U20: Srbija je prvak sveta!!!

Fudbaleri Srbije do 20 godina novi su prvaci sveta, pošto su u finalu pobedili Brazil sa 2:1 posle produžetaka!

Izvor: SO

Subota, 20.06.2015.

06:40

Default images
Getty Images

Ekipa Veljka Paunovića tri puta je igrala produžetke i jednom penale, da bi na kraju postigla jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog fudbala.

’Orlići’ su poveli u 70. minutu golom Mandića, izjednačio je Pereira tri minuta kasnije, a u 118. minutu Nemanja Maksimović doneo je Srbiji titulu šampiona sveta.

Posle meča mnogo emocija – suze radosnice, skakanje, slavlje. Momci su pokazali umeće i karakter i zaslužili su svaki trenutak radosti.

Srbija: Rajković, Gajić, Antonov, Zdjelar, Veljković, Babić, Šaponjić (Ilić 95), Maksimović, Mandić (Gaćinović 75), Živković, S. Milinković-Savić (Jovanović 82).
Brazil: Žean, Žoao Pedro, Lukao, Marlon, Danilo, Giljerme, Bošilija (Pereira 65), Gabrijel Žezus (Alef 90), Žorž, Jaja (Malkolm 74), Žean Karlos.

U prvom poluvremenu Brazil je bio za nijansu bolji rival, iako ekipe nisu preuzimale mnogo rizika.

Našima je nedostajao završni pâs, a najbolju priliku propustili smo u 45. minutu, kada je Milinković-Savić šutirao glavom, ali golman Žean je odbranio.

Sa druge strane, Brazil je imao nekoliko dobrih udaraca i akcija, ali je Rajković bio raspoložen, pa je na semaforu stajalo 0:0.

Na početku drugog poluvremena izglednu šansu propustio je Brazil, lopta je završila preko gola, a u 60. minutu ’Orlići’ stvaraju novu šansu – Milinković-Savić je pronašao Živkovića na desnoj strani, on je doturio loptu do Gajića koji je utrčao, ali njegov udarac brani Žean.

Ipak, u 70. minutu spasa nije bilo, savršena akcija Srbija rezultirala je vodećim pogotkom. Počelo je dodavanjem Zdjelara za Mandića, koji je lepo sačuvao loptu i prosledio je na suprotnu, desnu stranu do Živkovića. On dodaje loptu do Maksimovića, usledio je njegov centaršut, lopta uz blagi odbitak završava na drugoj strani, a Mandić je na pravom mestu i šalje loptu u gol.
Beta/AP
Međutim, posle datog gola našoj reprezentaciji pala je koncentracija i gol je olako primljen samo tri minuta kasnije. Pereira je na levoj strani promešao četvoricu naših igrača koji nisu bili dovoljno odlučni, Rajković je dotakao loptu, ali nije uspeo da spreči njen put ka mreži.

Brazilci su posle gola zaigrali bolje i do kraja regularnog dela su pritiskali gol Srbije, u 92. minutu Pereira je sjajno šutirao iz slobodnjaka, a Rajković se bacio i spasao gol.

U produžecima su se naši konsolidovali, tek u završnici je Brazil stvorio jednu šansu, ali Malkolm nije dobro šutirao.

U jednom trenutku delovalo je da je Srbiji ponestalo svežine, ali u drugom produžetku naši kao da su dobili novu dozu energije.

Počelo je snažnim udarcem Maksimovića sa ivice kaznenog prostora, ali je lopta završila tik iznad prečke.

Posle još jedne solidne prilike na obe strane usledio je ključni trenutak, 118. minut. Rezervista Ilić je sačuvao loptu i prošao po desnoj strani i dodao za Živkovića. Usledio je pravovremeni pâs za Maksimovića, koji ostaje hladnokrvan i šmekerski ’spoljnom’ šalje loptu ispod Žeana – 2:1.

Izdržali su naši još tri minuta, tri duga minuta u kojima su nam svima poigravali nervi, ali uspeli su.

Srbija je prvak sveta!

Tok meča:

Beta/AP
120 min. KRAJ! Srbija je prvak sveta!!!

118. min. GOL!!! Srbija vodi!!! Perfektna kontra Srbije. Rezervista Ilić je sačuvao loptu i prošao po desnoj strani i dodao za Živkovića. Usledio je pravovremeni pâs za Maksimovića, koji ostaje hladnokrvan i spoljnom šalje loptu ispod Žeana – 2:1.

112. min. Odličan šut Žoaa Pedra sa više od 25 metara, ali je Rajković sjajno intervenisao.

111. min. Centaršut Živkovića, Babić je usamljen na desnoj strani, ali njegov šut glavom bio je slab.

109. min. Kiša je stala, a Srbija je stvorila izuzetnu priliku. Maksimović je sjajno šutirao sa ivice kaznenog prostora, lopta je oštro išla ka golu, ali je završila malo iznad prečke.

105. min. Velika šansa za Brazil posle duplog pâsa, Malkolm je bio u prilici, ali su se naši nekako odbranili.

98. min. U Ouklendu je počeo pljusak, pa su uslovi za igru sada teži.
Getty Images
KRAJ Ponovo produžeci, Srbija će ih igrati četvrti put u nizu.

92. min. Slobodan udarac za Brazil sa dvadeset metara, Pereira je prebacio živi zid, ali se Rajković bacio i uspeo da odbrani.

- Brazil je preuzeo inicijativu i njegovi igrači trenutno deluju svežije na terenu.

77. min. Novi Giljermea sa ivice šesnaesterca, ali Rajković izbacuje loptu u korner.

73. min. GOL! Brazil je izjednačio. Kratko je trajala radost Srbije, brzo je pala koncentracija i dopušten je gol. Pereira je na levoj strani promešao četvoricu naših igrača i šutirao, Rajković je dotakao loptu, ali nedovoljno da spreči njen put ka mreži.

70. min. GOL! Srbija vodi! Savršena akcija ’Orlića’ za vođstvo. Počelo je dodavanjem Zdjelara za Mandića, koji je lepo sačuvao loptu i prosledio je na suprotnu, desnu stranu do Živkovića. On dodaje loptu do Maksimovića, usledio je njegov centaršut, lopta uz blagi odbitak završava na drugoj strani, a Mandić je na pravom mestu i šalje loptu u gol.
Beta/AP
66. min. Opasan udarac Giljermea sa ivice kaznenog prostora, ali lopta završava pored gola.

60. min. Verovatno najbolja prilika za Srbiju do sada. Milinković-Savić je pronašao Živkovića na desnoj strani, on je doturio loptu do Gajića koji je utrčao, ali njegov udarac brani Žean. Možda je Gajić mogao i da vrati loptu...

- Nekoliko situacija u kojima je Srbiji nedostajalo završno dodavanje, ali i dve-tri potencijalno opasne akcije na drugoj strani.

48. min. Izuzetna prilika za Brazil. Žorž je probio Gajića po desnoj strani, Rajković je skrenuo put lopte, zatim ju je izbio Antonov na nogu rivalu, ali lopta je završila preko gola.
Getty Images
Kraj poluvremena Igralo se bez mnogo rizika, Brazil je bio bolji u prvih dvadesetak minuta, ali Srbija se potom oslobodila pritiska.

45. min. Velika šansa za Srbiju! Posle nekoliko situacija u kojima nismo uspeli da stignemo do završnice, Orlići stvaraju veliku priliku. Živković je izveo korner sa desne strane, Babić je glavom vratio loptu u peterac, ali udarac Milinković-Savića hvala golman Žean.

34. min. Gajić šutira sa tridesetak metara, solidan pokušaj, ali golman Žean hvata loptu.

29. min. Šaponjić je lepo zadržao loptu, videli smo polukontru Srbije koja je završena prekršajem nad Gajićem iskosa sa desne strane. Živković je odabrao da šutira direktno ka golu i učinio je to neprecizno.

25. min. Žoao Pedro je pretrčao 70-80 metara, nakratko je odložio loptu do saigrača, ubrzo mu je vraćena, a njegov šut sa desetak metara po zemlji završio je pored gola.

20. min. Brazil ima blagu inicijativu, a novu šansu stvorio je Gabrijel Žezus solo prodorom po desnoj strani. Prošao je Antonova i Babića, ali je njegov šut Rajković izbacio u korner.

10. min. Prva prava šansa na utakmici, imao ju je Brazil. Posle slobodnjaka sa desne strane Veljković je izbio loptu pravo na nogu Žeana Karlosa, ali njegov udarac brani Rajković.

5. min. Milinković-Savić je primio loptu i oslobodio se čuvara na tridesetak metara od gola, ali je prejako dodao za Šaponjića u prostor.

1. min. Mandić sa leve strane ubacuje u šesnaesterac, ali Živković kasni za sekundu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1628 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: