29: Novak slomio Marija za madridsku krunu!

Novak Đoković savladao je Endija Marija sa 6:2, 3:6, 6:3 u finalu turnira iz Masters 1000 serije u Madridu.

Izvor: SO

Nedelja, 08.05.2016.

18:05

29: Novak slomio Marija za madridsku krunu!
Getty Images

Đoković sada ima 29 titula iz Masters serije, jednu više od Rafaela Nadala, pa je ponovo prvi na večnoj listi.

Novak je tako osvojio 64. titulu u karijeri, čime se izjednačio sa Pitom Samprasom i Bjernom Borgom.

Đoković sada vodi sa 23-9 protiv Marija u međusobnim susretima, 4-0 na šljaci, a dobio je i 12 od prethodnih 13 duela.

Finalni meč nije obeležio kvalitetan tenis kakav smo navikli da gledamo u njihovim mečevima. Mari je bio neprepoznatljiv u prvom setu, brojnim greškama olakšao je posao Novaku, koji je bez problema došao do vođstva.

Preokret se dogodio u četvrtom gemu drugog seta, kada je Novak duplom greškom poklonio brejk rivalu, a do kraja nije bio blizu brejka jer je Škot odlično servirao.

Treći set bio je najdramatičniji – Novak je poveo sa 2:0, ali je ponovo duplim greškama (dve u gemu) vratio Marija u igru.

Greške Marija i bekhend paralela na samu liniju donele su brejk Đokoviću za 4:2, ali tu nije bio kraj. Pri rezultatu 5:3 Novak je spasao 0:40, zatim i još četiri brejk lopte, da bi napokon realizovao treću meč loptu i došao do važne pobede.

To je peti Novakov trofej ove sezone, posle Dohe, Australijan opena, Indijan Velsa i Majamija. Đoković je drugi put slavio u Madridu, prvi put od 2011. godine, a sada ga čeka turnir u Rimu.

Tok meča:

Mari je nervoznije počeo, dve olake greške do 15:30, a onda je usledio prodoran forhend Đokovića za dve vezane brejk lopte. Na prvoj je Novak poslao forhend u mrežu, a na drugoj je stigao drop šot rivala i u nastavku maestralnim volejom osvojio poen – 1:0.

Naredni gem Đoković je osvojio bez izgubljenog poena, došao je do 15:30 u sledećem, ali je usledila jedna greška i dobri servisi Marija koji se tako ’upisao’ – 2:1.

Novak je ponovo sa lakoćom osvojio svoj gem, a Škot se slabo kretao i pravio je mnogo grešaka. Zato Đoković nije morao da uradi ništa posebno kako bi došao do novih šansi za brejk (15:40), a već prvu je realizovao lepo izgrađenim poenom i insajd-aut forhendom

Mari je potom uzeo gem na svoj servis, ali Novak je kontrolisao poene sa osnovne linije, forhend ga je odlično služio i bez većih problema priveo je set kraju – 6:2.

Đoković je prvi set završio za pola sata, a u gemovima na svoj servis izgubio je samo tri poena.
Getty Images
Mari je zaigrao energičnije na startu drugog seta, napravio je viner bekhend dijagonalom i osvojio je početni gem.

Ubrzo se igra potpuno rasplamsala, Novak je lako uzeo svoj gem, a potom smo videli nekoliko izvanrednih razmena u trećem gemu, glasan uzvik Marija i dobar drugi servis Škota za vođstvo 2:1.

Zatim je Đoković nenadano pao, vezao je nekoliko grešaka i Škot je došao do prvih brejk lopti u meču, 15:40. Propustio je na prvoj Mari čist zicer, ali Novak nije iskoristio poklon, već je uzvratio istom merom – dupla greška i vođstvo Škota 3:1.

Mari je gem počeo sa dve brze greške, ali je onda vezao četiri neodbranjiva servisa i materijalizovao je brejk (4:1). Škot je znatno poboljšao servis, dok je Đoković ispao iz ritma, pa do kraja seta nije imao šansu za brejk – Mari je drop šotom završio set sa 6:3.
Getty Images
Činilo se da će Novak lako osvojiti gem na početku trećeg seta, poveo je 40:15, ali je promašio jedan lak forhend i gem je došao do izjednačenja. Tada je agresivnim drugim servisom Đoković osvojio poen, ispustio je glasan uzvik, a onda je forhendom okončao gem za 1:0.

Nedugo zatim Đoković je stigao drop šot Marija i osvojio poen za 15:40. Realizovao je već prvu brejk loptu – forhendima sa mnogo spina forsirao je bekhend rivala, Škot je uzvraćao niskim lopticama, ali je Novak napadom promenio stranu i iznudio grešku protivnika za vođstvo 2:0.

Novak je u sledećem gemu osvojio izuzetno dug poen i poveo sa 30:15, ali usledio je novi pad. Dupla greška, zatim Marijeva linija za brejk loptu, a onda i nova dupla greška kojom je gem poklonjen (2:1).

Posle dva brza gema, usledio je gem sa tri Marijeve greške sa osnovne linije, posle kojih je Novak došao do 15:40. Đoković je iskoristio već prvu priliku, smestio je bekhend paralelu na liniju i poveo sa 4:2.
Getty Images
Za razliku od prethodnog puta, Đoković je ovoga puta kapitalizovao brejk. Istina, ponovo je bilo 15:30, ali tada je Novak dobio jedan dug poen, bio je strpljiviji i sačekao je pravu priliku za napad.

Tada se dogodila jedna interesantna situacija – sudija Lajani opomenuo je Đokovića zbog prekoračenja vremena, a Mari je rekao da nije Novak kriv, već je krivicu za to preuzeo na sebe. Posle toga je konačno u pomoć došao i prvi servis, pa je sa dva brza poena srpski teniser poveo sa 5:2.

U sledećem gemu Mari je spasao meč loptu asom, zatim je smanjio na 5:3, a Đoković je nervozno, sa tri uzastopne greške, poklonio 0:40 rivalu.

Zatim je Đoković dobio dug poen dočekavši grešku protivnika, usledio je napad i smeč, da bi Mari neočekivanom greškom propustio i treću brejk loptu.

Gem se razvio u pravu dramu, Mari je propustio još četiri brejk lopte, a Novak je na meč lopti poslao forhend u mrežu. Konačno, treća je bila i sreća, pa je Đoković završio meč za dva časa i šest minuta igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

515 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: