Dubai: Berdihu set, Novaku finale

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale turnira serije 500 u Dubaiju pošto je posle velike brobe savladao Tomaša Berdiha.

Izvor: B92

Petak, 27.02.2015.

16:10

Default images
Beta/AP Photo/Kamran Jebreili

Srpski teniser slavio je sa 6:0, 5:7, 6:4 i tako ostvario 18. pobedu u 20. međusobnom duelu sa Čehom.

Đoković je briljantno počeo meč, dobio je osam od prvih devet gemova i imao je velikih 6:0 i 2:1 uz brejk prednost u drugom setu.

Od tog trenutka na terenu je viđena potpuno drugačija slika. Berdih je zaigrao mnogo slobodnije i bolje, Đokovićev nivo igre je znatno pao, pa je Čeh uspeo da se u finišu izbori za treći set.

Više od toga ipak nije mogao. Đoković je ključni brejk u trećem setu napravio u eptom gemu i sačuvao je prednost do kraja.

Njega u finalu čeka Rodžer Federer koji je prethodno lako pobedio hrvatskog tinejdžera Bornu Ćorića. Biće to njihov 37. međusobni okršaj, Federer vosdi sa 19-17 u pobedama, ali u finalnim duelima Novak je dobio sedam od 11 duela.

Tok meča:

Novak je sjajno otvorio meč, pošto je sa dve odlične paralele stigao do 30:30, da bi zatim pravovremenim izlaskom na mrežu stvorio prvu brejk loptu. Usledio je solidan ritern i duža razmena udaraca, posle čega Berdih šalje lopticu u aut za prvi brejk na meču. Đoković je i u naredna dva gema odigrao fenomenalno i pokazao da je veoma raspoložen za igru. U drugom gemu smo videli i prvi dropšot, a ubrzo je i potvrdio brejk. Iako Čeh nije servirao loše, jednostavno nije imao rešenja za Novakove udarce, pa je prvi teniser planete za devet minuta stvorio dva brejka viška – 3:0.

Nastavio je Novak u istom ritmu, iako je Berdih uspeo da osvoji dva poena u četvrtom gemu, ali je raznovrsni Đoković ekspresno stigao do 4:0. Zatim, tek u petom gemu je Čeh izgledniju priliku za prvu gem loptu, ali nije uspeo da do nje i stigne, pošto nikako ne može da izađe iz ritma koji je nametnuo Srbin. Prvi teniser sveta je propustio dve šanse, ali ne i treću koju je pretvorio u novi brejk, a zatim posle samo 23 minuta igre stigao i do vođstva u setovima – 6:0. Berdih je uspeo da se upiše na semafor tek u sedmom gemu ovog meča, pošto je drugi set otvorio nešto sigurnijom igrom na svoj servis. Uspeo je po prvi put da stigne do gem lopte, a već prvu je pretvorio u vođstvo. Međutim, ono nije dugo trajalo jer je Novak uzvratio na sličan način – 1:1.

Berdiha je vraćeni brejk potpuno vratio u život. Počeo je da udara lopticu mnogo slobodnije, imao je i podršku publike, pa je Đoković ispred sebe imao mnogo teži zadatak.

Srpski teniser se u šestom gemu konsolidovao, izjednačio je na 3:3, ali u osmom gemu Berdih je napravio novi brejk, poveo je sa 5:3, ali nije uspeo da odservira ya set. Đoković je još jednom odigrao najbolje kada je bilo najpotrebnije, izborio se za dve vezane brejk šanse i drugu je pretvorio u gem - 5:4.

Bez većih problema Novak je izjednačio na 5:5, a u 11. gemu imao je dobru šansu. Dobio je prva dva poena, ali Berdih je dobio naredna četiri i uspeo je da povede sa 6:5.

U tom 11. gemu Novak je povredio malo prste na desnoj ruci, imao je medicinski tajm-aut i očigledno je to uticalo na sledeći gem. Berdih je stigao do dve vezane set prilike i drugu je pretvorio u 1-1 u setovima (7:5).

Na startu trećeg seta Berdih je imao veliku psihološku prednost. Bio je mnogo bliži brejku u prva četiri gema, ali nije uspeo da napravi prednost i kažnjen je u petom gemu.

Đoković je odigrao nekoliko sjajnih udaraca i došao je do brejka bez izgubljenog poena – 3:2. Berdih je odmah u sledećem gemu uspeo da se od 40:0 izbori za brejk šansu, ali Đoković je ostao miran i poveo je sa 4:2.

Brejk koji je Đoković napravio u petom gemu bio je dovoljan za pobedu. Berdih u nastavku meča nije uspeo da vrati brejk, pa je Đoković posle više od dva sata borbe prošao u novo finale Dubaija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: