"Ne možete u UEFA bez UN, osim ako niste Kosovo"

Džejms Ker-Lindzi, britanski politički analitičar i stručnjak za Balkan, kaže da očekuje da ceo slučaj oko prijema Kosova u UEFA završi pred Sportskim sudom.

Izvor:

Utorak, 03.05.2016.

14:41

Beta/AP

Kosovski fudbalski savez primljen je u Evropsku fudbalsku federaciju prostom većinom od tačno 28 glasova i postao je 55. članica UEFA – iako pre toga nije promenjen statut organizacije.

"Kosovo je prihvaćeno kao 55. članica UEFA. Velika vest, ali ne vidim kako se uklapa statut da zemlja mora da bude priznata od strane Ujedinjenih nacija? Znači, ne možete biti primljeni u UEFA – osim ako niste član UN – ili ako niste Kosovo?", napisao je Ker-Lindzi na svom profilu na 'Tviteru'.

"Sva je prilika da će ovaj slučaj završiti pred Sportskim sudom za arbitražu u Lozani", dodao je on.

Kako će izgledati mečevi Kosova?

Beta/AP
Posle ove odluke krovne organizacije evropskog fudbala Kosovo stiče pravo da postane članica FIFA, a kako se to očekuje po ubrzanom postupko moguće je da nastupi već u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018, koje počinju naredne jeseni.

Žreb za kvalifikacije je već obavljen, ali postoje dve evropske grupe sa pet reprezentacija, pa se može očekivati da Kosovo nađe svoje mesto u jednoj od njih.

U grupi H se nalaze i dve članice EU koje nisu priznale kosovo Grčka i Kipar, kao i Belgija, BiH i Estonija, dok su u grupi I Hrvatska, Island, Ukrajina, Turska i Finska, koje su sve priznale jednoglasno proglašenu nezavisnost Kosova.

Tokom rasprave u Budimpešti, predstavnici švajcarskog saveza postavili su "čisto sportska pitanja" vezana za prijem kosovskog saveza, navodeći da i dalje nije jasno "gde će i kako igrati svoje mečeve", dok je prvi čovek FSS Tomislav Karadžić rekao da se ne zna kakav će protokol primenjivati članice UEFA koje ne priznaju Kosovo kao samostalnu državu.

Prema važećim propisima UEFA, protokol za sve međunarodne mečeve podrazumeva isticanje zastava UEFA, FIFA, UEFA Respect, zastave takmičenja u okviru kog se igra meč, ali i obe nacionalne zastave.

Takođe, obavezno je intoniranje himni obe selekcije u trajanju od najviše 90 sekundi i iznošenje nacionalnih zastavica na teren u sklopu pozdrava dve ekipe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: