Novak uspeo što niko drugi nije!

Novak Đoković savladao je osmog igrača sveta Tomaša Berdiha sa 7:5, 4:6, 6:3 u finalu turnira iz Masters 1000 serije u Monte Karlu.

Izvor: ÐN

Nedelja, 19.04.2015.

14:14

Default images
Beta/AP

Đoković je tako postao prvi teniser u istoriji koji je osvojio prva tri Masters turnira u sezoni – Indijan Vels, Majami i Monte Karlo.

To je Novaku 23. trofej iz Masters 1000 serije, čime se izjednačio sa Rodžerom Federerom na drugom mestu večne liste, iza Rafaela Nadala sa 27.

Meč nije bio naročito kvalitetan – Đoković je bio nervozan, retko je preuzimao incijativu u poenima, ali nijednog trenutka nije odustajao, ’kopao’ je sve do pobede i četvrte titule u sezoni.

Počelo je kao i u meču sa Nadalom – brejkom rivala i vođstvom 2:0. Međutim, Đoković je preokrenuo, poveo je sa 5:3 i servirao je za set. Međutim, Berdih je bio agresivan i uspeo je da vrati brejk i da dođe do 5:5.

Novak je u završnici prvog seta povratio koncentraciju i realizovao je treću set loptu za vođstvo.

Obojica su imali brejk prilike na početku drugog seta, Đoković je spasao 0:40 i poveo sa 3:2, posle čega je usledio prekid zbog kiše od 72 minuta.

Novak je propustio brejk loptu po povratku na teren, a onda je Berdih zaigrao sjajno, pogađao snažno i duboko, napravio je brejk i bez problema ga sačuvao za izjednačenje u setovima.

Opao je tonus u Čehovoj igri, počeo je da greši, a Novak je to iskoristio i brzo je došao do 4:0. Međutim, u čudnom meču sa mnogo uspona i padova, ni to nije bio kraj – Berdih dolazi do 4:2 i brejk lopte za potpuni povratak u meč, ali tada je ritern na drugi servis poslao u mrežu.

To se ispostavilo kao ključni trenutak meča – Đoković je osvojio taj i sledeći gem na svoj servis, čime je došao do 52. trofeja u karijeri, a drugog u Monte Karlu, posle 2013. godine. To je ujedno bio i 21. uzastopni put da je Novak dobio treći, odlučujući set na Masters 1000 turnirima.

Tok meča:

Srpski teniser svojim servisom otvorio je gem, ali je dvema greškama brzo upao u problem. Na 15:30 Berdih je pogodio viner bekhend paralelom i posle novog lošeg udarca Đokovića poveo sa 1:0. Novak je mnogo grešio na startu meč – tri bekhenda nisu bila dobra i Čeh je lagano materijalizovao stečenu prednost – 2:0.

Đoković je konačno počeo da pogađa prvi servis zbog čega je dobijao priliku da brže završava poene. Upisao je dva vinera forhendom, a onda posle greške uspeo da se upiše na semafor – 2:1.

Tomaš je odlično počeo meč – bio je siguran i sa forhenda i sa bekhenda, a servis mu je dovoljno dobro funkcionisao da ne brine za svoje gemove. Lagano je dobio još jedan, ali je Novak uzvratio istom merom i posle prvog asa smanjio na 3:2. Prvi put prvi igrač sveta pripretio je na servis protivnika u šestom gemu i odmah vratio izgubljeni brejk. Sačekao je nekoliko grešaka protivnika i došao do prve prilike. Berdih je prvu spasao odličnim kik servisom, ali je vezao nove dve greške i Novak je izjednačio na 3:3.

Sledeći gem počeo je sjajnim forhendom Čeha koji je brzo mogao do 0:30, ali mu je Đoković poslao jednu lopticu pod noge. Sigurno je odigrao sledeća tri poena i greškama rivala prvi put poveo u meču sa 4:3.

Nastavio je Tomaš sa velikim brojem grešaka, a Novak je pametno držao lopticu u igri. Dva bekhenda Berdih je izbacio u aut i Novak je došao do dve vezane brejk lopte. Prvu je spasao asom, ali kod druge nije imao šanse i Srbin je došao na korak do seta.

Deveti gem prvog seta počeo je brzim poenima češkog predstavnika za 0:30. Nole je odličnim drop šotom i lobom izjednačio, pre nego što je njegov protivnik sjajno riternirao forhendom i izborio novu šansu. Danas pomalo umorni Đoković je nakon duge razmene ubacio lopticu u mrežu i vratio Berdiha u set – 5:4. Obojica igrača lako su osvojila po još jedan gem, a kada se očekivalo da Berdih izbori taj brejk, Đoković je pokazao zašto je bez premca najbolji na svetu. Sjajno je koristio nešto slabiji servis i stigao do dve vezane brejk lopte, obe propustio, a onda vezao dva poena i insajd in forhendom rešio prvi deo igre u svoju korist – 7:5.

Drugi set počeo je sigurno na obe strane – dva brza gema i na semaforu jepisalo 1:1.

Red je došao na Berdiha da spasava brejk, iako je brzo stigao do tri vezane gem lopte. Novak nije želeo da odustane od gema, odlično je vraćao servis i zahvaljujući riternima vezao četiri poena za novu šansu. Međutim, trenutno osmi igrač sveta izvukao je dobre servise i izjednačio na 2:2.

Odličnu seriju poena Čeh je nastavio u petom gemu – forhendima je oterao Đokovića od linije i agresivnom igrom došao do 0:40. isti scenario iz prošlog gema ponovio se i sada – srpski teniser zadržao je smirenost i neutralisao sve prilike protivnika.

Posle dobijenog gema za 3:2 kiša je počela jače da pada, pa je sudija odlučio da prekine meč i igrače pošalje u svlačionicu. Prekid je trajao 72 minuta, a Novaku je proradio bekhend ritern i najviše zahvaljujući tome došao je do brejk lopte. Međutim, Berdih je hrabro odgovorio i prvi je napao u narednom poenu, da bi još po jednim snažnim forhendom i servisom izjednačio na 3:3.

Oba tenisera igrali su bolje nego pre pauze, a u sledećem gemu Čeh je izvanredno čitao servise rivala i odmah napadao forhendom. Dve brejk lopte je Đoković spasao, ali je na trećoj Berdih sve vreme diktirao ritam i iznudio je grešku rivala – 4:3.

Čeh je igrao veoma dobro i diktirao je poene, pa je lako osvojio i naredna dva gema na svoj servis i tako je izborio treći set – 6:4. Novak je lako osvojio početni gem trećeg seta, a Berdihov nivo igre malo je opao, pa je od 40:15 Đoković došao do izjednačenja. Usledio je izvanredan ritern srpskog tenisera za brejk loptu, a zatim i greška Čeh forhendom – 2:0.

U sledećem gemu Berdih je došao do 15:30, ali je Đoković vezao tri poena i poveo je sa 3:0.

Novak je bio sigurniji sa osnovne linije, a Čeh je počeo da žuri i da pravi greške – Đoković je to iskoristio i posle nove greške rivala forhendom realizovao je brejk šansu za 4:0.

Činilo se da je meč tada rešen, ali Novak u narednom gemu vraća suparnika u igru – promašen zicer forhendom, dupla greška, a zatim i neuspešan lob na brejk lopti i Berdih je smanjio na 4:1.

I u sledećem gemu Đoković je imao šansu da prelomi meč, pošto je u vrlo dugom gemu dva puta imao brejk šansu. Na prvoj je Berdih odservirao sjajno, ali na drugoj je Đoković ritern posle drugog servisa poslao u mrežu, da bi Čeh ubrzo smanjio na 4:2.

Novak je pogrešio u prvom poenu u narednom gemu, ali onda je ljutito napravio viner već u drugom udarcu sledećeg poena. Iako je vodio sa 40:15, loš drop šot bio je uvod u dramu, pošto je Berdih sa dve nestvarne bekhend paralele došao do brejk lopte.

Ipak, tada je Čeh ritern na drugi servis poslao u mrežu i olakšao je posao Novaku, koji osvaja još dva poena i uz glasan uzvik kreće ka klupi – 5:2. To se ispostavilo kao presudni trenutak meča - iako je u sledećem gemu propustio meč loptu, Đoković na svoj servis nije imao problema i došao je do titule. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

478 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: