Sve je u glavi – Novak opet bolji od Nadala!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ostvario je novu pobedu nad Rafaelom Nadalom i plasirao se u polufinale Mastersa u Rimu.

Izvor: ÐN

Petak, 13.05.2016.

16:20

Sve je u glavi – Novak opet bolji od Nadala!
Beta/AP Photo/Alessandra Tarantino

Đoković i Nadal odigrali su jedan od najkvalitetnijih mečeva u poslednje dve godine, ali je srpski igrač još jednom pokazao da ima prednost na mentalnom planu – 7:5, 7:6 (7-4).

Ovo je bio 49. duel Novaka i Nadala, a Đoković sada vodi sa 26-23, uključujući i 11 trijumfa u poslednjih 12 okršaja. ’Kralj šljake’ i dalje ima prednost na ovoj podlozi, ali se ona polako topi (13-7).

Aktuelni šampion u prestonici Italije u borbi za finale igraće sa boljim iz meča u kojem se sastaju Dominik Tim – Kei Nišikori. U drugom polufinalu Endi Mari za protivnika ima ’srećnog gubitnika’ Lukasa Puja.

Prvi deo susreta obeležili su izuzetno loši uslovi za igru – jak vetar pravio je probleme obojici tenisera, ali je Nadal bio taj koji se bolje snašao. Ipak, kada je vetar stao, kvalitet tenisa je drastično porastao i Đoković je uspeo da se vrati.

U 12. gemu propustio je tri brejk lopte koje bi mu donele set, ali je na četvrtoj odigrao magičan poen i poveo 1-0 (7:5).

Baš kao i u prvom, Novak je ispustio servis na startu drugog seta, a takvo stanje na semaforu bilo je sve do desetog gema. Rafa je i pored problema sa stopalom igrao na mnogo višem nivou nego što je bilo ko očekivao, ali je poklekao u finišu. Đoković je napravio brejk za 5:5, a onda u taj brejku završio posao posle skoro dva i po sata igre.

Prvi reket planete imao je po 27 vinera i neiznuđenih grešaka, dok je Nadal bio agresivniji nego inače, ali je više i grešio – 23:31.

Turnir u Rimu igra se za nagradni fond od 2,4 miliona evra.

Tok meča:

Photo by Matthew Lewis/Getty Images
Po običaju, Đoković je bio taj koji je servisom otvorio duel, a Nadal je odgovorio vinerom po paraleli iz forhenda. Stigao je Španac i do 15:30, ali je Novak bio agresivan i smečom stigao do 1:0.

Rafa je sa ’nulom’ dobio prvi gem, a isto je učinio i srpski igrač i na klupu otišao sa prednošću od 2:1.

Trenutno petoplasirani igrač na ATP listi mnogo je lakše osvajao gemove u kojima je servirao, ovoga puta izgubio je jedan poen, a onda ponovo napao servis rivala. Đoković mu je pomogao lošim rešenjima – odigrao je loš drop šot za 15:30, a onda i napravio dve greške forhendom za prvi brejk i vođstvo 2:3.

Ni ovoga puta nije uspeo da pripreti na Špančev servis, ritern mu nije funkcionisao i mnogi udarci završavali su daleko u autu. Pri rezultatu 4:2 bilo je 0:30 na servis Đokovića, ali se servisima vratio i došao do gem lopte. Tada je odigrao drop šot, Nadal ga je stigao, usledio je lob i Rafin pasing koji je bio milimetar u autu (pokazao snimak). Međutim, sudija Karlos Bernardes dodelio je Nadalu poen i maratonski gem je nastavljen. Uspeo je Srbin da uz pomoć mreže, posle nekoliko izjednačenja, veže dva poena i smanji na 3:4.
Photo by Matthew Lewis/Getty Images
Ispuštena prilika da reši prvi set u svoju korist uticala je na Nadala koji je napravio dve greške i odmah se našao u problemu. Đoković je pasing šotom po paraleli došao do tri vezane brejk šanse, ali ih nije iskoristio, pošto je dva udarca zahvatio ramom. Ipak, stigao je do četvrte koju je realizovao za 4:4.

Usledio je još jedan napet gem, ali je Novak izdržao nekoliko teških razmena i bez značajnijih problema otišao na 5:4.

Obojica igrača sigurno su dopila po još jedan gem, a onda je Nadal morao da servira za ostanak u prvom setu. Na 30:30 imao je sreće sa vetrom i došao do gem lopte, ali je Đoković uzvratio za izjednačenje. Tada je usledila serija od tri uzastopne brejk i set šanse koju je Novak propuštao greškama, ali je kod četvrte viđen možda i najlepši poen na turniru. Srbin je nekoliko puta vratio smečeve rivala, potom i stigao štop volej i dobio nadmudrivanje na mreži za prvi set – 7:5.
Photo by Matthew Lewis/Getty Images
Emotivno ispražnjen posle osvajanja prvog seta Đoković je napravio nekoliko grešaka na samom startu drugog seta. Izbacio je dva forhenda u aut i Nadal je bez prevelikih problema stigao do brejka. Rafa je sigurno materijalizovao brejk, pre nego što je srpski igrač, takođe bez izgubljenog poena, smanjio na 1:2.

U pauzi između gemova Španac je tražio je medicinski tajm aut zbog problema sa levim stopalom. Sa zgloba mu je skinut bandaž, žalio se da ne oseća dodir pri nožnim prstima, ali se vratio na teren. Vinerima je Novak poveo 0:30, pre nego što se protivnik vratio servisima i dobio gem za 1:3.

Đoković je počeo da servira sve bolje, ali nije uspevao da ozbiljnije zapreti u servis gemovima rivala, iako je svaki počinjao dobijenim poenom. Ipak, posle još četiri pogođena prva servisa i agresivnih poena na mreži, smanjio je na 3:4.
Photo by Matthew Lewis/Getty Images
Sve do rezultata 5:4 igra je išla ’uz servis’, a kao što je moglo da se očekuje, deseti gem bio je jedan od najdužih u meču, trajao je više od 11 minuta. Nadal je imao čak pet set lopti, ali nijednu nije uspeo da realizuje. Ipak, samo je kod jedne imao pravu šansu, tada je promašio lagan drop šot, a kod ostalih je Đoković bio izuzetno agresivan. Na svakom izjednačenju Srbinu je malo falilo da dođe do brejk lopte, u dva slučaja po nekoliko centimetara, ali je konačno vratio snažan servis protivnika i sačekao kiks. Prvu šansu u drugom setu iskoristio je i agresivnim bekhendima izjednačio na 5:5.

Ni tu nije bio kraj uzbuđenjima – dva agresivna forhenda i Nadal je imao 0:30 na servis protivnika, ali je Novak vezao četiri sjajna poena i došao na 6:5.

Nadal je lagano izborio dodatni gem, ali je u taj brejku bio prvi koji je napravio grešku. Đoković je poveo 3:1, kada je ’Bik sa Maljorke’ vratio, ali dalje od 3:2 nije mogao. Novak još jednom oduzeo servis rivalu i na kraju sjajnom bekhend dijagonalom završio meč – 7:5, 7:6 (7-4).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

398 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: