Hamilton suveren, Raikonen drugi!

Luis Hamilton nastavio je dominaciju u Formuli 1, ostvario je treću pobedu u ovogodišnjem šampionatu i učvrstio se na prvom mestu.

Izvor: AK

Nedelja, 19.04.2015.

17:00

Default images
foto: Beta/AP

Britanac je vodio od starta do kraja Velike nagrade Bahreina, iako su mu konstantno pretili konkurenti.

Drugo mesto je osvojio junak ove trke Kimi Raikonen, koji je dva kruga pre kraja iskoristio grešku Nika Rozberga. Do četvrte pozicije je stigao drugi Finac, Valteri Botas, takođe zahvaljujući greškama Sebestijana Fetela.

U prvih dest su bili još Danijel Rikardo, Roman Groža, Serhio Peres i Danil Kvjat, koji su iskoristili probleme Felipea Mase, koji je stigao kao deseti, te Nika Hilkenberga i Karlosa Sajnsa juniora.

Hamilton tokom trke nije uspeo da napravi veću razliku u odnosu na konkurenciju, dugo mu je za repom bio timski kolega Rozberg, ali Britanac je i pored toga izgledao nedostižno, te je stigao do 36. pobede u karijeri.

Raikonen je odvezao najbolju trku otkako je stigao u Ferari te na kraju izašao kao najveći pobednik Bahreina, iskoristivši greške timskog kolege Fetela, te Rozberga tokom trke.
foto: Beta/AP
Finac je na samom startu preuzeo treće mesto od Nemca, ali je Rozberg u svom Mercedesu brzo vratio svoju poziciju, a onda iskoristivšu dva loše kočenja Fetela zaobišao i zemljaka.

U nastavku trke Fetel je napravio ukupno četiri greške, te desetak krugova pre kraja izgubio i četvrto mesto od odličnog Botasa, dok je Raikonen agresivnom vožnjom stigao Rozberga 5-6 krugova pre kraja, čekao svoju šansu, te na startu 56. je konačno dočekao i zaobišao rivala posle njegovog izletanja sa staze.

Posle četiri trke Hamilton je lider sa 93 boda, Rozberg se probio na drugo mesto sa 66, bod manje ima Fetel, dok je četvrti Raikonene sa 42. Slede Felipe Masa i Botas.

Naredna trka u šampionatu voziće se 10. maja u Barseloni, za Veliku nagradu Španije.

Velika nagrada Bahreina:
1. Luis Hamilton (Mercedes, V. Britanija) 1:35:05,809 sati
2. Kimi Raikonen (Ferari, Finska) +3,380 sekundi
3. Niko Rozberg (Mercedes, Nemačka) +6,033
4. Valteri Botas (Vilijams, Finska) +42,957
5. Sebastijan Fetel (Ferari, Nemačka) +43,989
6. Danijel Rikardo (Red Bul, Australija) +1:01,751 minuta
7. Roman Grožan (Lotus, Francuska) +1:24,763
8. Serhio Peres (Fors Indija, Meksiko) jedan krug
9. Danil Kvjat (Red Bul, Rusija) jedan krug
10. Felipe Masa (Vilijams, Brazil) jedan krug
...

Generalni palsman:
1. Hamilton 93
2. Rozberg 66
3. Fetel 65
4. Raikonen 42
5. Masa 31
...

Poredak konstruktora:
1. Mercedes 159
2. Ferari 107
3. Vilijams 61
4. Red Bul 23
5. Zauber 19
...

Tok trke:

foto: Beta/AP
Zbog tehničkih problema Dženson Baton nije mogao da startuje, dok je Felipe Masa imao problema na startu kruga za zagrevanje, pa je umesto sa šeste pozicije, krenuo iz pit-stopa.

Već u uvodnim krugovima Rozberg je izgubio treće mesto, sjajno je krenuo i obišao ga Kimi Raikonen u Ferariju. Nemac je u četvrtom krugu izvršio pritisak na Finca i obišao ga, te odbranio napad pa je vratio svoje mesto sa starta.

Stjuardi će istražiti start Lotusovog Pastora Maldonada, jer je bio van svoje pozicije prilikom početka trke.

U jednom trenutku lider Hamilton je otišao preširoko, pa mu je Fetel bio odmah za repom, ali je Britanac odbranio poziciju. U međuvremenu, Rozberg je pojačao tempo, pobegao Raikonenu, te napao drugog vozača Ferarija, propustivši da kazni njegovo prolizavanje u četvrtoj krivini.
foto: Beta/AP
Duel Nemaca konačno pripada Mercedesovom, nakon kasnog kočenja Fetela u devetom krugu, Rozberg koristi DRS i preuzima drugu poziciju pa su trko vodila dva Mercedesa ispred dva Ferarija.

Usledila je međusobna borba timskih kolega iz oba tabora, te serija odlazaka u pit-stop, malo tumbanje pozicija, da bi nakon što su svi obavili promene guma, poredak ostao nepromenjen – Hamilton, Rozberg, Fetel, Raikonen, posle 18 od 57 krugova.

Sa novim gumama Rozberg je bukvalno leteo stazom i pobegao na 12 sekundi od Fetela, te počeo da vrši pritisak na Hamiltona kojem se Nemca "zalepio" za rep. Borbu Mercedesa iskoristio je bivši četvorostruki šampion, te se uključio u borbu za prvo mesto sa manje od dve sekunde zaostatka. 05Raikonen je na distanci, ali ne suviše daleko od lidera trke, dok njemu preti Valteri Botas, a iza njih je Danijel Rikardo. U međuvremenu, Maldonado je kažnjen sa pet sekundi, ali iako 15. na stazi, u 13. krugu je vozio najbrže od svih.

Sredinom trke vodila se zanimljiva borba u sredini karavana, u koloni koju predvodi Masa, Hilkenberg je prestigao Alonsa na 11. mestu, potom je Španca zaobišao i Nasr, dok je do 13. pozicije napredovao ranije pominjani Maldonado.

U međuvremenu, posle novih odlazaka u pit-stop, prvo mesto preuzeo je Botas, ispred Raikonena i Hamiltona, a Fetel preskočio Rozberga. Međutim, četvorostruki šampion opet pravi katastrofalnu grešku, pa dopušta treći put da ga zemljak prestigne.

Vozač Ferarija je pritom oštetio prednje krilo pa je morao u bok na zamenu, što ga je poslalo na petu poziciju. Posle nešto dužeg boravka na čelo nego što je očekivano, na zamenu guma otišao je i njegov timski kolega Raikonen, pa je poredak posle 42 kruga bio – Hamilton, Rozberg, Raikonen, Botas, Fetel.
foto: Beta/AP
Zbog problema sa kočnicama trku je pre vremena završio Maldonado, a Raikonen je napao drugoplasiranog Rozberga. Prednost Nemca je pala sa 19 na 13 sekundi, a 11 krugova pre kraja Finac je kasno manje od deset.

U međuvremenu, Hamilton je iako sa tek pet sekudi prednosti delovao nedostižno, dok se iza njega vodila velika borba za drugo mesto. Da li zbog razlike u gumama, Rozberg je nastavio da gubi prednost ispred Raikonena, koji je četiri kruga bio samo dve sekunde iza Nemca.

Velika borba se vodila i za četvrtu poziciju, Botas je napravio nekoliko grešaka, pa mu se Fetel približio, ali je Finac odžavao vođstvo zahvaljujući jakom motoru Vilijamsa. Nemac je u jednoj krivini bio za repom rivala, ali je četvrti put na trci napravio veliku grešku te kasno zakočio, za malo izbegavši kontakt. Dva kruga pre kraja Raikonen preuzima drugo mesto. Rozberg je u prvoj krivini napravio početničku grešku, kasno je kočio i izleteo sa staze, što Finac koristi i prestiže ga pred poslednji krug u Bahreinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: