Rastrčana Srbija ubedljiva u Kišinjevu

Fudbaleri Srbije ostvarili su prvu pobedu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018, trijumfom nad Moldavijom u gostima.

Izvor: ÐN

Četvrtak, 06.10.2016.

20:00

Rastrčana Srbija ubedljiva u Kišinjevu
Foto: StarSport

Srbija je u Kišinjevu odigrala veoma dobar meč u drugom kolu kvalifikacija i na kraju savladala slabašnog domaćina rezultatom 3:0.

Ovo je ’Orlovima’ prvi trijumf posle startnog remija sa Republikom Irskom u Beogradu (2:2), a sve je bilo rešeno već u prvom poluvremenu.

Nakon početnog pritiska Moldavije, jedan kiks Epureanua je promenio sve – defanzivac domaćih loše je prihvatio loptu na centru igrališta, Dušan Tadić mu je ukrao loptu, istrčao do golmana i nesebično asistirao Filipu Kostiću koji je prosledio u mrežu.

Od tog trenutka naš tim bio je dominantan na terenu, strelac gola pogodio je stativu na isteku pola sata igre, da bi sedam minuta kasnije Branislav Ivanović povisio na 2:0.
Foto: StarSport
Opet je veliki deo posla uradio Tadić, koji je odigrao kratku kombinaciju sa Kostićem, idealno centrirao na ivicu peterca gde se kapiten zaleteo i glavom probio golmana Čebanua.

Imali su ’Orlovi’ još nekoliko opasnih napada, pre nego što je susret rešen u 60. minutu. Vezista Sautemptona konačno je pronašao put do mreže – povukao je kontru, odigrao za Kataija, koji je video da je saigrač stekao prednost u odnosu na odbranu Moldavije i vratio mu, a ovaj rutinski pogodio gol.

Imali su izabranici Slavoljuba Muslina dve-tri dobre situacije da ostvare i ubedljiviji trijumf, Katai i Vuković nisu bili precizni, pa je konačan rezultat glasio 3:0.

U ostalim mečevima grupe D Austrija i Vels remizirali su 2:2 u Beču, dok je Irska minimalnim rezultatom dobila Gruziju. Srbija posle drugog kola u Grupi D ima četiri boda, pa se tako nalazi na deobi prvog mesta sa selekcijama Velsa, Austrije i Irske, dok su Moldavija i Gruzija bez bodova.

Kvalifikacije se nastavljaju u nedelju kada Srbija dočekuje Austriju, Vels Gruziju, a Moldavija Republiku Irsku.

Tok meča:

Foto: StarSport
Domaćin je od starta meča pokazao da se ne boji Srbije, pa je u uvodnim minutima organizovao dva opasna napada. Prvo je dosudjen ofsajd posle akcije ispred kaznenog prostora, da bi lopta proletela kroz peterac ’Orlova’ kada je sa levog boka uputio Dedov.

Naša selekcija prvi put je pripretila u 7. minutu – prekid je izveo Kolarov, pronašao je Vukovića na drugoj stativi, ali je njegovu asistenciju osujetio golman Čebanu.

Čuvar mreže domaće selekcije zaustavio je udarac levog beka Mančester sitija tri minuta kasnije, da bi novi centaršut sa leve strane napravio problem Srbiji. Stojković je prilikom ubacivanja iz kornera slabo reagova i da je Andronić bio viši rezultat bi verovatno bio promenjen.
Foto: StarSport
Kada su preživeli nekoliko neugodnih situacija ispred sopstvenog gola, srpski igrači sačekali su prvu grešku odbrane rivala i surovo je kaznili. U 19. minutu Epureanu je loše primio loptu na centru, Dušan Tadić mu je ukrao i stuštio se ka golu. Pored njega je išao Kostić, vezista Sautemptona mu je dodao i napadač Hamburgera je lagano prosledio u mrežu za 1:0.

Od trenutka kada su poveli, igrači u belim dresovima preuzeli su terensku inicijativu i počeli da pritiskaju odbranu Moldavije. Nije bilo mnogo uzbuđenja sve do isteka pola časa igre, kada je Srbija došla do velike prilike.

Tadić je ponovo proigrao Kostića, ovaj odlučio da šutira sa 13-14 metara, iako je imao slobodnog saigrača sa leve strane, ali je njegov udarac završio na stativi.
Foto: StarSport
Bolja igra Srbije isplatila se u 37. minutu, sve pod dirigentskom palicom Dušana Tadića, koji je sada odigrao kratku kombinaciju sa Kostićem, idealno centrirao na ivicu peterca gde se Branislav Ivanović zaleteo i glavom probio golmana Čebanua – 2:0.

Kapiten ’Orlova’ postigao je 12. gol u nacionalnom dresu, Tadić upisao drugu asistenciju na meču, a samo minut kasnije Pavlović je mogao do prvenca. Ipak, lopta je bila previsoka i njegov pokušaj preslab.

Finiš prvog dela igre doneo nam je sjajnu šansu za Tadića, čiji je šut zaustavio Čebanu, a u nastavku akcije Pavlović se aktivirao iz nedozvoljene pozicije. Srbija nije uspela da potpuno reši pitanje pobednika, ali je na pauzu otišla sa dva gola viška.
Foto: StarSport
Na startu drugog poluvremena Aleksandar Katai zamenio je Pavlovića i već u prvom napadu imao dobru šansu. Lopta je stigla sa desne strane, on je bio brži od čuvara i šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali nije bio precizan.

Nešto kasnije vezista Sautemptona mogao je da asistencija pridoda i pogodak, da je njegov šut špicem bio precizniji, da bi domaći uzvratili u 55. minutu. Kojočari prihvatio dodavanje na ’kapici’, šutirao kroz šumu nogu i zamalo bio neprecizan, dok je Vladimir Stojković pogledom ispratio loptu.

Međutim, kazna je stigla samo pet minuta kasnije, čime je rešeno pitanje pobednika. Tadić je posle dve asistencije postigao gol – povukao je kontru, odigrao za Kataija, koji je video da je saigrač stekao prednost u odnosu na odbranu Moldavije i vratio mu, a ovaj rutinski prosledio u mrežu – 0:3.
Foto: StarSport
Dušan Tadić je učestvovao kod svih pet golova Srbije u ovim kvalifikacijama.

Nakon trećeg pogotka u mrežu Čebanua, opao je ritam, a Muslin je u igru ubacio Zorana Tošića i Stefana Mitrovića, umesto Filipa Kostića, odnosno Jagoša Vukovića.

Štoper Konjaspora neposredno pre toga propustio je dobru šansu iz prekida, Katai je uputio opasan udarac sa dvadesetak metara, Dušan Tadić nije iskoristio gužvu u kaznenom prostoru, dok ni Moldavci nisu pripretili, uprkos brojnim pokušajima da se približe kaznenom prostoru Srbije.

Na kraju, naša selekcija je rutinski privela susret kraju i došla do važnih bodova u Kišinjevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

378 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: