Premijer želi EP: Odgovor na ideologiju smrti

Francuski premijer Manuel Vals rekao je da je od "vitalnog značaja" da Evropsko fudbalsko prvenstvo bude održano.

Izvor: ÐN

Sreda, 23.03.2016.

15:23

Premijer želi EP: Odgovor na ideologiju smrti
Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Vals smatra da bi tako Francuska pokazala da ne drhti posle terorističkih napada u Briselu.

U jučerašnjim terorističkim napadima na aerodromu i metrou u Briselu ubijene su 34 osobe a ranjeno je 230.

Francuska je u vanrednom stanju još od prošlog novembra kada je u napadima u Parizu ubijeno 130 ljudi. Posle napada u Parizu i Briselu, pojavile su se sumnje oko održavanja Evropskog fudbalskog prvenstva u Francuskoj ovog leta.

"Veliki sportski događaji i veliki događaji iz kulture su od vitalnog značaja, kako bismo pokazali da smo ljudi koji čvrsto stoje na svojim nogama, da se ne plašimo i da znamo da se suočavamo sa terorističkim pretnjama. Da, Evropsko prvenstvo i Tur d'Frans će biti održano", rekao je Vals za francuski radio.

Osim Evropskog prvenstva i Tur d'Fransa, u Francuskoj će se održati nekoliko značajnih sportskih takmičenja, među kojima su maraton u Parizu naredne nedelje i Otvoreno prvenstvo Francuske u tenisu, Rolan Garos.

"Ti događaji su snaga naše demokratije i pokazuju da je život najbolji odogovor na ovu ideologiju smrti", rekao je premijer Francuke.

Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kaznev rekao je da će biti preduzete sve mere kako bi se garantovala bezbednost na Evropskom prvenstvu i da će biti angažovano specijalno osoblje trenirano za hitne situacije, policija i vatrogasci.

Reprezentacija Francuske će u petak u Amsterdamu igrati prijateljsku utakmicu sa Holandijom, a narednog utorka ugostiće Rusiju u Parizu. To će biti prva utakmica Francuske na nacionalnom stadionu otkako se bombaš samoubica razneo ispred stadiona "Francuska" 13. novembra, tokom prijateljskog meča "trikolora" i Nemačke.

Ragbi reprezentacija Francuske je nedavno na tom stadionu odigrala tri utakmice koje su protekle bez incidenata. Na stadionu Francuska odigraće se prva utakmica Evropskog fudbalskog prvenstva, 10. juna, kada će domaćin igrati protiv Rumunije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: