"Čisti" ruski sportisti sve bliže OI

Predsednik Međunarodne atletske federacije (IAAF) Sebastijan Kou uveren je da će zajedno sa MOK rešiti pitanja oko mogućeg učešća pojedinih ruskih atletičara.

Izvor: ÐN

Petak, 24.06.2016.

23:24

Photo by Andreas Rentz/Bongarts/Getty Images

Kou smatra da će se ruski atletičari za koje se dokaže da nisu suspendovani takmičiti na međunarodnim takmičenjima pod zastavom Rusije.

"Moramo da budemo realni. Ovo je nova situacija. Moramo da pronađemo rešenje. To ćemo da uradimo'', rekao je Kou za agenciju Asošiejted pres.

Kou je to rekao pošto je IAAF izdala smernice ruskim atletičarima koji se prijavljuju za učešće na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Ženeiru pod posebnim uslovima. IAAF je prošlog petka produžila suspenziju ruskim atletičarima zbog navodnog sistemskog dopiga, ali je dozvolila malobrojnim atletičarima da se prijave za takmičenje pod neutralnom zastavom, ako dokažu da nisu testirani na doping u Rusiji.

MOK je podržao odluku o suspenziji, ali je naveo da će ruski atletičari koji dobiju dozvolu IAAF da učestvuju na Igrama moći da se takmiče pod zastavom svoje zemlje. IAAF je juče ponovila da bi sportisti koji ispunjavaju posebne uslove "trebalo da se prijave za dozvolu za učešće na međunarodnim takmičenjima ne pod zastavom Rusije nego kao neutralni sportisti".

Kou je naveo da će IAAF i MOK na kraju pronaći rešenje.

"Treba raditi na ovim detaljima. Pronaći ćemo put. Radna grupa je podnela izveštaj u petak, mi smo se sastali u utorak na olimpijskom samitu, a danas je četvrtak. Ne mislim da je nerazumno da nam se dopusti malo vremena da radimo na ovom pitanju", rekao je Kou.

IAAF je u novembru suspendovala ruske atletičare iz svih međunarodnih takmičenja posle izveštaja komisije Svetske antidoping agencije o navodnom sistemskom dopingu koji je navodno prikrivala i finansirala država.

"Obe organizacije su napustile samit potpuno ujedinjene i preovladava odlučnost da se stvore isti uslovi za čiste sportiste", dodao je on.

Ruski zvaničnici se protive suspenziji, pošto misle da su čisti sportisti nepravedno isključeni iz takmičenja zbog prekršaja nekih drugih. Rusija planira da se žali Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani.

IAAF je saopštila da ograničen broj ruskih sportista, samo nekolicina, u skladu sa smernicama mogu da se prijave za takmičenje kao nezavisni. MOK je u utorak ukazao da se IAAF ne pita pod kojim zastavama će se takmičiti sportisti na Igrama u Riju. Smernice IAAF na ruske atletičare primeniće se prvi put na Evropskom prvenstvu, od 6. do 10. jula u Amsterdamu. Olimpijske igre u Rio de Žaneiru održaće se od 5. do 21. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: