ABA: Zvezda kreće u odbranu trofeja

Košarkaši Crvene zvezde dočekuju Cedevitu od 18.45 u prvoj utakmici polufinalne serije plej-ofa ABA lige.

Izvor: B92

Utorak, 15.03.2016.

11:05

ABA: Zvezda kreće u odbranu trofeja
Starsport

To će biti četvrti meč ta dva tima ove sezone – oba na Jadranu dobili su Zagrepčani, a crveno-beli nedavno su ubedljivo slavili u meču Evrolige.

"Značaj polufinala je ogroman za oba tima, sa nabojem u duelima, ali spremni smo za trijumf. Cedevita igra sjajno u Evroligi i sigurno bi u Top16 fazi imala više pobeda da su je povrede zaobišle. Dolaze ambiciozni u Beograd, ali na nama je da ih dobijemo prvi put u ABA ligi ove sezone", rekao je trener Zvezde Dejan Radonjić.

Trener Cedevite Veljko Mršić pribojava se atmosfere u hali Pionir.

"Zvezda ima veliku prednost u odnosu na nas. Nekoliko utakmica u Evroligi bili su u ponoru, ali ih je publika vraćala. Moderni sport ne pamti da cela dvorana navija za Crvenu zvezdu, a takav slučaj je i sa Partizanom. Teško je reći kakva bi situacija bila da mi imamo takve navijače", naveo je Mršić.

Meč počinje od 18.45, a druga utakmica na programu je sledećeg utorka u Zagrebu.

U drugoj polufinalnoj seriji vodi ekipa Mega Leksa, koja je savladala Budućnost u Morači 85:81.

Zvezda – Cedevita: Evroliga na Jadranu

Starsport
Reprizu prošlogodišnjeg finala ovoga puta gledaćemo ranije – i Crvena zvezda i Cedevita doživeli su neke neočekivane poraze, a na kraju je veću cenu platio zagrebački klub pošto će crveno-beli imati prednost domaćeg terena.

Promašena pojačanja na početku sezone, ubedljivi porazi na startu Evrolige i kiksevi kod kuće u ABA ligi, zatim i povreda Luke Mitrovića. Ništa nije delovalo ružičasto za Zvezdu, ali trener Radonjić uspeo je mnoge stvari da sastavi u hodu i da se to ne oseti na rezultatima. Crveno-beli jesu kiksnuli u Kupu, ali su u Evroligi premašili očekivanja i blizu su plasmana u Top 8, što bi bio ogroman uspeh.

Najveći individualni napredak ostvarili su Stefan Jović i Majk Cirbes – njihova saradnja jedan je od ključnih sastojaka Zvezdinog napada. Jović je potpuno iskoristio šansu koja mu se ukazala posle neuspešnih epizoda sa Mekelom i Vilijamsom, preuzeo je ključeve tima, počeo je raznovrsnije da asistira i da pogađa sa distance. Cirbes je napadački dominantan i u evroligaškim okvirima, dostojno je zamenio Marjanovića i po pravilu igra najbolje kada je najvažnije – to se najbolje ogleda u šutu sa linije slobodnih bacanja.

Njih dvojica biće izuzetno važni i u seriji sa Cedevitom jer su protivnički najbolji igrači upravo na tim pozicijama. Uz učinak u napadu, Jović je zadržao agresivnost u odbrani, a sa visinom od 198 cm nije preveliki hendikep ni ako čuva protivničke dvojke i trojke – u situacijama kada su Dangubić i Lazić na Pulenu, mada će se na omalenom Amerikancu menjati sva trojica.

Kompletnu najavnu analizu polufinalnih serija pročitajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: