Rusi otkrili doping sestara Vilijams i Bajls?

Ruska hakerska grupa "Fancy Bear" navodno je otkrila da je Svetska antidoping agencija (WADA) dozvolila Sereni i Venus Vilijams, te Simon Bajls da se dopinguju.

Izvor: B92

Utorak, 13.09.2016.

16:19

Rusi otkrili doping sestara Vilijams i Bajls?
Getty Images

Kako navodi u informacijama koje su saopštene u utorak, gimnastičarka Bajls, koja je osvojila četiri zlatne medalje na OI u Riju, pala je doping test, ali je izbegla diskvalifikacije.

Bajls je navodno bila je pozitivna na doping u avgustu, ali nije diskvalifikovana, dok joj je tokom 2013. i 2’14. godine takođe dopušteno da koristi zabranjene supstance.

Sereni Vilijams je navodno dozvoljeno da koristi zabranjene supstance poput oksikodona, hidroporfona, prednizona i metilprednizolona 2010, 2014. i 2015. godine.

Njena sestra Venus navodno je koristila prednizon, prednizolon i trijamcinolon 2010, 2011, 2012, 2013. godine. Dokumenti koje su hakeri otkrili ne govore o dijagnozama sportista kojima je WADA dopustila da koriste spomenute supstance. Ruski hakeri su navodno provalili u sistem WADA i objavili poverljive dokumente, a očekuju se i druga saopštanje u vezi sa zataškavanjem dopinga.

WADA je prošlog novembra saopštila izveštaj u kome se ruski sportisti optužuju za sistemski doping uz pomoć države.

Zbog toga je ruskim atletičarima bilo zabranjeno da se takmiče na Igrama u Riju, a ceo ruski tim suspendovan je sa Paraolimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Podsetimo Međunarodna teniska federacija (ITF) u junu je suspendovala petostruku Gren slem šampionku i bivšu "broj 1" Mariju Šarapovu nakon što je u januaru tokom Australijan opena bila pozitivna na meldonijum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

207 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: