Repriza 2011, Novak prošao Belučija

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Mastersa u Rimu, trijumfom u tri seta nad Tomažom Belučijem iz Brazila.

Izvor: JT

Četvrtak, 14.05.2015.

19:25

Default images
Getty Images

Đoković je do trijumfa došao posle preokreta, sa 5:7, 6:2, 6:3, posle dva sata igre, u pravoj reprizi njihovog duela iz 2011. godine u Madridu.

Novak će se u četvrtfinalu sastati sa Keijem Nišikorijem iz Japana, koji je bio bolji od Viktora Troickog sa 6:4, 6:3, a taj meč je na programu u petak od 16 časova.

Novak je protiv Belučija odigrao poprilično stegnut meč, malo je izlazio na mrežu, a bilo mu je potrebno vreme da pronađe pravi ritam na servisu rivala kojim bi mogao da nadmudri brazilskog tenisera.

Beluči je to iskoristio u prvom setu, prvi je stigao do brejka, a to kao da je nateralo Novaka da za nijansu podigne nivo igre, pa je tako i izborio treći set. Srpski teniser je bio konkretniji u odlučujućem setu, a baš kada su svi mislili da će brzo završiti meč, pala mu je koncentracija, ali je srećom brzo uspeo da se razmrda i reši meč u svoju korist.

Tok meča:

Getty Images
Novak je odlično ušao u meč, sigurnim servis gemom, u kojem je imao tri vinera i brzo je došao do startne prednosti. Beluči je uspeo da uzvrati za 1:1, ali pošto ga je srpski teniser dobro namučio, a potom ponovo bez problema došao do prednosti.

Prvi reket sveta je odlično servirao i to mu je donosilo prednost u odnosu na Belučija, koji je više grešio. Međutim, barem u prvim gemovima poslednjeg duela osmine finala Novak nije dolazio do prilike za brejk.

Sve se to promenilo u osmom gemu, kada je Novak bio poprilično defanzivan, ali je uspeo da izbori tri brejk lopte. Ipak, Beluči je uspeo da mu uzvrati svaki put, čak i kada je posle sjajne razmene udaraca Đoković izborio treću priliku da mu oduzme servis pogodivši liniju, pa je rezultat tada bio 4:4.

Uprkos načinu na koji je Beluči osvojio prethodni brejk, Novak je ponovo bio siguran na servisu, a Brazilac je uzvratio na isti način. Srpski teniser je potom odigrao svoj najlošiji servis gem od početka meča, što je Beluči kaznio brejkom. Brazilac je tada osvojio četiri poena na Novakovom servisu duplo više nego u prethodna četiri zajedno i poveo sa 6:5, a potom odservirao za prvi set posle 51 minuta igre.
Getty Images
Novak je uspeo da ostavi prvi set iza sebe i povede na startu drugog, a iako je nagoveštavala šansa da bi mogao da iznenadi Belučija na servisu, Brazilac je izjednačio na 1:1. Tada je srpski teniser započeo svoj niz, odlično je odservirao, a potom je pritiskao Belučija, što se na kraju i isplatilo brejkom. Novak je tada poslao na drugu stranu mreže neverovatno visoku loptu, koja je upala u teren, a Brazilac nije mogao da odgovori na to.

Najbolji teniser sveta je od tada preuzeo potpunu kontrolu nad setom. U celom setu je prepustio pet poena na svom servisu rivalu, a novim brejkom je završio set za 6:2 i uveo meč u treći set.

U odlučujućem setu na startu nije bilo brejkova. Novak je bio konkretniji, ali je Beluči uspevao u pojedinim trenucima da ga namuči. Ipak, u šestom gemu, Novak je konačno iskoristio greške svog rivala. Imao je četiri šanse za brejk i tek četvrtu je iskoristio posle dvostruke servis greške Brazilca za vođstvo od 4:2.

Međutim, Novak se odmah opustio posle brejka, što je Beluči znao da kazni i uzvrati na isti način, ali je srpski teniser potom bez izgubljenog poena oduzeo servis Brazilcu. Prvi reket sveta je potom rutinski uspeo da završi meč kada je Brazilac na meč lopti poslao loptu u aut posle dva sata igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: