Prečka spasla Srbiju, direktno u četvrtfinale

Vaterpolisti Srbije savladali su Australiju 10:9 (3:2, 2:2, 1:4, 4:1) i plasirali se direktno u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Kazanju.

Izvor: AK

Petak, 31.07.2015.

11:00

Default images
waterpoloserbia.org

Srbija je pre "kengura" nadigrala Crnu Goru i Japan, pa će kao prvoplasirani tim grupe D imati tri dana predaha pred nastavak takmičenja u nokaut fazi.

Posle izjednačenog prvog poluvremena, Australijanci dominiraju u trećem periodu i sa četiri uzastopna gola preokreću na 8:6. "Delfini" pojačavaju tempo u poslednjih osam minuta te uzvraćaju istom serijom za pobedu.

Po dva gola za Srbiju postigli su Filip Filipović, Stefan Mitrović i Milan Aleksić, dok su po gol dali Slobodan Nikić, Duško Pjetlović i Miloš Ćuk. Australiju je sa tri gola predvodio Aron Janger, dok je dva postigao Svift.

Srbiji je za prvo mesto bio dovoljan i nerešen rezultat, a pobedom sa manje od tri gola razlike ostavila je Australiju na drugom mestu u grupi.

"Kenguri" će u osmini finala igrati protiv Južne Afrike, Crna Gora će kao trećeplasirana u grupi na Kazahstan, dok su potencijalni rivali Srbije u četvrtfinalu su SAD, Italija, Kanada ili Brazil.

Direktan plasman u četvrtfinale obezbedili su još Mađarska, Hrvatska i Grčka.

Tok meča:

Kao i protiv Japana, Srbija prva prima gol, Australijanci tresu mrežu već u prvom napadu preko Risa Houdena sa pozicije centra, ali "delfini" brzo prave preokret. Prvo je junak pobede nad Japanom Slobodan Nikić izjednačio, da bi samo 15 sekundi kasnije prednost doneo Miloš Ćuk (2:1).

Nakon nekoliko propuštenih napada, selektor Savić traži tajm-aut, nakon koga sjajno reaguju Mandić i Duška Pjetlovića koji sa dva metra zakucava loptu u mrežu. Međutim, Australijanci uzvraćaju, opet forsiraju igru preko centra, te uz malo sreće pogađa Nejtan Pauer za 3:2 posle prvog perioda.

Prvi do gola i u drugom periodu stižu Australijanci, sredinom period pogađa Aron Janger, ali već u sledećem napadu napadačke probleme Srbije sjajnim lobom rešava Filp Filipović (4:3).

"Kenguri" su nastavili da sjajno pariraju "delfinim", posle sjajnog uplivavanja Tajler Martin postiže novi gol za Australiju nakon dodavanja na dva metra. Međutim, i ovaj put je Srbija imala ekspresan odogovor, posle dugog napada, Milan Aleksić je pronašao "rupu" i udarcem uz poršnicu vode zatresao mrežu za 5:4 na poluvremenu.

Na otvaranju drugog poluvremena Srbija prvi put stiže do dva gola prednosti, Stefan Mitrović pogađa za 6:4, ali rival pojačava ritam, te u roku od dva minuta potiže tri gola preko Svifta, Džonoa Koterila i Arona Jangera, pa preokreće na 7:6.

Srbija ulazi u sve veću krizu, deluje nemoćno u napadu, dok rival nastavlja da trese mrežu, te novim golom Jangera stiže do dva gola razlike. Užasan period Srbija je okončala propuštenim napadom sa igračem više, pa juri 8:6 u poslednjih osam minuta.

Iako Australija i četvrti period brže stiže do lopte, Srbija uspeva da se odbrani, a onda uz dosta sreće Milan Aleksić smanjuje zaostatak. Usledila je još jedna sjajna igra odbrane, nakon čega Pjetlović sa pet metara pogađa u rame golmana Australije, a u nastavku napada "delfini" gube loptu.

Nisu mogli Australijanci opet da ugroze gol našeg tima, da bi pet minuta pre kraja Srbija izjednačila rezultat. Nije bilo pravog rešenja u napadu, ali sjajni Stefan Mitrović uspeva da ubaci loptu u mrežu (8:8). Srbija je nastavila u furioznom ritmu, odbrana je potpuno zaustavila "kengure", a sjajan period igre fantastičnom golom dijagonalom uz površinu vode u preokret kruniše Živko Gocić.

Nije pomogao Australiji tajm-aut, "delfini" se opet uspešno brane, a onda Filip Filipović novim projektilom najavljuje pobedu (10:8). Minut i po pre kraja Australija se vraća u igru. Rival dobija napad sa igračem više, a Svift potiže novi gol i smanjuje na gol zaostatka.

Rival je umalo izjednačio, posle šuta Jangera lopta je bila na gol liniji, a arbitri su presudili da nije ušla u gol. Savićevi momci propuštaju sledeći napad, Australija kreće po izjednačenje, ali je sreća opet bila uz Srbiju, rival pogađa prečku, pa Srbija dobija loptu koju je zadržala do poslednje sekunde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: