EP: Srbija izašla iz minusa

Reprezentacija Srbije zabeležila je prvu pobedu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine, pošto je u Novom Sadu savladala Jermeniju – 2:0 (1:0).

Izvor:

Petak, 04.09.2015.

20:45

Default images
StarSport

‘Orlovi’, koji su već izgubili sve šanse da izbore plasman u Francusku, su tako izašli iz minusa, pa sada imaju jedan bod, a nisu više ni poslednji u grupi I.

Srbija je povela u 21. minutu, kada je Hajrapetjan, posle pokušaja Andrije Živkovića poslao loptu u svoju mrežu, da bi konačan rezutlat postavio Adem Ljajić posle osam minuta igre u nastavku.

Takođe, nacionalni tim je zabeležio prvi trijumf u zvaničnim susretima još od duela sa Makedonijom (5:1) u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Brazilu 15. oktobra 2013. godine, dok Srbija po prvi put nije primila gol od duela sa Japanom iste godine.

Reprezentacija Srbije ostala je bez bodova posle odluke Suda za arbitražu u sportu da usvoji žalbu Albanije zbog prekinutog meča dva tima u Beogradu, ujedno je kažnjena i igranjem dve utakmice pred praznim tribinama, a ovo je bila prva.

Naredni duel naša selekcija, jubilarni 100. od kada je stekla nezavisnost, igra sa Francuskom, koja je samo formalno u našoj grupi, u ponedeljak u Bordou.
StarSport
Posle duže vremena naša reprezentacija odigrala je solidan meč, delimično je kontrolisala igru i na kraju zasluženo upisala prva tri boda u ovom 'mučnom' ciklusu.

Krenulo je ofanzivno od samog starta, da bi prvu šansu imali gosti u šestom minutu, kada je Vladimir Stojković zaustavio udarac Movsisijana sa ivice kaznenog. Već u sledećem napadu Filip Kostić je pogodio prečku, posle prodora Adema Ljajića, dok su makazice Aleksandra Mitrovića završile preko prečke.

Nastavili su 'Orlovi' sa napadima, da bi u 22. minutu stigli do prednosti preko Andrije Živkovića, ponovo posle akcije na levoj strani terena. Ovoga puta je Filip Kostić probio, došao u ravan sa petercem i poslao oštru loptu na peterac. Najmlađi reprezentativac u istoriji uspeo je nekako na drugoj stativi da zahvati loptu, a Hajrapetjan je potkolenicom poslao u mrežu.

Tim rezultatom otišlo se na odmor, iako su Jermeni pokušali da što pre stignu do izjednačenja, a posle samo osam minuta igre u nastavku Ljajić je doneo dva gola prednosti Srbiji.
StarSport
Golu je predhodio solo prodor Aleksandra Kolarova koji je prvo presekao akciju gostiju , a onda po levoj strani sa loptom pretrčao više od pola terena, ušao u šesnaesterac gostiju i šutirao u suprotni ugao, golman Kasparov je uspeo da odbrani njegov

Mogla je naša selekcija do kraja susreta da zabeleži i ubedljiviji trijumf, ali je udarac Nenada Tomovića sa ivice kaznenog zaustavila stativa, dok je pokušaj Dušana Tadića u samom finišu izblokiran.

U drugom meču naše grupe Danska i Albanija odigrali su meč bez golova u Kopenhagenu, pa je borba za drugo mesto, koje vodi direktno na završni turnir, i dalje otvorena.

Danci u narednom kolu, u ponedeljak, gostuju Jermeniji, dok Albanci dočekuju lidera grupe Portugal.

Tabela:
1. Portugal 4 0 1 7:4 12
2. Danska 3 2 1 8:4 11
3. Albanija 5 3 2 0 7:2 11
4. Srbija 6 1 1 4 5:11 1
5. Jermenija 6 0 1 5 5:5 1
StarSport
Sastavi:

Srbija: Stojković, Tomović, Ivanović, Spajić, Kolarov, Brašanac, Matić, Živković (od 59. Tošić), Ljajić (od 73. Fejsa), Kostić (od 84. Tadić), Mitrović

Jermenija: Kasparov, Hajrapetjan, Andonijan, Arzumanjan, Mkojan, Mkrčjan, Gazarjan (od 82. Simonjan), Piceli (od 65. Korjan), Mhitarjan, Ozbiliz (od 59. Hovhanisjan), Movsisjan

Utakmica je počela uobičajenom opreznom igrom na sredini, s tim da su naši reprezentativci nešto više imali loptu u svojim nogama, ali su Jermeni bili ti koji su prvi zapretili. Movsisjan se iskrao posle duboke lopte iza leđa naše odbrane, pokušao da pogodi bliži ugao sa 16 metara iskosa, ali je Stojković bio na mestu.

Već u sledećem napadu, Srbija je pogodila prečku posle akcije po levom krilu. Ljajić je dobro prošao, ušao u kazneni i poslao loptu na peterac a krilni napadač Štutgarta uhvatio volej i pogodio okvir gola. U nastavku akcije pokušao je Mitrović makazicama sa samo tri metra, ali je bio neprecizan.
StarSport
Nastavila je ekipa Radovana Ćurčića sa pritiskom, a takva igra isplatila im se u 22. miinutu kada su stigli do vođstva. Ponovo je akcija tekla po levom boku, ovoga puta je Filip Kostić probio, došao u ravan sa petercem i poslao oštru loptu na peterac. Najmlađi reprezentativac u istoriji uspeo je nekako na drugoj stativi da zahvati loptu, a Hajrapetjan je potkolenicom poslao u mrežu – 1:0.

Jermeni su pokušali da odgovore, zaigrali su visoki presing, ali nisu uspevali da dođu u izgledniju šansu da ugroze našu mrežu. Na kraju je iz daljine zapretio Piceli, da bi Mitrović nedugo zatim propustio fenomenalnu šansu za 2:0. Izborio se za loptu, sve je uradio sâm, ali je sa samo pet metara prebacio prečku. Udela u tome imao je i teren.

Ni posle vođstva naša selekcija nije stala, iako su Jermeni napadali sve žustrije, da bi novu priliku za 2:0 u 42. minutu propustio Ljajić. Novi ofanzivac Intera je promešao odbranu rivala i izborio se za prostor, ali je Kasparov uspeo da zaustavi njegov pokušaj. Jermeni su pokušali pritiskom i u samom finišu, ali i dalje nisu direktno ugrozili Stojkovića, pa je Srbija na odmor otišla sa minimalnom prednošću.
StarSport
Nije naša selekcija promenila pristup ni u nastavku, da bi u 53. minutu igre duplirala svoju prednost, a ponovo je Srbija stvorila gol-šansu posle akcije po levom krilu.

Kolarov je nanizao nekoliko protivničkih igrača, došao do šesnesterca i pokušao udarcem po zemlji da pogodi dalji donji ugao. Međutim, jermenski golman je bio dobro postavljen i uspeo je da interveniše, ali se lopta odbila pravo do Ljajića na petercu, koji je lepo pratio akciju, pa je lako zatresao praznu mrežu – 2:0.

Dva minuta kasnije Aleksandar Mitrović je još jednom pokazao da ne ume da kontroliše svoje ponašanje, pošto je posle prigovora dobio žuti karton. U 59. minutu oba selektora izvršila su po izmenu – Hovhanisjan je zamenio Ozbiliza, dok je strelac prvog gola Živković ustupio svoje mesto Zoranu Tošiću.

Mogla je Srbija do kraja susreta da zabeleži ubedljiviju pobedu, ali je udarac Tomića sa ivice kaznenog zaustavila stativa, dok je pokušaj Tadića izblokiran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

281 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: