Zlatna lopta: Mesi, Nejmar i Kristijano Ronaldo

Lionel Mesi, Nejmar i Kristijano Ronaldo uši su u uži izbor za ovogodišnju Zlatnu loptu.

Izvor: ÐN

Ponedeljak, 30.11.2015.

14:14

Default images
FIFA youtube screenshot

Dvojac iz Barselone i najbolji igrač Reala naći će se na podijumu 11. januara u Cirihu kada će svet dobiti novog najboljeg fudbalera.

Argentinac je rekorder sa četiri Zlatne lopte, Portugalac ima jednu manje, dok je Brazilac prvi put ušao u Top 3 fudbalera na svetu.

Mnogi su očekivali da za Ronalda neće biti mesta, ali mu je fantastična sezona na individualnom planu donela šansu da se ponovo bori za ovaj prestižni trofej.

Među onima koji su mogli da ga zamene svakako su dvojica sjajnih napadača Barselone i minhenskog Bajerna – Luis Suares i Robert Levandovski.

Katalonci su prošle sezone dominirali svetskim fudbalom i osvojili triplu krunu, a Mesi i Nejmar su bili među najzaslužnijima za takav poduhvat. Zajedno sa Luisom Suaresom, postigli su 122 gola, uz 66 asistencija, na 60 utakmica u svim takmičenjima.

Ronaldo nije uspeo da osvoji nijedan trofej, ali je zato uživao u sjajnoj golgeterskoj sezoni koju je završio sa 61 pogotkom i 21 asistencijom na 54 susreta.

Mesi se nalazi i u užem izboru za Puškaš nagradu za najlepši gol godine, a konkurencija su mu Alesandro Florenci (Roma) i Vendel Lira (Gojanense). Argentinac je u finalu Kupa protiv Atletik Bilbaa postigao sjajan pogodak posle solo prodora i oduševio fudbalski svet. Florenci je sa više od 45 metara savladao upravo golmana Barselone Ter Stegena, dok je Lima fantastičnim makazicama krunisao akciju Gojanensea.

Na ceremoniji kojoj su prisustvovali legendarni Edgar Davids i Nadin Kesler, odabrani su glavni konkurenti za ostale fudbalske nagrade. Karli Lojd, Aji Mijama i Selija Šašić konkurisaće za Zlatnu loptu ženskog fudbala, dok su Pep Gvardiola (Bajern Minhen), Luis Enrike (Barselona) i Horhe Sampaoli (Čile) u izboru za najboljeg trenera godine.

Kandidati u ženskoj konkurenciji su žil Elis (SAD), Mark Sampson (Engleska) i Norio Sasaki (Japan).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: