Posle prijema Kosova i Krim želi u UEFA

Fudbalska unija Krima želi da postane članica UEFA, pozivajući se na primer Kosova koji je u utorak postalo članica te organizacije.

Izvor: MN

Četvrtak, 05.05.2016.

22:31

Posle prijema Kosova i Krim želi u UEFA
Getty Images

To je za rusku agenciju TAS rekao prvi čovek Unije Juri Vetokha.

Kosovo je primljeno u UEFA prostom većinom od tačno 28 glasova i postalo je 55. članica evropske kuće fudbala iako pre toga nije promenjen statut organizacije.

„Mnogi delegati u UEFA smatraju da ako je napravljen izuzetak sa Kosovom, onda to može biti slučajk i sa Krimom. Ne vidim mnogo razloga, i Kosovo je nepriznata republika. I mi bismo mogli po istom principu da konkurišemo za članstvo, iako verujem da ne bismo skoro bili primljeni“, rekao je Vetohka.

Kosovo je na Kongresu u Budimpešti prvo želelo da izmeni član u statutu koji predviđa da članice mogu biti samo zemlje čiju nezavisnost priznaju UN i da ubace formulaciju "većina međunarodne zajednice u Evropi".

Taj predlog nije prošao za tri glasa, jer je bila neophodna dvotrećinska većina. Ipak, time očigledno nije bio zatvoren put za prijem kosovskog fudbalskog saveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: