve poene za goste postigao Ognjen Kuzmić polovičnim učinkom sa linije bacanja

Nemanja Dangubić pogađa prvi šut iz igre za crveno-bele, Tajus još jednom zakucava na drugoj strani, pre nego što posle trojke Koksala Dejan Radonjić traži prvi tajm aut (12:3). Nažalost, nisu se gosti stabilizovali ni posle minuta odmora – Luka Mitrović napravio je faul u napadu, Tajus i treći put zakucao, da bi Koksal nastavio svoju seriju pogotkom posle ulaza.

Seriju Galate prekinuo je Marko Simonović posle lepe akcije, a srpski reprezentativac zatim je, posle koša Stefana Jovića, odgovorio na trojku Deja i održao priključak svog tima. Nastavio je Simonović u istom ritmu, pogodio je još jedan šut za tri poena, dok je posle dobrog faula Dangubića Blejk Šilb, bivši igrač Crvene zvezde, pogodio samo jedno bacanje (20:13).

Nije srpski šampion uspeo u potpunosti da iskoristi bolji deo igre, pošto je Milko Bjelica izblokiran, a novu trojku za domaćina upisao je Dentmon, pa je Galatasaraj ponovo imao dvocifrenu prednost. Do kraja prve deonice videli smo samo još pogođeno bacanje Jovića, ali i još jednu trojku Dentmona – već četvrtu za domaći sastav – 30:17.
StarSport
Za razliku od starta susreta, Zvezda je bolje započela drugih deset minuta igre. Simonović je sa linije bacanja stigao već do svog desetog poena, da bi posle dobre odbrane Marko Gudurić bio precizan za tri poena. U međuvremenu se Smit upisao u strelce na drugoj strani, dok je Milko Bjelica takođe imao stopostotan učinak sa 'linije' (32:24).

Crveno-beli su se u potpunosi vratili, uspostavivši kontrolu na parketu. Bjelica je vezao još dva bacanja, Branko Lazić pogodio je trojku iz ćoška, da bi posle trojke Dženkinsa gosti prišli na samo tri poena zaostatka. Značajno je Radonjićeva ekipa podigla nivo igre u odbrani, prednjačio je raspoloženi Simonović sa dve ukradene lopte, a drugu je krunisao laganim zakucavanjem u kontri (35:34).

Seriju Zvezde (8.0) produžio je Gudurić posle uspešno realizovanih penala, pa je srpski tim po prvi put poveo. Tompson je pogotkom iz okreta vratio vođstvo na stranu Galate, ali je onda Dženkis sjajno ukrao loptu, a onda još bolje proigrao Jovića za lagano polaganje.

U finišu prvog poluvremena Atamanov sastav je uspeo da zaustavi nalet crveno-belih, pre svega zbog pada koncentraciju u reketu gostiju, kada su posle ofanzivnih skokova napravili mini preokret. Međutim, Simonović je nastavio da blista pogodivši još jednu trojku. Usledila je serija bacanja na obe strane, pa je prvo poluvreme završeno nerešenim rezultatom – 47:47.
StarSport
Zvezda je još bolje otvorila drugo poluvreme, napravivši seriju za totalni preokret i tajac u hali Abdi Ipekči. Simonović je takođe nastavio svoju seriju dvojkom i trojkom, za ukupno svoj dvadeseti poen, a razigrao se i Ognjen Kuzmić dominiravši u skoku, uz četiri vezana poena.

Ataman je reagovao tajm-autom, ali ni to nije usporilo goste, pošto je Jović pogodio trojku iz teške pozicije, sa jedne noge iz fejd-aveja. Domaćin ništa nije mogao da pogodi na drugoj strani, postajali su sve nervozniji, a Zvezda je nastavila do povećava svoje vođstvo (50:63).

Dangubić upisuje novu dvojku iz naskoka, zatim Kuzmić zakucava posle promašaja Jovića iz ulaza, a Galata neverovatnu seriju rivala prekida mini serijom od 4:0 preko Tajusa i Deja, da bi Radonjića na reakciju naterao Dej pogotkom za tri poena za povratak svog tima (57:65).

Izlazak Jovića doveo je do pada u Zvezdinoj igri u napadu, koja ni posle pauze nije poentirala, da bi Dej nastavio svoju simultanku, a nalet Galatasaraja zaustavlja Gudurić sa linije za slobodna bacanja. U poslednjem minutu igre gosti su dozvolili još jedan skok u napadu, što je Dej kaznio sa penala, Bjelica se potom izborio za polaganje pored dvojice čuvara, ali je ponovo neverovatni Dej sa dve trojke u potpunosti vratio neizvesnost pred odlučujuću četvrtinu – 67:69.
StarSport
Početak poslednje četvrtine doneo nam je igru koš za koš, kao i nešto veći broj grešaka na obe strane, a Galatasaraj je posle pogotka Dentmona za dva poena posle dužeg vremena uspeo da stigne do vođstva. Za razliku od treće deonice, Dej je promašio dve vezane trojke, dok je Bjelica preuzeo odgovornost na drugoj strani i iznudio faul, a potom i realizovao oba penala (73:74).

Nastavila je Galata da pravi probleme Zvezdi skokom u napadu, dok su crveno-beli sve više grešili u fazi napada, pa je Radonjić morao još jednom da reaguje posle izgubljene lopte i novih poena Tajusa. Igrači srpskog šampiona su ovoga puta dobro odreagovali jer je Simonović pogodio uz faul, uz dodatno slobodno bacanje za novo izjednačenje na četiri minuta do kraja(77:77).

Ipak, Dej posle faula Simonovića pogađa nova dva bacanja, a Guler poenima iz kontre kažnjava još jedan traljav napad Zvezde, iako se čini da arbitri nisu svirali čist faul na Joviću. Plej srpske reprezentacije je u narednom napadu pogodio jedno bacanje, da bi Gudurić, posle faula Dentmona, vratio svoj tim na samo poen zaostatka (81:80). Dej je nastavio da forsira i da promašuje, ali su lopte 'padale' u ruke igrača domaćih, što je ovoga puta u poene pretvorio Guler.

Usledio je promašaj Gudurića za tri, a onda i deveti skok domaćina u napadu, ali ovoga puta nije bilo poena. Ataman je zatražio tajm-aut, međutim on mu nije doneo ono što je želeo. Kuzmić se izborio za poziciju i lagano poentirao, a onda je Jović ukrao loptu i položio za novo vođstvo svog tima. Idealan scenario za Zvezdu natavio se posle faul Dangubića i dva promašena bacanja Tajasa, a, iako je Gudurić promašio težak šut na drugoj strani, Dej je svojim forsiranjem upropastio sve što je uradio, da bi Stefan Jović posle skoka pogodio jedno i namerno promašio drugo bacanje na dve sekunde do kraja, za veliki trijumf Crvene zvezde – 83:85.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

601 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: