Bertomeu: FIBA brutalna, savezi su nevine žrtve

Predsednik Evrolige Đordi Bertomeu kaže da je FIBA preterano reagovala kada je suspendovala 14 reprezentacija sa Evropskog prvensrva 2017.

Izvor: SO

Četvrtak, 21.04.2016.

12:00

Bertomeu: FIBA brutalna, savezi su nevine žrtve
Starsport

Ovo što se trenutno dešava nije moja krivica. Situacija je do pre samo 15 dana bila drugačija, sada je FIBA shvatila da ni Evrokup neće pridobiti (tj. da klubovi pre idu u Evrokup nego u FIBA LŠ) i reagovali su na preteran način, čak bih rekao brutalan.

FIBA je suspendovala 14 reprezentacija sa Evrobasketa 2017. godina, a te sankcije želi da primeni i na Olimpijske igre.

“Pitam se kako će FIBA, koja toliko insistira na zaslugama, da se pojavi pred Španijom i Litvanijom, koje su na terenu zaslužile plasman, i da im kaže da ne idu u Riju“, kaže Bertomeu u intervjuu za Korijere dela Sera.

Spominje se da će Italija i Srbija izgubiti mogućnost da organizuju kvalifikacije za OI.

“Naravno, Bauman (generalni sekretar FIBA) poslao je već pismo Nemačkoj i Finskoj da se raspita mogu li one da organizuju. Organizovati taj turnir za četiri dana? Kakav bi kredibilitet onda imali kredibilitet? Da sam ja Đani Petruči (predsednik KS Italije), rekao bih da je turnir u Torinu nedodirljiv, projekat je prezentovan, ugovor potpisan. Oduzmeš mi to? Idemo na sud“, kaže Bertomeu.

Na konstataciju novinara da nije toliko jednostavna i da Košarkaški savez Italije mora da poštuje pravila FIBA, Bertomeu je rekao:

“Ali niko nije iznad pravila, pa ni FIBA. Ako su u krivu, onda će ih sud naterati da to shvate“, rekao je prvi čovek Evrolige i dodao je da je siguran da će sudovi presuditi presuditi protiv FIBA.

“Nije na meni da govorim šta KS Italije teeba da uradi i žao mi je što su nacionalni savezi ispali nevine žrtve u sukobu u kojem ne učestvuju“.

Bertomeu je kazao da je Evroliga dva puta pisala FIBA i predlagala zajednički sastanak, ali da nisu dobili odgovor.

“Na ovaj ili onaj način, ali pobedićemo“, zaključio je Bertomeu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: